El COCARMI demana sancionar empreses que no compleixin la contractació de persones amb discapacitat marcada per la llei.

Dues de cada tres persones amb discapacitat són inactives, segons un informe de l’Observatori del Treball i Model Productiu

La contractació als Centres Especials de Treball (CET) s'ha reduït un 28,6% | Ampans

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) demana al Govern que se sancioni les empreses de més de 50 treballadors que no contractin persones amb discapacitat. Segons l'informe ‘Població amb discapacitat i mercat de treball’, elaborat per l'Observatori del Treball i Model Productiu, dues de cada tres persones amb discapacitat són inactives.

En una reunió amb el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, la plataforma ha exigit que es prenguin mesures per afavorir la contractació de treballadors i treballadores amb discapacitat. En aquest sentit, demanen sancionar l'incompliment de la llei que obliga que un dos per cent de les plantilles estigui formada per persones amb discapacitat, en aquelles empreses de més de 50 treballadors i treballadores. També han demanat que es facin campanyes de sensibilització per a garantir la contractació de persones amb discapacitat.

El COCARMI avisa que arran de la crisi sanitària s'han destruït molts llocs de treball destinats a persones amb discapacitat. Per una banda, l'impacte de la Covid-19 ha afectat fortament a la contractació al mercat ordinari, que s'ha reduït un 42,1%, mentre que, per l'altra banda, als Centres Especials de Treball (CET) la reducció ha sigut d'un 28,6%. Set de cada deu contractes de persones amb discapacitat que es van formalitzar l'any 2020 se signaven en CET i només tres al mercat ordinari, assenyalen des de la plataforma.

A més, segons el COCARMI, en acabar el 2020, el nombre de persones amb discapacitat registrades a l'atur a Catalunya era un 12,8% superior l'any 2019. Des de la plataforma també destaquen que el 40,8% de les persones amb discapacitat declaren que fa més de dos anys que són demandants d'ocupació.

Les persones amb discapacitat necessiten mesures específiques de promoció i suport a l'ocupació, un esforç extra però fonamental, ja que la feina és el principal factor d'inclusió de les persones a la societat i el primer pas per assolir autonomia personal i econòmica”, recorda el president del COCARMI, Antonio Guillén.

Reprendre el pacte per la discapacitat

A la reunió amb el conseller Torrent, els representants del COCARMI també van instar a reprendre els treballs del Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat per construir un model d'inclusió laboral basat en els mandats i valors de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat en tots els seus vessants: empresa ordinària, mercat protegit, treball amb suport, accés a la funció pública, emprenedoria, entre altres.

La plataforma també va reclamar actualitzar l'acord de col·laboració signat el 2019 amb Treball per avançar en la inclusió laboral, així com millorar el model d'intermediació laboral avançant cap a la concertació dels serveis ocupacionals per fer-los més estables i sostenibles en el temps per a les entitats que els gestionen.

Finalment, el COCARMI va demanar que es redefineixi el model català de treball protegit amb l'acord i el consens del sector, que es potenciï la contractació reservada, especialment en els municipis, com a instrument per crear ocupació i donar rellevància a la formació i qualificació professional per accedir a llocs de treball dignes.

https://www.social.cat/noticia/15239/el-cocarmi-demana-sancionar-empreses-que-no-compleixin-la-contractacio-de-persones-amb-dis?utm_source=Notification&utm_medium=Web-Push#.YUTaYI30gEA.gmail

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.