Com perceben el seu pes els nois adolescents?


Gairebé un terç dels nois adolescents és inexacte a l'hora de percebre el seu pes, la qual cosa pot influir en els seus patrons alimentaris i, conseqüentment, en la seva salut, segons un estudi liderat per la UAB realitzat amb 600 nois de Barcelona i rodalies. Fins a un 25% va intentar baixar o controlar el seu pes en l'últim any.

El treball, realitzat en col·laboració amb el centre de Salut Mental de la Corporació Sanitària Parc Taulí, ha analitzat l'efecte del pes percebut sobre les conductes dels nois per baixar o controlar el seu pes. Els investigadors van registrar in situ la talla i el pes corporal de 597 nois d'entre 13 i 16 anys, majoritàriament de classe mitjana i d’origen espanyol -l'estudi va incloure també participants d'origen llatinoamericà, nord-africà, europeu i subsaharià-. A més, se'ls va preguntar com percebien el seu pes –pes baix, normal, sobrepès lleuger, molt sobrepès-, si van realitzar dieta durant l'últim any i quines conductes van realitzar per controlar o baixar de pes. Un 65% tenia un pes normal - d'acord amb els barems de l'Índex de Massa Corporal-, un 19% sobrepès, un 7% obesitat i un 8% pes baix.

L'estudi va trobar que fins a un 28% dels nois va ser inexacte en l'apreciació del seu pes corporal. Entre els joves amb pes baix, un 43% el va sobrestimar, mentre que un 86% dels que tenien molt sobreprès –obesitat- el va subestimar. També el va infravalorar el 40% dels que tenien sobrepès, que es va apreciar amb un pes normal. La majoria de joves amb pes normal -un 85%- el va encertar i un 5% va referir una percepció de sobrepès.

Hem vist que si un noi adolescent de pes normal es percep amb sobrepès, la possibilitat que realitzi dieta és tan alta com la d'un noi que realment el té. I quelcom similar succeeix amb les conductes no saludables de control de pes, com saltar-se els menjars o menjar molt poc. En aquest cas, la probabilitat de realitzar aquestes conductes és tan alta en aquells amb sobrepès com en aquells que es perceben com a tals”, explica Carlos Almenara, professor de Psicologia a la Universitat Masaryk (República Txeca) i autor principal de l'estudi, que forma part de la seva tesi doctoral en la UAB. “Són troballes particularment importants quan considerem l'alt percentatge d'adolescents que trobem intentant baixar o controlar el seu pes, ja que un 25% va informar haver realitzat dieta almenys una vegada en l'últim any o alguna conducta de control de pes no saludable”.

Els investigadors consideren que molts adolescents poden estar realitzant conductes per baixar o controlar el seu pes, però sense suport professional, el què pot promoure patrons alimentaris no saludables. A més, una dieta sense control professional o conductes extremes poden comportar una menor ingesta de nutrients essencials per a aquest període del desenvolupament.

Factors socioculturals

Quant als factors que poden influir en una percepció errònia del pes, els experts suggereixen qüestions socioculturals. “Creiem que els nois de baix pes que es perceben com de pes normal o sobrepès és perquè podrien haver incorporat en gran manera l'ideal de bellesa masculí, un cos prim però tonificat. En el cas dels nois amb sobrepès que es veuen amb pes normal, poden percebre que els missatges assenyalen l’obesitat com quelcom socialment no desitjable. Per aquest motiu, no accepten que tenen sobrepès, encara que al mateix temps el fet que molts estiguin fent dieta reflectiria que s'estan esforçant per pertànyer al que ells perceben com la norma del grup”, comenta David Sánchez-Carracedo, investigador del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB que ha coordinat el treball.

De manera alternativa, el treball considera que atès el nombre creixent d'adolescents amb sobrepès o obesitat a Espanya –un 27% en la mostra estudiada-, un probablement petit nombre d'aquests nois pot percebre que la norma del grup és el sobrepès, per la qual cosa valora el seu propi pes corporal com a normal, i no fa cap dieta.

L'estudi destaca la importància de promoure hàbits alimentaris saludables entre els adolescents, sense emfatitzar la pèrdua de pes com a objectiu primordial.

Els professionals han de considerar a més que la percepció equívoca del pes en alguns nois amb sobrepès pot ser un obstacle durant el tractament. En els nois amb pes baix que creuen que tenen sobrepès, aquesta percepció errònia podria ser indicatiu de sofrir un trastorn alimentari o un major risc de desenvolupar-lo”, conclou Carlos Almenara.

Pocs estudis amb nois

La majoria d'estudis sobre percepció de pes han estat realitzats entre noies adolescents. Els pocs estudis que han inclòs nois han analitzat el conjunt, sense considerar les diferències existents entre nois amb pes baix i nois amb sobrepès, i les diferències entre sexes –els nois tendeixen a infravalorar el seu pes i les noies a sobrestimar-lo- o no han fet ús de mesures exactes de talla i de pes.

“En el nostre estudi, que com qualsevol altre no està exempt de limitacions, hem utilitzat mesuraments exactes de talla i de pes de cada adolescent i criteris internacionals per classificar cada individu dins d'una categoria d'estatus de pes corporal”, aclareix Carlos Almenara.

Article de referència: Self-perceived weight status, dieting and unhealthy weight-control behaviors among Spanish male adolescents. Almenara, CA; Fauquet, J; Lopez-Guimera, G; Massana, M; Sanchez-Carracedo, D. Nutrición Hospitalaria. Vol. 30. Issue: 2. Pag. 301-305. DOI: 10.3305/nh.2014.30.2.7596

http://www.uab.cat/web/sala-de-premsa/detall-de-noticia/com-perceben-el-seu-pes-els-nois-adolescents-1345667174054.html?noticiaid=1345678349176

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.