Violència juvenil

Recull de monografies, articles de revista, conferències DIXIT TV, entitats i recursos web que reflexionen sobre la violència juvenil i en mostren algunes de les seves expressions o vessants: maltractament a la parella, assetjament escolar (bullying), violència filioparental, homofòbica, bandes juvenils, etc.

Tots els documents i materials referenciats estan disponibles i es poden consultar als centres DIXIT.


Monografies
  • Borum, Randy; Bartel, Patrick; Adelle Forth, Adelle. SAVRY: manual per a la valoració estructurada de risc de violència en joves. 2a ed. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Justícia, Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, 2011. 128 p.
  • Reedició del protocol publicat per primera vegada l'any 2006 amb l'objectiu d'assessorar específicament sobre el risc de violència entre adolescents.
  • Diagnosi sobre les violències que afecten les persones joves. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, Direcció General de Joventut, 2013. 51 p.
  • Estudi sociològic que s’emmarca dins del Pla d’acció per a l’abordatge integral de les violències que afecten les persones joves, i que intenta copsar les dinàmiques que s’hi troben darrere i comprendre el perquè de la seva gènesi.

Consulta en línia

El discurso de los jóvenes en Internet. Bilbao: Universidad de Deusto, 2010. 337 p. (Serie Drogodependencias; 25)
Estudi que utilitza Internet per conèixer com la població espanyola de12 a30 anys gestiona els riscos inherents al consum de drogues i altres pràctiques de risc com la conducció, la violència i la sexualitat.

Gálligo Estévez, Fernando. SOS... mi chico me pega pero yo le quiero: cómo ayudar a una chica joven que sufre malos tratos en su pareja. Madrid: Pirámide, 2009. 374 p. (SOS psicología útil)
Guia que dóna pautes per reconèixer el maltractament en la parella i que ofereix recursos per a la prevenció, la valoració del risc i l’autoprotecció. Inclou testimonis de joves i parla de mites i idees errònies sobre l’amor i les relacions afectives.

Informe de resultados de la investigación: acoso escolar homofóbico y riesgo de suicidio en adolescentes y jóvenes LGB. Madrid: Colectivo de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales de Madrid: Área de Educación de FELGTB, Comisión de Educación de COGAM, 2012. 93 p.
Informe que presenta els resultats d’una investigació pionera de l’any 2012 realitzada amb l’objectiu de lluitar contra l’assetjament escolar per orientació sexual i/o identitat de gènere.Versió en línia (PDF)

El malestar de los jóvenes: contextos, raíces y experiencias. Madrid: Díaz de Santos, 2008. 491 p.
El benestar psicològic de l’individu depèn sovint de la seva participació en processos socials, culturals i econòmics. La desvinculació d’aquests processos provoca el distanciament emocional i d’exclusió social que exerceix un paper important en el desenvolupament dels trastorns d’ansietat i depressió.

Muñoz Rivas, Marina Julia. Validación de un programa de prevención de la violencia en las relaciones de noviazgo de jóvenes y adolescentes. Madrid: Instituto de la Mujer, 2010. 74 p. (Estudios; 111)
Llibre que tracta sobre la prevenció de la violència en la parella i dels problemes que se’n deriven. Estableix un programa amb tres nivells d’actuació en funció de l’etapa en que es troba el fenomen.

Programa ''Educant en la responsabilitat": intervenció socioeducativa en menors de catorze anys amb comportaments que es considerarien delicte si fossin més grans. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, 2014. 37 p. (Papers; 27)
Aquest programa d’intervenció educativa amb menors que cometen infraccions penals es basa en l’anàlisi profunda de la realitat i del treball coordinat de les institucions i departaments implicats en aquesta matèria (Fiscalia, Departament d’Ensenyament, Departament d’Interior...).Versió en línia (PDF)

Protocol de Joventut per a l'abordatge de la violència masclista: guia pràctica per a professionals de Joventut per orientar l'actuació en violència masclista amb persones joves. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família Direcció General de Joventut, 2013. 88 p.
El protocol constitueix una guia pràctica que estableix unes pautes d’actuació comunes per abordar la violència masclista en els nivells de la prevenció i sensibilització, la detecció i l’atenció i acompanyament.Versió en línia (PDF)

Viguer Seguí, Paz; Avià i Faure, Salvador; Rossell i Talegón, Àngel. L'abordatge integral de les violències que afecten les persones joves: un model d'intervenció local de promoció de la convivència i prevenció de les violències. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, Direcció General de Joventut, 2013. 85 p.

Publicació que recull i sintetitza el marc teòric i un model d’intervenció local en l’àmbit de les violències que afecten a les persones joves, per tal de compartir el coneixement i bones pràctiques amb els professionals implicats.

