Un total de 40 penats a fer treballs en benefici de la comunitat han complert aquesta mesura penal alternativa al Centre de Fauna de Vallcalent, a Lleida

Els departaments de Justícia i Agricultura col·laboren des de l’any 2011 per impulsar els treballs en benefici de la comunitat a les comarques de Lleida 

Des que es va iniciar la col·laboració entre els dos departaments de la Generalitat, els penats han dut a terme en aquest Centre un total de 3.400 hores de feina 


El Servei de Mesures Penals Alternatives del Departament de Justícia i el Departament d’Agricultura treballen conjuntament des de l’any 2011 per tal que les persones sota les mesures de Treballs en benefici de la comunitat o de Prestacions en benefici de la comunitat –en el cas dels menors infractors- puguin complir aquesta mesura penal alternativa en el recinte del Centre de Fauna de Vallcalent, a Lleida.

Ahir responsables del Departament de Justícia van conèixer el Centre i van estar rebuts pel personal de Vallcalent i per una representació del Departament d’Agricultura, encapçalada pel director dels Serveis Territorials a Lleida, Jaume Fabà.

Així, i des que es va iniciar la col·laboració entre els dos departaments de la Generalitat, l’any 2011, un total de 38 persones adultes i dos menors han complert els treballs o prestacions en benefici de la comunitat en aquesta entitat, fet que s’ha traduït en un total de 3.400 hores d’activitats.

Un petit hospital de fauna salvatge 

El Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent, que depèn del Departament d’Agricultura, es dedica a la recuperació d’animals salvatges per reintroduir-los de nou al seu entorn natural, i també a la cria en captivitat d’espècies autòctones protegides.

Fundat l’any 1983 com un centre de tractament i rehabilitació d’animals salvatges, que, per motius diversos (intoxicació, caça amb parany, furtius, desnutrició, col·lisions, etc.), han vist disminuïda la capacitat per viure al seu hàbitat natural, el seu objectiu final és l’alliberament dels animals recuperats, reintroduint-los de nou a la natura.

El Centre funciona com un petit hospital de la fauna salvatge. Per tant, qualsevol persona que trobi animals ferits o malalts al camp els pot portar al Centre de Vallcalent perquè siguin tractats de forma adient. Sovint són els agents rurals els qui hi porten algunes espècies protegides. Una altra tasca del Centre és el desenvolupament de projectes de cria en captivitat d’espècies de fauna autòctona protegides per la llei i en perill d’extinció, com la trenca (Lanius minor), el trencalòs (Gypaetus barbatus) i l’òliba (Tyto alba).

Els treballs en benefici de la comunitat com a mesura penal alternativa

Els treballs en benefici de la comunitat són un tipus de mesura penal alternativa a la presó que s’aplica en delictes menors castigats amb penes inferiors a dos anys de presó i que afavoreixen l’educació i la inserció social i laboral de la persona infractora, la qual exerceix una activitat social que serveix, alhora, per reparar el dany causat.

Per donar compliment a aquest tipus de mesures imposades pels jutges, el Departament de Justícia compta amb el suport de les institucions públiques, així com d’entitats privades sense ànim de lucre. Concretament a Lleida, el Departament de Justícia col·labora amb més de 200 institucions. 

Entre els treballs comunitaris més aplicats, destaquen l’acompanyament a persones grans, suport en menjadors socials, ajuda a discapacitats, neteja d’espais públics i col·laboració en centres cívics, casals o activitats esportives o de lleure. 

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/justicia/notapremsavw/281502/ca/40-penats-fer-treballs-benefici-comunitat-complert-mesura-penal-alternativa-centre-fauna-vallcalent-lleida.do

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.