Els adolescents prenen la paraula a "Sense ficció" en defensa dels seus drets

Un de cada tres nens i nenes està en risc de pobresa o d'exclusió social. El documental "Paper mullat" ha posat en evidència l'incompliment dels estats dels seus compromisos adquirits amb la signatura de la Convenció dels Drets dels Infants.

Infants empoderats han denunciat a "Sense ficció" l'incompliment dels seus drets, que viuen en carn pròpia. Consideren la Convenció dels Drets dels Infants, de la qual ara es compleixen 30 anys, paper mullat.
El Josep, de 14 anys, lidera assemblees del sindicat de barri contra els desnonaments. "Jo podria estar jugant a la Play, però no, me'n vaig a parar un desnonament."
La Ouafa, de 16 anys, de Torre Baró, denuncia deficiències en l'ensenyament i l'alimentació. "A un nen que estudia al centre de Barcelona, li és molt més fàcil treure's l'ESO."
La Bianca, de 16 anys, lluita pel medi ambient i assenyala els perills de la contaminació a Barcelona. "És clarament un problema de classes socials. Les classes amb més disposició econòmica, òbviament, no patiran el canvi climàtic com el patirà la resta."
La Momo desvela per primera vegada els abusos sexuals de què va ser víctima quan tenia 6 anys. "Això, per a un nen, és matador. És molt complicat viure amb això. I que no sàpiga ningú que vius amb això."
L'Amadou, un MENA de 18 anys, lluita contra l'estigmatització i vol treballar per tenir un futur digne. "Quan era a Líbia van matar el meu millor amic davant meu. Jo tenia molta por. Ara només vull viure aquí per estudiar i poder treballar."
"Sense ficció" també ha viatjat al Senegal, per fer-se ressò dels perills de milions de nens i nenes que viuen al carrer, que no tenen cap tipus d'identificació i estan en mans de les màfies que els utilitzen, sobretot, per traficar amb els seus òrgans.
Als carrers del Senegal els infants són víctimes d'explotacions, violacions, pedofília, maltractaments, tràfic... I el problema més important és el tràfic d'òrgans que va a països desenvolupats.#DretsInfantsTV3,  a @tv3cat
? https://t.co/am0JlGdVGa pic.twitter.com/vEJs6nMYjr
— Sense ficció (@senseficcio) November 26, 2019
El documental "Paper mullat" denuncia casos de famílies amb infants que han de viure al carrer perquè no es poden permetre pagar un lloguer, de barris a les grans ciutats catalanes on les circumstàncies de pobresa extrema retallen les esperances de vida dels infants i limiten les seves possibilitats educatives. Zones en què els menors s'han de quedar a casa, perquè no tenen on anar.
El documental denuncia casos de famílies amb infants que han de viure al carrer. #DretsInfantsTV3, a @tv3cat
? https://t.co/am0JlGdVGa pic.twitter.com/ZhmVez8Zdh
— Sense ficció (@senseficcio) November 26, 2019

Infants que passen gana o creixen obesos per culpa de la mala alimentació, i desnodrits perquè no tenen assegurat un àpat al dia.
Al seu voltant, centenars de militants socials i ONGs es fan càrrec de suplir les mancances de les administracions en un moment en què la pobresa empeny per quedar-se enquistada en capes àmplies de la societat catalana i a les portes d'una altra crisi anunciada, que farà ploure sobre mullat.
Un de cada tres nens i nenes està en risc de pobresa o d'exclusió social a l'estat espanyol, i la inversió pública en protecció de la infància està molt per sota de la mitjana dels països de la Unió Europea.
"Paper mullat" ha posat en evidència l'incompliment dels estats dels seus compromisos adquirits amb la signatura de la Convenció dels Drets dels Infants.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.