Pràctiques innovadores amb famílies en situació de vulnerabilitat i risc de perdre la tutela dels infants

Els passats dies 11 i 12 de desembre, el Consell de Serveis Socials i el Departament de Família de la regió italiana del Veneto, juntament amb el Ministeri de Treball i Política Social, van acollir una revisió paritària sobre les pràctiques innovadores per a l’atenció de famílies en situació de vulnerabilitat i en risc de perdre la tutela dels infants.

El Programa d’Itàlia d’Intervenció per Prevenir la Institucionalització (PIPPI) és una combinació de recerca i acció basada en l’evidència per evitar que els infants siguin separats de les seves famílies. Aquest programa es centra, precisament, en aquestes famílies que han de fer front a múltiples i complexes dificultats. Reuneix les opinions de pares, infants i professionals involucrats per dissenyar un pla que doni suport a la família i establir un equip interdisciplinari per a la seva implementació. Compta amb un sistema en línia que permet el seu seguiment i modificació, si s’escau.

A la revisió paritària van participar representants diferents Estats membres de la UE (Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre, França, Malta i el Regne Unit) a més d’altres parts interessades (European Social Network i Eurochild) i representants de la DG d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió de la Comissió Europea.

L’acte va permetre obtenir algunes conclusions sobre les pràctiques en aquest àmbit dels diferents països participants:
  • El Programa italià demostra la importància d’un enfocament holístic i integrat per a l’avaluació, la planificació i la intervenció amb les famílies.
  • El suport del govern encoratja a les diferents parts involucrades (escoles, serveis socials, etc.) per a treballar de forma integrada i assegura un compromís financer.
  • La implementació basada en l’evidència funciona bé, amb la recerca i l’avaluació en curs i estretament vinculada a les autoritats que duen a terme el programa. Així mateix permet que el personal pugui adaptar la implementació si és necessari.
  • El programa està fortament enfocat als infants i les seves famílies, atorgant-los el total protagonisme.
  • L’equip interdisciplinari de professionals ha treballat amb èxit al costat dels voluntaris i les famílies. Però és important clarificar els rols a l’equip per evitar la duplicació i la confusió.
  • El Programa és part d’una tendència creixent a Europa sobre la utilització d’equips multidisciplinaris per donar suport a les famílies en situació de vulnerabilitat, el que indica un canvi en la implementació dels sistemes de benestar.
  • Aquest programa contribueix per múltiples vies a l’Estratègia Europa 2020, el Paquet d’Inversió Social, i la Recomanació sobre Inversió en Infància.
Més informació


http://dixit.gencat.cat/ca/detalls/Noticies/practiques_innovadores_families_situacio_vulnerabilitat_risc_perdre_tutela_infants

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.