Els perills de l’estiu... (1a part)

Eix

Arriba l’estiu, època de vacances, de jocs, de coneixences i sobretot de gaudi

Malauradament és habitual que cada estiu veiem com adults fets i drets, estrangers i turistes locals, perden la vida mentre neden, fan busseig o gaudeixen de la nostra costa i les platges.

I és que a l'estiu, els infants i adolescents passen la major part del seu temps lliure a l'aire lliure. Cal doncs tenir algunes consideracions vers els més petits de la casa.

Les urgències mèdiques s’omplen de visites on la causa més freqüent de lesions d’infants són les caigudes accidentals. La bicicleta, els patins, els patinets, esdevenen activitats divertides durant les quals els nens poden colpejar-se al cap amb conseqüències greus. Es per això que cal acostumar-se a l’ús del casc, el seus ús redueix un 85% el risc de ferides greus al cap.

És important doncs que els nostres infants utilitzin un casc, cal vigilar també el seu estat, s’han d’evitar les esquerdes que no proporcionen una protecció fiable.

Hem d’evitar els cops de calor i la deshidratació que suposa un gran perill per als nens i nenes. Durant la calor extrema, l’infant ha de compensar la pèrdua de líquid al cos per evitar cops de calor, és recomanable la ingesta cada 20 minuts d’un got d’aigua.

La tafaneria no és una bona companya de viatge, els infants durant les vacances, solen estar a casa sols quan els pares marxen a la feina. Cal tenir cura dels productes químics i medicaments que són a casa, productes de neteja, insecticides i medicaments, el temps lliure i les ganes de fer experiments poden provocar un bon ensurt.

Davant els esports d’aigua i en les estones que compartim el lleure en piscines i platges cal estar molt atents. Segon les dades oficials l’ofegament és la segona causa de mort més comuna en nens i nenes entre 3 i 14 anys. Els infants han d’estar preparats, conèixer que el medi, tot i ser conegut, pot presentar algunes variables que no contemplem inicialment.

És important no permetre als infants nedar en embassaments desconeguts, platges sense equipar, nedar entre les boies i sobretot tenir molta cura de les zones on entren i surten embarcacions.

Cal revisar i actualitzar la nostra farmaciola de casa, els medicaments, és important eliminar els que ja han caducat i compreu-ne de nous. Sobretot cal comprovar si s’han conservat les instruccions sobre els medicaments existents, sempre han d’estar dins del paquet corresponent.

Un altra tema que cal tenir en consideració, són els insectes. A causa de la mutació de virus que transmeten els insectes, com les picades de mosquit apareixen greus al·lèrgies i inflor. Alguns casos provocats per les paparres, representen un greu perill, poden provocar l’encefalitis, que és una malaltia mortal. Existeixen també algunes aranyes i erugues que poden ser perilloses quan segreguen substàncies tòxiques.

Els repel·lents per a insectes suposen una bona protecció, esprais i cremes que impedeixen que els insectes s’acostin. Hi ha repel·lents amb diferents graus de concentració, 10% i 30%, aquest afectarà en la durada de l'acció, els repel·lents amb una concentració del 10%, tenen una efectivitat de 2 hores i els del 30% poden funcionar fins a 5 hores. Hi ha infants que presenten reaccions al·lèrgiques, és millor usar productes naturals com la llimona, eucaliptus, o espígol.

D’11 del matí a les 5 de la tarda el sol pot provocar efectes perillosos, una exposició prolongada pot provocar cremades greus, cal protegir-se amb roba, barrets i amb els protectors solars. Només 15 minuts d’exposició a les radiacions ultraviolades poden danyar la pell.

Cal tenir en consideració que passar llargues estones sota els raigs de sol o no utilitzar fotoprotecció són accions que comporten riscos com ara les cremades, l’envelliment prematur de la pell, o el desenvolupament d’un càncer de pell.

La pujada del termòmetre a l’estiu pot provocar que els infants pateixin un cop de calor. La temperatura normal del cos pot oscil·lar entre 36 i 37ºC. La calor excessiva en l’època estival, que assoleix els 40ºC i fins i tot els supera, pot alterar aquest equilibri tèrmic.

La insolació en menors ve acompanyada de maldecap i mareig i, a mesura que s’agreuja, pot provocar vòmits, suor excessiva i fins i tot que el menut es posi pàl·lid. Els infants tenen una menor capacitat d'expressar la set; per tant, és important tenir-ho en compte i oferir-los aigua perquè estiguin hidratats.

Per prevenir els cops de calor, cal seguir alguns consells, com no exposar als infants a temperatures molt elevades, cal restar en ambients frescos, amb aire condicionat i ventiladors, si hem de restar en espais interiors. Millor no estar exposats al sol durant les hores de més altes temperatures, entre les 11 del matí i les 5 de la tarda, sobretot en els mesos de juliol i agost.

Si percebem que un infant està decaigut, irritable i amb la pell molt calenta, és possible que estigui sofrint els primers símptomes d’un cop de calor (mal de cap, vòmits, pols feble i accelerat). Es pot agreujar amb l’aparició de convulsions, disminució del nivell de consciència i la pèrdua del coneixement, fins i tot desmai. Cal anar amb la màxima urgència en la recerca d’un servei sanitari.

Cal preveure que els cotxes esdevenen uns espais que atrapen la calor, la temperatura pot pujar de manera notable en qüestió de segons, cal evitar restar molta estona quan el vehicle està parat.

Hem d’oferir aigua de forma freqüent, els petits passen massa temps sense beure aigua per mera distracció. No oblideu de mullar el cap i els braços amb freqüència, en parts com el clatell, el coll i els canells.

És important evitar l’excés d’activitat física i jocs infantils en les hores de més calor, a voltes els infants no són prou conscients que l’activitat genera molta calor i que el cos no pot regular la seva temperatura interna.

Una qüestió molt important és vetllar per una alimentació sana dels menors a l’estiu. Vivim en la zona mediterrània i tenim la sort de gaudir d’un ampli repertori de productes naturals, sans i que ens ajuden a regular les necessitats del nostre organisme. Els nens i les nenes han de menjar fruites i verdures, podem aprofitar per fer sucs que hidraten el cos i ens aporten les vitamines de les fruites o hortalisses que necessitem.

Gaudiu!

Joan Rodríguez i Serra és educador social

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.