PAS, persones altament sensibles


En una societat que tendeix a l’individualisme i que resta força als sentiments, trobem que hi ha molts infants que esdevenen altament sensibles

Aquests es coneixen dins de l’àmbit professional com a nens i nenes PAS (Persones Altament Sensibles).

Aquest tret de personalitat va ser descobert per la investigadora i psicòloga americana Elaine Aron en la dècada dels noranta. Segons les últimes dades de l'Associació de Professionals de l'Alta Sensibilitat d'Espanya (PAS), es calcula que el 20% de la població espanyola és altament sensible.

Aquesta alta sensibilitat és un tret de personalitat molt més comú del que ens pensem, pot afectar 1 de cada 5 persones i es manifesta ja en els primers dies de vida.

Un infant molt sensible neix amb un sistema nerviós ràpid i és aquest el motiu que provoca que fàcilment reaccioni davant de qualsevol estímul. Aquests infants que són altament sensibles perceben els canvis amb rapidesa i per això prefereixen reflexionar profundament abans d'actuar. Pels adults això ens sorprèn quan observem que el seu comportament sempre respon conscientment, no deixen res a l’atzar.

I és que els nens i les nenes que són altament sensibles, se senten sorpresos pels estímuls, quan hi ha canvis sobtats i el més important, els afecta l'angoixa emocional dels altres. Són infants amb una gran empatia i poden patir els mateixos sentiments que veuen en els altres.

Els educadors i educadores socials saben que els infants responen a les emocions d’una manera natural, però en el cas dels PAS responen amb més intensitat. Sovint observem en els infants una barreja entre les característiques del seu propi temperament, dels seus trets emocionals, i de les seves necessitats o exigències. Ni ha d’altres que són més tranquils, els observem més introvertits, més dòcils malgrat siguin fàcilment influenciables per altres companys i companyes.

Heu de saber que un nen o una nena PAS, se’ns pot mostrar obert, extravertit; al mateix temps també reservat i obedient. El que sabem segur és que tots els infants que són altament sensibles sempre es mostren més receptius davant el seu entorn físic i emocional.

He trobat un test, a la xarxa que ens pot ajudar per poder identificar infants amb alta sensibilitat, el que hem d’observar atentament és:

Si es sobresalta fàcilment.

Els teixits aspres el molesten i li poden irritar la pell, així com les costures dels mitjons i les etiquetes de la roba.

A voltes no li solen agradar les sorpreses.

En el seu procés d’aprenentatge cal corregir-lo delicadament abans d’usar fórmules més estrictes que no accepten fàcilment.

A vegades sembla que pugui llegir els pensaments de la gent i fa servir paraules amb fórmules massa complexes per la seva edat.

Percep olors gairebé insignificants.

Té un sentit de l’humor intel·ligent i es mostra molt intuïtiu.

Si després d’un dia atrafegat o intens li costa adormir-se i no porta bé els canvis radicals.

Quan es mulla la roba o es taca amb sorra té la necessitat de canviar-se ràpidament.

Si fa moltes preguntes en tot moment i es mostra massa perfeccionista.

Percep ràpidament si les altres persones estan tristes o desanimades.

Sempre demana participar en jocs tranquils, fuig de les gran competicions físiques.

Quan manté una conversa, en moments poc oportuns planteja preguntes profundes, que donen que pensar.

Presenta molta sensibilitat davant les mostres de dolor en els altres.

No el trobarem en indrets amb molt de soroll.

Té molta facilitat en fixar-se en els petits detalls, en els canvis, en l’ordre de les coses, en la fesomia de les persones, etc.

Sempre està mesurant els perills, sobretot en els llocs alts i en els que poden presentar una dificultat.

Té dificultats i no li agrada mostrar-se davant d’altres, de fet fa les coses millor quan no hi ha desconeguts.

Presenta una extrema facilitat per sentir amb molta intensitat i massa profundament.

Si la resposta a més de 13 d’aquestes afirmacions és afirmativa, és molt probable que la seva filla o fill sigui una nena o nen amb alta sensibilitat (PAS).

I és que hi ha criatures que es mostren molt sorpreses i al mateix moment desmoralitzades davant del món que les envolta. Són altament intuïtives i han de processar molta informació diàriament, es queden amb els més petits detalls i han de combatre amb tot tipus d'emocions, perceptibles i imperceptibles.

El terme alta sensibilitat fa al·lusió a un tret de la personalitat identificat i no es tracta de timidesa, la doctora Aron va aclarir aquest aspecte com a punt de partida de les seves investigacions.

També hem sentit parlar d’alta sensibilitat d’aquelles persones que tenen un sistema nerviós més fi, més desenvolupat que la resta del seus veïns i veïnes. Aquestes persones molt més sensibles, poden percebre subtileses en el seu entorn que les altres són incapaces de sentir. Per aquest motiu també s’afecten considerablement en entorns amb sons massa alts i estridents, amb espais amb llums massa brillants, en les aglomeracions de persones, si visualitzen imatges de violència o dolor extrem.

Cal també avisar que no hem de confondre PAS amb la hipersensibilitat, la fragilitat emocional i la delicadesa de sentiments que presenten algunes persones. Les persones amb alta sensibilitat estan predisposats biològicament per identificar fàcilment determinades sensacions.

Les persones amb PAS tenen moltes característiques positives, el grau de processament i la gran capacitat per percebre les coses més insignificants els provoca també augmentar considerablement els nivells d’estrès, en el fet de processar tanta informació. Molts i moltes professionals, sobretot els experts en psicologia recomanen períodes de descans breu per poder recuperar aquest equilibri biològic. Aquestes persones han d’aprendre a canalitzar totes les seves sensacions i els sentiments que experimenten, no pretenem reprimir les seves emocions, sinó ajudar a canalitzar-les i administrar-les.

La psicòloga Elaine Aron, en el seu llibre "El don de la sensibilidad: las personas altamente sensibles", descriu què és l'alta sensibilitat, els diferents tipus que hi ha, com reaccionen i ens dona consells de com viure amb aquesta característica o tret de personalitat.


“L’alta sensibilitat de Lúa” de l’Esther Masdeu, Hakabooks, 2021. Aquest conte ens acosta a la realitat emocional i reflexiva dels nens i nenes altament sensibles des de la seva pròpia vivència. L’observació del cel i les estrelles i l’especial relació que manté amb el seu avi ajudaran a Lúa a adonar-se que té una manera intensa, diferent de sentir el món. Un conte útil perquè pares i educadors puguin endinsar-se més fàcilment al ric món interior dels nens PAS.

Joan Rodríguez i Serra és educador social

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.