La crisi econòmica agreuja la salut mental dels infants en risc d’exclusió

Els trastorns no només s'han incrementat sinó que es manifesten cada vegada en edats més primerenques 

Probitas col·labora amb el Consorci de Badalona Sud a través de RAI-Cuida’m en la resolució del problema 

La crisi econòmica no només està afectant l'accés dels infants més vulnerables a un nivell de vida adequat. També la seva salut mental ha empitjorat en els últims anys. 

Així ho recull un estudi publicat el juny de 2014 per la Universitat de Barcelona que va comptar amb una feina de gairebé dos anys i amb mostres de més de 100 mil nens i 35 famílies ateses per de la Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i l’Adolescència (Fedaia) que agrupa a les entitats catalanes que treballen amb infants en situació de desemparament o risc d'exclusió social. L’estudi, titulat ‘L’afectació de salut mental en la població infantil i adolescent en situació de risc a Catalunya’, ha estat encapçalat per la investigadora de la UB Violeta Quiroga. 

Els resultats d’aquests professionals indiquen problemàtiques “molt preocupants” que afecten al cicle vital del desenvolupament dels infants i adolescents en situació de risc. Parlem de patologies cada cop més prematures; d’un augment de les categories diagnòstiques i de més infants i adolescents amb diagnòstics de trastorn de salut mental; d’un inici, cada cop en edats més joves, de consum de tòxics; d’un augment de la relació entre consum de tòxics i el trastorn mental i d’un increment de la relació entre discapacitat intel·lectual i trastorn mental. 

Núria Sabater és treballadora social i tècnica del Consorci de Badalona Sud, un projecte consolidat en aquest territori que posa les seves actuacions i recursos disponibles al servei de menors, joves i persones per oferir respostes a les complexes necessitats i demandes socials agreujades per la crisi. La tècnica a través de la seva experiència amb col·lectius menors en risc constata la relació entre la crisi i la salut mental dels nens: “les mancances econòmiques han provocat un augment de les tensions familiars i l'aparició d'estrès i problemes emocionals en infants molt petits”. La tècnica remarca que aquests menors estan sofrint més malalties mentals que al no ser tractades, deriven moltes vegades en episodis de violència i maltractament. 

Segons Sabater, a edats primerenques es detecta entre els infants manca d’estimulació, problemes de desenvolupament i problemes d’aprenentatge. A partir dels set anys hi ha un augment de trastorns de TDAH, trastorns de conducta greus (negativista-desafiant), d’ansietat i depressió. A partir dels dotze anys hi ha un augment de comorbiditat de trastorns i una manca de límits amb les conseqüències dels seus actes (manca de respecte cap a l’autoritat i diferents conductes inadequades). 

El panorama s’agreuja pel fet que aquests infants, adolescents i joves de famílies més desafavorides tenen dificultats d'accés a tractaments psicològics i psiquiàtrics perquè tenen un cost elevat que no cobreix la Sanitat Pública. “Les famílies no ho poden assumir”, diu la tècnica. Alhora, les retallades econòmiques per part de les administracions públiques provoquen que un 70% dels menors en situació de risc no pugui ser perceptors d’ajudes, segons l’ Informe sobre la pobresa infantil a Catalunya, del Síndic de Greuges

Aquest informe alerta que els menors provinents d’unitats familiars desfavorides presenten cinc vegades més de possibilitats de patir trastorns psicològics que els de pares acomodats. Així, mentre l’11,1% dels primers pateixen algun tipus de disfunció psíquica o adicció, entre els segons, aquest tipus de percentatge es redueix a l’1,8%. 

El compromís de Probitas amb la salut mental 

En aquest sentit, la Fundació Probitas desenvolupa des de 2013 el programapropi RAI-Cuida’m i col·labora a través d’aquest projecte amb el Consorci Badalona Sud finançant el tractament a l’Hospital Sant Joan de Déu d’aquells nens que compleixen uns criteris determinats i que necessiten algun tipus d’atenció psiquiàtrica o psicològica. La tècnica manifesta que en el context actual la col·laboració públic-privada per mitigar els efectes de la crisis sobre els nens més vulnerables és avui “més necessària que mai”. 

Al mateix temps, Probitas ha col·laborat en la formació AMBIT (Adolescent Mentalization Based Integrative Treatment) de dos professionals del Centre de Dia de la Fundació Vidal i Barraquer a Badalona. AMBIT, que s’imparteix al centre Anne Freud de Londres, està dissenyat per ajudar en el treball amb joves exclosos socialment, amb problemes de salut mental i altres dificultats afegides (famílies disfuncionals, consum de tòxics, fracàs escolar, etc.). Concretament, AMBIT està dissenyat tant per a equips de Salut Mental com de Serveis Socials o de treball amb joves, i posa l'accent en la necessitat d'enfortir la integració en les xarxes complexes que tendeixen a reunir-se al voltant d'aquest tipus de joves –i famílies–. 

RAI-CUIDA’M va néixer arran de la detecció, per part d’algunes escoles d’infantil i primària beneficiàries del programa RAI-Ajudes a menjador, de menors amb escassos recursos afectats de patologies i problemes mèdics no coberts pel Departament de Salut de la Generalitat. El programa proporciona assistència mèdica aalguns menors sense recursos que pateixen alguna patologia o malaltia que dificulta la seva qualitat de vida. 

El Consorci és un exemple de projecte integral i en xarxa per avançar en la transversalitat de les polítiques d’infància i en l’atenció integral a les famílies. L’objectiu és abordar amb coherència els diferents àmbits que provoquen aquestes desestructuracions “El suport de Probitas en aquesta línia és fonamental”, conclou Sabater. 

Font de la imatge: Ara.cat 

http://info.fundacionprobitas.org/ca/blog/la-crisi-econ%C3%B2mica-agreuja-la-salut-mental-dels-infants-en-risc-dexclusi%C3%B3

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.