Articles

“Agressors en violència de parella”. A: Invesbreu, núm. 52 (2011), p. 1-7
Versió en línia (PDF)Cava Mesa, María Jesús. “Familia, profesorado e iguales: claves para el apoyo a las víctimas de acoso escolar”. A: Intervención psicosocial, vol. 20, núm. 2 (2011), p. 183-192

“Educational and skills-based interventions to prevent relationship violence in young people”. A: Research on social work practice, vol. 25, no. 1 (January 2015), p. 90-102

Giliberti, Luca. “¿Bandas latinas en España?: grupos juveniles de origen inmigrante, estigmas y síntomas”. A: Revista española de investigaciones sociológicas, núm. 148 (oct./des. 2014), p. 61-78

Ginner Hau, Hanna; Smedler, Ann-Charlotte. “Different problems - same treatment: swedish juvenile offenders in community-based rehabilitative programmes”. A:International Journal of Social Welfare, vol. 20, no. 1 (jan. 2011), p. 87-96

Seandroglio, B.; López Martínez, J. S. “La violencia grupal juvenil”. A: Psicología Política, núm. 46 (2013), p. 95-115 Versió en línia (PDF)

Vega Rodríguez, Ma. Teresa; Moro Gutiérrez, Lourdes. “La representación social de los malos tratos infantiles en la familia: factores psicosociales que influyen en la percepción de las conductas de maltrato”. A: Intervención psicosocial, vol. 22, núm. 1 (2013), p. 7-14

“La violencia en las relaciones de pareja de los jóvenes: ¿hacia dónde caminamos?”. A: Clínica contemporánea, vol. 1, núm. 2 (2010), p. 71-83


DIXIT TV

Conferència "Els desafiaments actuals per contrarestar els efectes de la violència familiar i social en la infància". Barcelona, 24 d'octubre de 2013, a càrrec de Jorge Barudy. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2013. 97 min.
Jorge Barudy va parlar a DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials sobre temes com: les conseqüències traumàtiques de la violència que afecta a infants i joves; el paradigma del bon tracte com a alternativa a aquesta violència; o la importància de la parentalitat positiva per prevenir els maltractaments. Barudy és metge, neuropsiquiatre, psicoterapeuta i terapeuta familiar sistèmic.

Conferència "Violència filioparental. Quan els fills agredeixen els pares". Barcelona, 15 de maig de 2014, a càrrec de Fran Rojas. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2014. 89 min.
La violència que exerceixen el fills vers els seus progenitors és un fenomen que en els últims anys comença a emergir com un problema social. L'educador social Fran Rojas va oferir una conferència a DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials amb l'objectiu d'exposar aquest fenomen i aportar les claus per comprendre'l i aprendre estratègies sobre com abordar-lo.

Conferència "Els nous grups juvenils organitzats i violents a Catalunya". Barcelona, , a càrrec de David Royo. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, 2010.
DIXIT va organitzar el passat 21 de setembre la conferència "Els nous grups juvenils organitzats i violents a Catalunya", que oferí David Royo, sergent de la Policia de la Generalitat–Mossos d'Esquadra. Royo va explicar com intervenen en aquests grups juvenils factors directament relacionats amb la mundialització, els fluxos migratoris, l'educació, la família i la cultura. També va ubicar l'origen del fenomen i va mostrar la seva composició, el seu funcionament i les motivacions que porten als seus membres a integrar-s'hi. Consulta en línia

Entitats

Grup d’Estudis Avançats en violència Grup de recerca del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la Universitat de Barcelona. La seva finalitat principal és l'anàlisi científic dels comportaments violents, en les seves diverses formes i manifestacions socials, i col·labora amb altres grups de recerca, nacionals i internacionals, interessats en l'estudi científic de la violència.

Justícia juveni lEspai dela Direcció Generald'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil del Departament de Justícia, responsable de les actuacions en matèria de justícia juvenil, adreçades a joves entre 14 i 18 anys.

Observatorio Internacional de Justicia Juvenil Des de l’any 2002 aquest observatori amb seu a Brussel·les treballa a favor d’una justícia juvenil global i sense fronteres mitjançant l’intercanvi de coneixement i bones pràctiques a nivell internacional entre professionals, organitzacions, administracions, etc.

Recursos web

Campanya No Hate L’INJUVE ha impulsat a Espanya la campanya europea contra la intolerància a Internet propiciada pel Consell d’Europa i ha elaborat aquest recull de materials i recursos sobre el tema. 

Dones diverses, dones en situació de violència masclista Guia bibliogràfica elaborada pel Centre de Documentació de l’Institut Català de les Dones que recull documentació variada sobre la violència envers les dones amb diversitat funcional.

Dossier temàtic: joves i violència masclista Aquest dossier del Centre de Documentació Juvenil (CDJ) del novembre 2013 recull informació diversa sobre violència de gènere entre els joves.

Dossier temàtic: prevenció de l’assetjament escolar Elaborat el 2013 pel Centre de Documentació Juvenil, el recull conté documentació i recursos sobre el tema.

Dossier temàtic: violència filioparental Dossier de DIXIT Centre de Documentació de Serveis Social que aplega publicacions i recursos que incideixen en el fenomen emergent de la violència exercida pels fills envers els seus progenitors.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.