El programa per a l’abordatge comunitari del benestar emocional es desplega inicialment en set CAP de Barcelona ciutat

Referents de benestar emocional i responsables de salut comunitària 
d’un CAP d’Hospitalet de Llobregat

El Departament de Salut ha començat a implementar a l’atenció primària el Programa de benestar emocional i salut comunitària, que és pioner a Catalunya. L’objectiu del programa és incrementar i millorar la promoció i prevenció del benestar emocional a la comunitat, millorar el coneixement i la intervenció precoç sobre els factors psicosocials de la comunitat i reduir la medicalització de temes relacionats amb el malestar emocional. Per dur a terme aquest programa, Salut està incorporant progressivament 45 nous professionals que s’insereixen en aquells equips d’atenció primària (EAP) que ja tinguen grups de població amb més necessitats socioeconòmiques, joves, gent gran i persones que viuen soles. De l’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) set centres d’atenció primària (CAP) comptaran inicialment amb aquests nous professionals: Besòs, Bon Pastor, Chafarinas, Ciutat Meridiana, La Mina, Drassanes i Roquetes-Canteres.

La major part d’aquests professionals ja estan integrats als equips i en els pròxims dies ho faran la resta. A aquestes 45 noves contractacions, se sumarà, al llarg del darrer trimestre de 2021, un centenar més fins a arribar a incorporar un total de 150 referents de benestar emocional comunitari destinats als CAP amb majors necessitats socials. A més, el programa també reforçarà les intervencions dels equips a l’entorn comunitari.

La figura del referent de benestar emocional comunitari

Es tracta d’un professional sanitari que durà a terme tasques de promoció i prevenció de la salut emocional, alhora que la seva feina ha de servir per detectar factors de risc psicosocials o de situacions de risc elevat que puguin portar a un patiment mental entre aquells col·lectius de la població que més ho necessitin.

La seva incorporació als mateixos EAP permetrà millorar la prevenció i la promoció del benestar emocional de la comunitat, minimitzant o evitant l’aparició de problemes de salut mental o addiccions gràcies a la detecció precoç de factors psicosocials de la comunitat. També farà possible millorar l’acompanyament a les persones i els facilitarà eines perquè puguin gestionar les situacions de malestar emocional. Perquè, en definitiva, la voluntat és potenciar l’apoderament de les persones per promoure les capacitats individuals, però també com a membres de la comunitat.

Un dels objectius del projecte és aconseguir la no medicalització davant problemes relacionats amb el malestar emocional; en aquest sentit, la figura del referent és la d’un professional que treballarà en xarxa tant amb els equips d’atenció primària com, per exemple, amb els centres educatius, els centres cívics i equipaments comunitaris. La seva tasca més comunitària li permetrà treballar sense tenir població assignada amb l’objectiu d’aconseguir una atenció més accessible, proactiva, resolutiva i propera que potenciï, alhora, l’autonomia de les persones.

A més, s’integrarà als programes de salut comunitària per fer activitats de prevenció i promoció de la salut emocional. Així, participarà del Programa Salut i Escola, fent xerrades sobre hàbits i relacions saludables i el Programa de Salut Comunitària dels CAP amb intervencions a centres educatius, casals de joves i de gent gran, residències, entre d’altres. També s’incorporarà a les activitats que es fan des dels equips, com ara l’acompanyament o pacient expert i participarà estretament amb els professionals de salut pública, ens locals, institucions i altres agents de salut en els espais de coordinació de salut comunitària.

L’atenció primària, àmbit clau per desplegar el Programa

El programa s’inicia a l’atenció primària perquè és el servei de salut més proper a la població i des d’on ja es disposa de criteris específics que permetran un abordatge clau del benestar emocional. Des d’aquest àmbit es posa especial atenció en les persones que han patit més intensament les conseqüències de la pandèmia i es potenciaran les eines necessàries per a l’abordatge d’aquelles situacions de risc elevat per a la salut, desprotecció o vulnerabilitat. Tot plegat es fa des del treball en xarxa i dins una atenció comunitària a la qual, a partir d’ara, s’incorpora la figura del referent en l’abordatge del malestar emocional.

https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/414333/salut-posa-marxa-programa-labordatge-comunitari-del-benestar-emocional-traves-dels-equips-datencio-primaria

https://atencioprimariaicsbcn.wordpress.com/2021/10/11/programa-per-a-labordatge-comunitari-del-benestar-emocional-en-set-cap-de-barcelona-ciutat/


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.