Ensenyant valors…


Paraules com justícia, llibertat, responsabilitat, honestedat i respecte, són mots massa sovint emprats per aquells i aquelles que res tenen a veure amb aquests conceptes

Els valors ètics són els que conformen el comportament de la gent amb l’objectiu de prendre consciència d’esdevenir respectuosos evitant afectar de manera negativa als que ens envolten.

I és que cadascú determina individualment la seva ètica, en el cas de la justícia caldrà donar a cadascú, d’una manera equitativa, el que li correspon per dret. Cal doncs que els i les que han d’impartir justícia ho facin d’una manera imparcial i responsable.

A voltes però es donen situacions on sembla que la Justícia ens fa veure certes injustícies, cal recordar que també s'aplica segons el que la societat considera moralment acceptable.

Davant d’un dret humà fonamental com és el cas de la llibertat, parlem aleshores de la capacitat que tenim per prendre decisions, d’actuar i d’assumir les nostres responsabilitats.

Massa vegades la llibertat es troba limitada, preocupada per protegir el benestar general i evitar l'abús de poder i d'autoritat, i considerant així que la llibertat d'una persona no limita la llibertat dels altres.

Si parlem de la responsabilitat ho fem com aquella qualitat de les persones que responen als compromisos assumits, encara que no els agradin.

L’acompliment de la paraula donada i també al fet d'analitzar les situacions per respondre a les conseqüències dels nostres actes. És en l'honestedat on podem veure amb major claredat la veritat i la sinceritat, com a conseqüència podem treure algunes reflexions sobre la responsabilitat, la justícia i el respecte.

Cal dir que l'honestedat és un valor que abasta totes les accions i pensaments de l'ésser humà, genera confiança i no accepta mai l’engany ni la mentida.

Si parlem del respecte, aquest ens apropa des de petits a valorar la família, l’amistat, el treball i el nostre entorn social. I és que els valors ètics ens marquen durant tota la nostra existència, orientaran el nostre estil de vida, en definitiva a la persona que volem arribar a ser. Esdevenen doncs els principis de la nostra vida.

Penseu que la paraula valor prové del llenguatge econòmic. Les monedes tenen un determinat valor i els productes tenen un preu o valor i quant més apreciades són, més valor tenen. Un fragment de plata o d'or esdevé un valor només quan els humans el cotitzem. D'una manera semblant, quan un objecte o una acció és molt preuat diem que és valuós.

En resum podem afirmar, doncs que els valors esdevenen principis, virtuts o qualitats que caracteritzen una persona, quelcom que és positiu i molt important pel grup social.

També podem afirmar que els valors són les qualitats que apunten a cada persona i que el porten a actuar d'una determinada forma, seguint les seves creences, determinats per les seves conductes i que expressen els seus interessos i sentiments.

També podem subscriure que els valors defineixen els pensaments de les persones i la forma com volen viure i compartir amb les altres del seu entorn.

També hi ha una conjunt de valors que compartim amb la resta de la societat i que mostren la forma de ser de les persones en general, per arribar al benestar col·lectiu.

I és que es poden classificar la importància dels valors segons les prioritats de cada persona o de la societat. Els valors sumats a les creences esdevenen el punt de partida dels nostres comportaments, objectius, metes, etc. Sense valors no existeixen els objectius ni donaríem sentit a les nostres accions.

Entre els valors més importants, hi han els valors humans amb el més gran reconeixement entre els grups socials, els podem relacionar amb l'ètica, el respecte, la tolerància, la bondat, la pau, la solidaritat, l'amistat, l'honestedat, l'amor, la justícia, la llibertat, l'honradesa, entre d'altres.

Si parlem dels valors relacionats amb un grup de persones en els quals es tenen en compte les cultures i les característiques socials, per força hem de fixar-nos en els valors socials i els valors culturals. Hi ha contextos més concrets que determinen altres grups de valors importants com els familiars, els religiosos, etc...

Si parlem d’axiologia ho fem de la branca de la filosofia que té com a objecte d'estudi els valors i els judicis de valor.

En els estudis d’ètica i moral també trobem el concepte dels valors, com les pautes de comportament que regulen la conducta de caràcter universal que anem adquirint durant la nostra vida. I és que valorem i ens valoren, en les accions valorem les persones i els objectes que ens envolten. Els altres valoren les nostres accions i la nostra persona.

També reconeixem uns valors morals que es poden modificar al llarg del temps, aquells que són transmesos per la societat, de generació en generació determinats a voltes per una influència religiosa.

Cal saber que la paraula valor ve del llatí valor, valoris, relacionat amb la força. Pel Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) el mot valor té aproximadament uns deu significats diferents.

Qualitat o conjunt de qualitats per les quals una persona o una cosa mereix consideració o ser tinguda en compte, un sinònim és vàlua, preu o estimació equivalent.

Importància o significat d’un dit o d’un fet, qualitat del que és correcte o efectiu, o del que s’ajusta a la llei. Un sinònim és validesa.

La qualitat de la persona que actua amb valor o determinació davant de situacions arriscades o difícils, ànim, coratge, valentia. L’equivalència d’una moneda amb referència a la que es pren per patró.

En matemàtiques com la quantitat o magnitud que es dona a una variable. I en música, quant dura una nota musical segons la figura amb que està representada. Si parlem exclusivament en termes econòmics, el conjunt de documents que representen la quantitat de diners prestada a una empresa o societat per aconseguir uns guanys.

També els valors com el conjunt de normes, de principis morals i ideològics de les persones o de la pròpia societat.

Parlem de l’escala de valors quan ens referim a un gran nombre de valors, generals i/o específics, que varien segons la persona o el col·lectiu. Aquell sistema de valors jerarquitzat on es prioritzen uns valors per sobre d'altres.

Els valors socials són un conjunt de valors reconeguts com a part del col·lectiu i els valors morals com el conjunt de normes i costums que ens són transmesos.

Els valors humans són les propietats, les qualitats o les característiques que posseeix un individu. Així mateix, aquests valors són universals i dinàmics, es comparteixen en totes les cultures i, determinen les pautes i les normes d'una conducta coherent, per això es relacionen amb els valors ètics.

La cultura de l’esforç també ajuda a transmetre altres valors primordials com la fortalesa, la paciència, la perseverança, el control, la motivació, la constància, la tolerància. La confiança, la generositat, la disciplina, la col·laboració i l’esperança...

Els infants que aprenen des de petits a lluitar pel que creuen, quan arriben a l’edat adulta podran valer-se millor per ells mateixos en les situacions adverses i tindran una millor aptitud davant els entorns dificultosos. “Si tens una actitud positiva i t’esforces constantment, amb el temps superaràs els teus problemes i trobaràs que estàs preparat/da per a reptes majors”. Pat Riley 1945, és un exjugador, exentrenador i dirigent esportiu de bàsquet als EEUU, President del Miami Heat.

Joan Rodríguez i Serra és educador social

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.