Crítiques a la residència per a discapacitats inaugurada aquest dimarts per Artur Mas


Famílies Dincat demana a la Generalitat que desencalli l'accés als serveis bàsics d'atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual 

La federació d'associacions de Discapacitat Intel·lectual de Catalunya ( Dincat) ha criticat el model de residència per a discapacitats que inaugurada pel president de la Generalitat, Artur Mas, a Collserola perquè " no promou la inclusió en la comunitat". Mas, acompanyat per la vicepresidenta i consellera de Benestar Social,Neus Munté, ha inaugurat aquesta tarda a Collserola la residència Mas Sauró, que compta amb 48 places residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns de conducta.

La federació Dincat, que agrupa més de 300 entitats socials i representa els drets de més de 30.000 persones amb discapacitat intel·lectual, ha alertat que aquest equipament "incompleix el dret de les persones amb discapacitat a ser inclosos en la comunitat i a accedir als recursos i equipaments del seu entorn per evitar l'aïllament o marginació".

"Defensem i treballem perquè les persones amb discapacitat intel·lectual visquin dins de la comunitat i no quedin apartades en equipaments que les condemnen a l'aïllament i a viure una vida institucionalitzada. Les persones no poden tornar a quedar apartades de la societat, com dècades enrere", ha denunciat la presidenta de Dincat, Rosa Cadenas.

La residència, que obrirà dos anys després d'estar acabada, és a la urbanització Mas Sauró, a la serra de Collserola, lluny dels serveis comunitaris (centre cívic, biblioteca, equipaments culturals o CAP, entre d'altres). "Hem de qüestionar aquest model d'atenció i suport perquè no s'ajusta a diversos articles de la Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat", ha criticat Cadenas. "La Convenció deixa molt clara la primacia de la dignitat de la persona i fa referència explícita al dret a viure de forma independent, a ser inclosa en la comunitat, a participar en la vida política i pública i a accedir a la cultura, l'oci i l'esport, incloent-hi els recursos i equipaments culturals del seu entorn amb l'objectiu d'evitar l'aïllament o marginació", ha abundat la presidenta de Dincat.

"No podem retrocedir cap a un model assistencialista que aïlla les persones amb més necessitats de suport", ha conclòs la presidenta de Dincat, que ha lamentat que "els últims anys s'hagi invertit en aquest tipus d'equipaments en comptes de destinar recursos a serveis d'habitatge en entorns més comunitaris".

Fonts del departament de Benestar Social i Família, per la seva banda, ha assenyalat que la residència està pensada exclusivament per a persones amb discapacitat que requereixen suport extens i amb greus trastorns de conducta. A més a més, han valorat la qualitat de l'espai i de l'atenció a les persones que representa Mas Sauró.

http://www.ara.cat/societat/Dincat-rebuig-residencia-discapacitats-inauguracio-Artur-Mas_0_1397860390.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.