Promoció de la convivència


Els àmbits de convivència, diversitat i drets civils del Servei treballen conjuntament amb els ens locals per la promoció de la convivència. Per poder complir amb el repte de la convivència cal disposar d'instruments i eines que afavoreixin les relacions entre ciutadans que comparteixen els mateixos espais públics: places, carrers, serveis públics, etc.
Es posa a l'abast dels ens locals suport material, econòmic i tècnic via Catàleg de Serveis

Plans per promoure la convivència
Què és?
Els Plans per Promoure la Convivència ofereixen a les administracions locals un instrument que els hi permet coordinar les seves polítiques de foment de la convivència. Parteixen d’una bona diagnosi per prioritzar les accions a desenvolupar i dur-les a terme efectivament de manera ordenada, evitant duplicitats i generant sinèrgies entre els diferents departaments administratius i els actors socials, de manera que el conjunt d’actuacions planificades proporcioni més valor afegit que la suma de les actuacions individuals.
Què oferim?
Suport tècnic i econòmic
Oferim  a través del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona, suport tècnic i econòmic en les diferents actuacions que porten a terme els ens locals en matèria de Plans de Convivència.
S’han portat a terme experiències en diversos municipis com Mataró i Les Franqueses del Vallès, entre d'altres, Ajuntament de Mataró, Ajuntament de les Franqueses del Vallès, Ajuntament del Prat de Llobregat, Ajuntament de Badalona, Ajuntament de Montornès del Vallès.
Durant l’any 2018 s'ha treballat en una Guia Metodològica per al desenvolupament dels Plans locals de Convivència, mitjançant un grup de treball específic en el que han participat diferents municipis de la demarcació.
Comunitats de veïns
Què és?
Les comunitats de veïns són el primer espai de convivència amb repercussions públiques, on els ciutadans han de prendre decisions i viure en espais compartits, i alhora el primer espai el qual s’obre una oportunitat per treballar en la convivència als barris i ciutats.
Molts ajuntaments ja treballen la convivència a partir de les comunitats de veïns a través de l’assessorament, l’acompanyament, la formació, la coordinació i derivació de casos, i les actuacions destinades a la promoció de la participació comunitària. Ja sigui a través de serveis específics o incorporant-ho en les tasques d’altres serveis municipals.
Què oferim?
Suport tècnic i econòmic
Oferim  a través del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona, suport tècnic i econòmic en les diferents actuacions que porten a terme els ens locals en matèria de Comunitats de Veïns
Projectes amb els ajuntaments següents:
Barberà del Vallès (2018),
El Prat de Llobregat (2018)
Rubí

Formació
El Servei de Convivència, Diversitat i Participació Ciutadana ofereix, a través del Banc d’accions formatives (BAF), cursos amb la voluntat de donar eines i coneixements, i obrir espais on compartir experiències.
Destaca entre les accions formatives el curs "Repensant la pràctica professional en la intervenció en les comunitats de veïns: abordatge de casos".
Grup de Treball intern a la Diputació de Barcelona
La voluntat és crear un espai de coneixement mutu i col·laboració entre els professionals de les diferents àrees de la Diputació que de manera central o col·lateral tracten amb la temàtica, per tal de prestar un millor servei als ens locals amb una visió transversal.
Actuacions a l’espai públic i equipaments públic
Què és?
El municipi esdevé un espai comú en el que hem de viure, coexistir i conviure entre iguals en el marc d'uns drets i deures que operen com a reguladors de la vida en comú. Per poder complir amb el repte de la convivència cal disposar d'instruments i eines que afavoreixin les relacions entre ciutadans que comparteixen els mateixos espais públics: places, carrers, equipaments públics, etc.
Què oferim?
Suport tècnic i econòmic
Assessorem i acompanyem als ajuntaments en la definició i implementació d’actuacions per a promoure la convivència tant a l’espai públic com a equipaments municipals: biblioteques, centres cívics, etc. a través del Catàleg de serveis.
Alguns d’aquests acompanyaments que s’han dut a terme han estat:
        Balsareny (2019)
        Castelbell i el Vilar (2019)
        Santa Eugènia de Berga (2019)
        Vilanova i la Geltrú (2019)
        Manresa (2018)
         L'Hospitalet de Llobregat (2018)
         Calaf (2018)
         Sant Vicenç dels Horts (2018)
         Arenys de Mar (2017)
         Sallent (2017)
         Sant Boi de Llobregat (2017)
         Piera (2017)
        Sant Vicenç dels Horts (2016-2017)
        Sabadell (2016)
        Balsareny (2016)    
        Granollers (2015)
        Vilafranca del Penedès (2015)
Formació
Oferim a través del Banc d’accions formatives (BAF), cursos amb la voluntat de donar eines i coneixements, i obrir espais on compartir experiències.
Mesures alternatives a la sanció econòmica
Què és?
Un dels aspectes centrals de les ordenances de civisme és la introducció de mesures alternatives a la sanció econòmica com a eina per a promoure la convivència ciutadana des de la corresponsabilitat, el respecte als espais comuns i públics, així com el sentit de pertinença, compromís i participació al municipi.

Que oferim?
Suport tècnic i econòmic
Assessorem i acompanyem als ajuntaments en la definició i implementació d’actuacions per promoure les mesures alternatives a la sanció econòmica, a través del Catàleg de serveis.
En aquest sentit es va crear un grup de treball al 2016 per redactar una guia metodològica per la implementació de les MASE en els ajuntaments. Vegeu aquí el document publicat o bé accedint a la llibreria de la Diputació de Barcelona.

Formació
Oferim a través del Banc d’accions formatives (BAF), cursos amb la voluntat de donar eines i coneixements, i obrir espais on compartir experiències.

Altres materials
Testimonis de les experiències locals en programes de mesures alternatives a la sanció econòmica.
- Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
- Ajuntament de Mataró
- Ajuntament del Prat de Llobregat.

Exemples de casos concrets de mesures alternatives
- Trencadissa per carnestoltes (Vilanova i la Geltrú)
- Fer de professor particular (Mataró)
- Baralles al carrer (El Prat de Llobregat)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.