ADHESIÓ AL MANIFEST EN DEFENSA DE LA MEDIACIÓ COM A PROFESSIÓ


MANIFEST EN DEFENSA DE LA MEDIACIÓ COM A PROFESSIÓ

Fem visible la necessitat de tenir el reconeixement públic i institucional en defensa de la mediació de conflictes com a professió.

Una societat democràtica i plural es construeix mitjançant l’educació, la sensibilització i la pedagogia del debat. Un món que promou la crispació i la confrontació ens aboca al col·lapse, la immaduresa i la individualitat. En canvi, la gestió dialogada del conflicte, la cooperació i l’empatia són fonaments d’una ciutadania que s’exerceix des de la responsabilitat.

Parlar i trobar sortides és alliberador, però no és gens fàcil. Estem més avesats a què un tercer digui què s’ha de fer i com, no que escolti i pregunti amb profunditat, amb encert, eficàcia i amb tacte. En aquest sentit el/la mediador/a facilita la comunicació entre persones perquè puguin trobar camins de solució alternatius per resoldre les seves discrepàncies. És una invitació a la sensatesa que dona protagonisme a tothom que hi participa, perquè permet legitimar-se i legitimar l’altre, comprendre i acceptar les diverses posicions per transformar la disputa de forma pacífica, eficient, amb la màxima confidencialitat, per permetre construir noves propostes de futur i concretar el risc i els compromisos que les parts són capaces d’assumir.

La mediació de conflictes (en endavant mediació) per tant, és un procés lliure i segur per acompanyar la ciutadania en la regulació del seus desacords, restaurar el seu benestar, facilitar la convivència i desjudicialitzar les relacions.

La comunitat mediadora fa anys que està preparada i que pot intervenir en diferents àmbits: familiar, escolar, comunitari, intercultural, internacional, organitzacional i empresarial, sanitari, civil, laboral, penal, immobiliari i d’habitatge, mercantil, de consum, contenciós administratiu, esportiu, etc. En cadascun d’aquests camps, els professionals de la mediació acrediten una formació de màster o postgrau pertinent a l’especialització. Constar inscrit en el Registre públic del Centre de Mediació de Catalunya de la Generalitat de Catalunya certifica que es compleixen tots els requisits establerts per la llei autonòmica i estatal.

Per exercir la mediació aportem formació reglada, universitària, especialitzada, contínua, bona pràctica, competències, servei i un marc que regula l’exercici de la mediació com a professió específica.

La mediació és una disciplina transversal amb llarga trajectòria, on s’aplica la metodologia estàndard com a tercer neutral i imparcial que a partir de continguts de les ciències educatives, socials, psicològiques, jurídiques, etc. endemés pot aplicar, metodologies específiques, com els diàlegs apreciatius o les pràctiques restauratives i, per tot plegat, cal reconèixer-la com a professió genuïna.

És per això que:
SOL·LICITEM

1- Que se’ns reconegui l’especificitat de la professió de mediador/a, que fa més de 30 anys es desenvolupa a Catalunya, i es legitimi com a professió independent i no com a complement d’altres.

2- Que se’ns reconegui com a professionals primordials i necessaris en la resolució de tota confrontació o disputa i en qualsevol camp, mitjançant una regulació on s’estableixin les competències que li son pròpies i específiques.

3- Que la mediació ocupi el lloc merescut prioritari i diferenciat dins de les ADR (Alternative Dispute Resolution) o les MASC (Métodos Adecuados de Solución de Conflictos).

4- Que s’aprovin i s’apliquin les polítiques socials i econòmiques efectives en pro de la mediació per garantir la participació activa de la societat davant de la solució de les seves discussions i es doti de les regulacions legals i pressupostàries per fer efectius aquests principis.

Per tot això, es fa públic aquest manifest i convidem a adherir-se a les persones mediadores, entitats, organitzacions, institucions, col·legis professionals o empreses que es dediquin a la mediació, o que la mediació formi part dels seus processos i a qualsevol altra persona interessada en la resolució pacifica i dialogada de conflictes.

https://forms.gle/579HYrWRA43TCbtH9

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.