La conflictologia per Anna Tomàs





La conflictologia és, en paraules d’Eduard Vinyamata, “El compendi de coneixements i habilitats per ajudar a resoldre crisis i conflictes de tota mena. (…) no es regeix per lleis sinó pel coneixement científic, per l’ètica i per la voluntat de contribuir a l’establiment de la pau sense violència.”

La conflictologia, per tant, engloba totes les tècniques de resolució alternativa del conflicte, anomenades pel seu acrònim en anglès ADR (Alternative Dispute Resolution), com són l’arbitratge, la mediació, la facilitació, els diàlegs apreciatius, la negociació, entre d’altres, que requereixen la intervenció, d’una o més, persona especialitzada que des de la neutralitat ajudarà a les parts a posar-se d’acord.

Però va més enllà de tècniques per ajudar a resoldre o a preveure conflictes, la conflictologia inclou tot allò que s’encamini a transformar la causes que originen els conflictes. Des de grans moviments de component sociològic i ideològic com podria ser la Cultura de la Pau, fins a tots aquells recursos que podem abastar a nivell individual, que ens ajuden a viure en pau i a no percebre els interessos dels altres des de la confrontació i la competència, sinó des de la generositat i l’afecte. Entre aquests podríem trobar, entre moltes d’altres, el coneixement i reconeixement de la intel·ligència emocional, la comunicació no violenta, la meditació, la dansa, la lectura, l’escriptura, l’exercici, etc., en definitiva allò que a cadascú li serveixi per entendre’s millor a si mateix i ser capaç de posar-se al lloc dels altres.

https://annatomasmediadora.com/2020/09/12/example-post-3/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.