Les persones cuidadores redueixen els nivells d’ansietat i depressió quan participen en els grups de suport emocional.

El 5 de novembre es commemora el Dia Internacional de les Persones Cuidadores, amb l’objectiu promoure una societat basada en l’ètica de les cures.

Les dones cuidadores són les que experimenten una major reducció dels nivells d'ansietat | 
Blanca Blay (ACN)

Les persones cuidadores de familiars en situació de dependència sovint es veuen exposades a situacions que els hi provoquen ansietat o fins i tot depressió. Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona ha impulsat els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM), que han ajudat a reduir els nivells d’ansietat en un 71% i els nivell de depressió en un 56% de les persones cuidadores participants, segons un estudi del mateix organisme.

Cada 5 de novembre es commemora el Dia Internacional de les Persones Cuidadores, amb l’objectiu de promoure una societat basada en l’ètica de les cures, en la qual es garanteixi el dret de totes les persones de rebre cures i es donin eines a aquelles que s’encarreguen de proporcionar-les.

En aquest mateix sentit, des del 2010 la Diputació de Barcelona impulsa els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM), un servei amb el que es vol donar suport i contribuir a la reducció de l’estrès de les persones cuidadores de familiars en situació de dependència.

Segons un estudi elaborat recentment per la Diputació de Barcelona, Un 71% de les persones participants en algun dels GSAM ha experimentat una reducció del nivell d’ansietat, i un 56% una reducció del nivell de depressió.
Diferències segons el gènere

A més, segons el gènere, les dones són les que presenten una major reducció dels nivells de depressió, amb un 27% davant del 23% que presenten els homes; mentre que la tendència s’inverteix quan observem els nivells d’ansietat, on són els homes, amb un 33%, els que presenten una major reducció, comparat amb el 30% de les dones.

L’informe, l’ha elaborat el Servei de Planificació i Avaluació de la Diputació de Barcelona conjuntament amb el Servei de Suport de Programes Socials i s’ha realitzat sobre una mostra de 748 persones que han participat en les edicions 2019 i 2020.

Els GSAM són un recurs que s’articula a través de grups formats per entre 6 i 10 persones cuidadores que intercanvien l’experiència i les emocions vinculades a la tasca de la cura.

https://www.social.cat/noticia/15547/les-persones-cuidadores-redueixen-els-nivells-dansietat-i-depressio-quan-participen-en-els?utm_source=Notification&utm_medium=Web-Push#.YYUPhtOSFxg.gmail

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.