Cinc tipus de mare que identificaràs al moment

Cadascú entén la maternitat a la seva manera. Te n’expliquem cinc d’elles.


De mare només n’hi ha una, però qui en suportaria dues?” allarga un acudit de Quino en una vinyeta de Mafalda. Ser mare s’ha convertit en una mena de repte, a vegades esgotador, per intentar fer-ho de la millor manera possible. La psicòloga i coach Marta Torra , col·laboradora del programa La primera pedra, explica que “la maternitat es viu sovint com una projecció de les nostres mancances com a dones i com a filles”.

Ser-hi, estimar i acompanyar en el camí que faran les personetes que tenim al nostre càrrec és el més important, però cadascú ho entén a la seva manera”, explica Marta Torra.

De mares, sempre n’hi ha hagut de molts tipus, des de les controladores fins a les imprevisibles, passant per les que exerceixen d’amigues o les absorbents

No totes les mares viuen igual la maternitat. De mares, sempre n’hi ha hagut de molts tipus. Les hem vist interpretades en moltes pel·lícules i llibres. Des de les possessives fins a les madrastres, passant per les abnegades. Marta Torra planteja com saber quin tipus de mare som. A La primera pedra Torra exposa quines són les diferents tipologies de mare que ens podem trobar avui en dia més sovint.

1- La mare perfeccionista o supercontroladora


Acostumen a ser dones controladores abans fins i tot de ser mares. Com a bones perfeccionistes la imatge i les aparences són molt importants. Els seus fills han de fer de tot abans que els altres, han de ser més educats que els altres. Són autoritàries i busquen la perfecció en elles mateixes i en els seus fills. Aquestes mares amaguen les seves pors en el perfeccionisme i les traspassen als seus fills a través de la responsabilitat. Òbviament aquests nens també tindran les aparences com alguna cosa que els marcarà la vida, vivint així com les seves mares, intentant acomplir les expectatives dels altres més que les pròpies.

2- La mare imprevisible

Són, abans que res, dones emocionals a qui les emocions dominen el dia a dia. Dependrà de l’humor i la paciència que la mare tingui aquell dia que exerceixi una autoritat o un altra i sovint descarrega les emocions en els fills. En contrapartida, en ser tot emoció, transmet als seus fills empatia i preocupació per com se senten, tot i que igual que la seva mare també tenen problemes en la gestió de les emocions. Aquestes són les mares més caòtiques de totes.

3- La mare amiga

Com que tracta els seus fills com a amics, li costa posar límits i responsabilitats. La seva vida gira entorn de la del nen i intenta cobrir les seves necessitats fins i tot abans que l’hi demanin. I els nens es converteixen, a vegades, en la mateixa mare de la seva mare, ja que pateixen per ella com per un amic. En contrapartida, sovint se senten descuidats per ella i poden tenir dificultats per mantenir relacions d’adults. Tot i que aquesta mancança de límits els fa entendre de grans la necessitat d’establir-los.

4- La mare “berruga”: absorbent i possessiva

No veuen el seu fill com una persona independent, sinó com una mena de perllongació d’elles mateixes. Els nens creixen apegats a la mare sense prendre iniciatives pròpies sense abans consultar-ho. Creuen que la seva mare és la millor del món i que mai ningú podrà fer-ho com ho ha fet ella. Es posen en les decisions dels seus fills fins i tot de grans i tenen problemes amb les seves parelles perquè senten que els han tret la berruga.

5- La mare completa

Per desgràcia només un 10% de les mares completen aquests requisits. Són emocionalment equilibrades, aconsegueixen veure el seu fill com un ésser independent i els ajuden a assolir aquesta independència. No és que siguin perfectes, però malgrat totes les tasques que hagin de fer tant a dins com a fora de casa els seus fills sempre hi són presents.

Els nens que creixen amb aquest tipus de maternitat no tenen por al fracàs, ni a córrer riscos. Són capaços de desafiar els contratemps de la vida i no estan massa emmarats tot i que la seva mare és un
referent per a ells.

https://www.rac1.cat/programes/la-primera-pedra/20190505/461994583122/mare-maternitat.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.