El camí a recórrer cap a la igualtat de gènere

Amb motiu del 8M, Dia Internacional de les Dones, la Comissió de Dones de La Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya, de la que el CEESC formem part, va celebrar ahir la taula rodona 'Quin camí ens queda per recórrer', al Pati de Columnes de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.

En el marc de l'acte es va presentat el vídeo 'El nostre clam per l'equitat', que recull en la veu de diverses representants d'una dotzena de Col·legis els preceptes del Decàleg per l'Equitat de Gènere en l'àmbit dels Col·legis Professionals de Catalunya. A hores d'ara han subscrit el text contra qualsevol tipus de discriminació vers les dones 38 organitzacions membres de La Intercol·legial.

Aquest Decàleg per l'Equitat de Gènere, aprovat l’any passat, coincidint amb el 8M, constitueix "la mínima expressió acceptable en la gestió i orientació del món professional". D'ençà de la seva presentació, s'hi han anat adherint nous Col·legis fins assolir el 44,1% dels que agrupa La Intercol·legial. L'objectiu és que tots ells s'hi sumin i desenvolupin el Decàleg amb propostes concretes.

És important treballar en aquest sentit, perquè la discriminació per raó de gènere és una realitat sagnant en l'àmbit laboral, amb una bretxa salarial del 23,4% segons les darreres dades de l'INE. Ho hem pogut constatar amb l'estudi l'estudi sociològic qualitatiu 'Les dones professionals a Catalunya. Situació actual i perspectives de futur', presentat el passat 12 de febrer. En aquest treball, elaborat per la sociòloga Anna Parés i impulsat per la Comissió de Dones i Igualtat de la Intercol·legial, s'hi manifesten, a banda de les desigualtats salarials, desigualtats també en el tipus de tasques i els rols que s'assigna a dones i homes, el desequilibri en els llocs de responsabilitat, el menysteniment de la feina de les dones i la mirada sexualitzada cap a elles, entre altres. La recerca atribueix especialment a les tasques de cures les grans dificultats de les dones per conciliar l'exercici professional amb la vida personal i familiar.

Des del CEESC ens mirem aquestes dades amb atenció, ja que a l'educació social sóm un col·lectiu bàsicament femení. Ja l'any passat presentàvem les 5 dades que expliquen la desigualtat de gènere en l’educació social, a través de les que es mostrava quehi ha desigualtats econòmiques i laborals en relació amb els homes, que ens demostraven que ens queda una llarga lluita contra la discriminació de les dones en la nostra professió. 

Aquest any, aquest #8M, el que hem volgut és visibilitzar educadores socials a les xarxes. El repte és citar 3 noms de 3 educadores socials per seguir a twitter. Feu servir l’etiqueta #EsDona per poder fer-ne el seguimentent.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.