ODS, agenda 2030!


Infografia de les 5 esferes . Eix

Aquesta agenda ha de marcar l’acció global pel el desenvolupament mundial sostenible fins a l’any 2030

El 25 de setembre de 2015 es va aprovar per l’Assemblea General de Nacions Unides, l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, amb els objectius d’erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres.

L’Agenda 2030, esdevé doncs, una agenda integral i multidimensional econòmica, social i ambiental i d’aplicació universal. El desplegament d’aquesta es fa en 17 objectius de desenvolupament sostenible amb reptes globals, com lluitar contra la pobresa, el canvi climàtic, l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau i les ciutats sostenibles.

Un total de 169 metes, on cada ODS n’inclou diverses que contribueixen al compliment de l’objectiu. Els 17 objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són els que implementen l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible.

L’Agenda aborda diverses temàtiques com la pobresa, la fam, la pau, la salut, l’educació, les desigualtats, la inclusió, la prosperitat econòmica, la protecció del planeta, la lluita contra el canvi climàtic, les ciutats, els territoris, l’energia, el consum i la producció sostenibles i la governança.

Els 17 ODS és concreten amb 169 fites i els seus indicadors d’evolució, uns indicadors establerts per la Comissió d’Estadística de les Nacions Unides a l’any 2017. A partir de la Cimera de Rio+20 (2012) amb l’experiència adquirida amb els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni s’estableixen els següents:Fi de la pobresa
Fam zero
Salut i benestar
Educació de qualitat
Igualtat de gènere
Aigua neta i sanejament
Energia neta i assequible
Treball digne i creixement econòmic
Indústria, innovació i infraestructures
Reducció de les desigualtats
Ciutats i comunitats sostenibles
Consum i producció responsables
Acció climàtica
Vida submarina
Vida terrestre
Pau, justícia i institucions sòlides
Aliança pels objectius
Objectius de desenvolupament sostenible



L’Agenda 2030 estimula l’acció en 5 esferes conegudes com 'les 5 P', persones (People), planeta (Planet), prosperitat (Prosperity), pau (Peace) i aliances (Partnership).

Els ODS substitueixen els objectius de desenvolupament del mil·lenni, agenda del desenvolupament vigent fins al 2015, basats en un conjunt de principis.

Universals que impliquen tots els països, independentment del seu nivell de desenvolupament econòmic.

Globals que aborden els desafiaments locals, nacionals i transnacionals més urgents dels nostres temps.

Integrals que estan interconnectats en totes les seves dimensions i a tots els nivells, reptes, països i diferents nivells de govern.

Mesurables que s'han de mesurar amb indicadors.

Ambiciosos que no deixen enrere a ningú (leave no-one behind).

Inclusius que impliquen tots els nivells de govern i totes les parts interessades en un esforç col·lectiu per al desenvolupament sostenible.

Multidimensionals que inclouen les 3 dimensions del desenvolupament sostenible (econòmica, social i mediambiental).

L’Agenda 2030 ens afecta a tots i totes, cal un desplegament des de l’esfera internacional, nacional, regional i local. Calen consensos, aliances i col·laboracions amb altres actors, del món empresarial, com acadèmic, com de la societat civil per avançar cap al desenvolupament sostenible.

La implementació de l’Agenda 2030 està comandada pels estats membres de les Nacions Unides enfortida pels governs regionals que aporten dades rellevants i contribueixen amb el desplegament, avaluació i monitoratge dels ODS. Gràcies als indicadors locals i regionals es poden identificar les necessitats de cada territori i contribuir a pal·liar les desigualtats.

El Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 aprovat pel govern de Catalunya el 25 de setembre de 2019, recollit en el Pla de Govern per a l’XI legislatura, aprovat el mes d’abril del 2016, es comprometia a elaborar un Pla Nacional d’Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

El Pla inclou 920 compromisos del Govern per assolir els 17 ODS. 810 compromisos són a assolir a Catalunya i 110 són compromisos de Catalunya al món. Són objectius programàtics, acordats de forma interdepartamental pels 13 departaments de la Generalitat que han participat durant 13 mesos d’una manera transversal.

El Pla és un instrument de planificació dinàmic, que vincula els compromisos per a l’horitzó 2030 amb el marc normatiu i de planificació territorial i sectorial vigent i/o en fase d’elaboració per garantir la seva integració en el conjunt de l’actuació de la Generalitat de Catalunya.

Dins dels objectius del mil·lenni es van treballar problemes com la pobresa, la fam, les malalties i l’educació universal. Gràcies a aquests objectius es va aconseguir, entre d’altres, que més de 1.000 milions de persones hagin eixit de la pobresa extrema.

Cal doncs, construir un món més just i lliure, sense desigualtats, aquesta no serà una tasca lleugera ni ràpida, haurem d’esmerçar molts esforços i temps per part d'individus, empreses i organitzacions. A banda del més important, el compromís i la coordinació entre els governs d'un gran nombre de països.

“És una situació curiosa que l'oceà, del qual va sorgir la vida per primera vegada, ara està amenaçat per les activitats d'una forma de vida. Però l'oceà, encara que canviï de manera sinistra, continuarà existint. L'amenaça és més aviat la vida mateixa.” – Rachel Louise Carson (Springdale, 1907 - Silver Spring, 1964) fou una biòloga marina, ecologista i divulgadora va publicar Silent Spring (1962), un llibre que va contribuir a iniciar la consciència ambiental i el moviment ecologista.

Joan Rodríguez i Serra és educador social.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.