PANELLETS

La tradició més dolça

No podem deslligar la tradició dels panellets amb la festa que ens agrada tant de la Castanyada.

El millor doncs, és celebrar aquesta festa amb la família i els amics, i treure les castanyes, els moniatos i una plata ben grossa plena de panellets que haurem fet nosaltres mateixos.

A part de mantenir viva una tradició antiga i molt dolça, els nens s’ho passaran d’allò més bé fent de pastissers. La feina que segurament se’n sortiran millor serà la de fer les boletes.

Però vigileu, que entre bola i bola segur que es mengen algun pinyonet!

- RECEPTA SENSE MONIATO, SENSE PATATA (enviada per Anna Rubau Geli)

Ingredients: 500 grams d'ametlla crua mòlta, 500 grams de sucre blanquilla, 2 ous i la pell ratllada d'una llimona. 

Per les varietats: clara d'ou i escollir uns quants dels següents ingredients: pinyons, cireres vermelles confitades, codonyat, coco ratllat sec, xocolata negra, sucre avainillat, ametlla picada, licor....

En un bol posem l'ametlla, el sucre i la ratlladura de pell de llimona. Remenem en sec. Li posem dos ous, un a un, barrejant-ho bé. Amassem amb les mans (millor posar-se guants de làtex o silicona) fins A obtenir una textura de plastilina. Fem una bola, tapem amb film i deixem unes 12 hores a la nevera.

Ara podem fer les varietats al gust. Primer partim la bola de massapà amb tantes parts com varietats volguem fer. Fem un xurro (cilindre allargat) de cada porció.


Pels de pinyons, tallem porcions petites, fem boletes de cada porció, els passem per clara batuda i després per un plat amb pinyons. Pels d'ametlla picada fem el mateix.

Pels de cirera fem les boletes i a cada un hi clavem mitja o una cirera sencera.

Pels de codonyat, introduïm un trosset de codonyat a l'interior de la boleta i pels de xocolata fem el mateix amb un trosset de xocolata negra.

Pels de coco ratllat, abans de fer el cilindre, afegim a ull coco ratllat a la massa, després fem el cilindre i les boletes. Així mateix en podem fer amb sucre avainillat i amb extra de ratlladura de llimona.

Coem els panellets per tandes, posant-los en una placa de forn coberta amb una planxa de silicona o amb paper de forn. Abans els pintem amb ou sencer batut.

Les coccions varien: uns 10 minuts a 240 graus pels de pinyons i uns 8 minuts per la resta, tot i que pot variar segons el model de forn. 

Hem de treure els panellets quan encara semblen tous de dins perquè la temperatura que han agafat els continua coent i si ens passéssim quedarien durs.

Posar en fonts decoratives i sevir quan hahin repossat unes dues hores.

- RECEPTA AMB MONIATO/PATATA

Ingredients: 1 Kg. d’ametlla crua en pols, 800 grams de sucre, 800 grams de moniato (s'ha de pesar en cru), la pell d'una llimona, margarina, farina, pinyons, ametlla crua, i ous.
800 grams MONIATO (s’han de pesar en cru)

Posem a bullir els moniatos. Quan estiguin ben tous, els retirem de l’aigua: que quedin ben escorreguts. Després, encara calents, els pelem i els aixafem amb una forquilla fins que quedi una pasta homogènia. Ho deixem reposar. 
Quan estigui la pasta tèbia, hi afegim el sucre (és millor haver-lo passat per la picadora prèviament), l’ametlla en pols i la pell de la llimona ratllada. Ho aixafem bé tot amb una forquilla fins que vagi quedant una pasta unida i compacta. Quan tinguem ja la pasta, ens untem les mans amb farina i seguim treballant la massa amb les pròpies mans.

Deixar reposar la pasta de 12 a 24 hores.

Preparem en un plat els pinyons i en un altre les ametlles trossejades. En un altre plat, batem un ou. 
Preparem boletes amb la pasta.
Pels panellets de pinyons, agafem les boletes i les untem amb l’ou batut i les cobrim amb pinyons (la millor manera és agafar els pinyons amb la mà, posar la boleta untada al mig, i començar a pressionar amb les dues mans, fent que els pinyons quedin enganxats i que la boleta segueixi essent rodons).


Pels panellets d'ametlles, fem el mateix procés, però amb l’ametlla. En el moment que pressionem les ametlles amb les mans contra les boletes untades, procurem que la bola es converteixi en una forma més de croqueta.


Untar una safata amb margarina i col·locar els panellets. Posar la safata al forn (que prèviament haurem encès per tal que ara estigui calent, i coure els panellets a 225-250 graus de 8 a 10 minuts.


ALTRES IDEES de PANELLETS

Partint de la massa que em preparat, podeu retirar-ne una part per preparar altres tipus de panellets i així fer una mostra més variada. Un cop preparats tal i com es descriu a continuació, els haurem de posar al forn tal i com hem explicar abans:

PANELLETS DE COCO: A la massa que ja tenim, li afegim coco ratllat. Quan tinguem fetes les boles els donem forma com de triangle i els tirem sucre llustre per sobre.

PANELLETS DE CANYELLA: Fem boles de la massa que ja tenim i les arrebossem amb sucre llustre que haurem barrejat amb força canyella en pols.

PANELLETS AMETLLATS: Fem boles de la massa que ja tenim i simplement les aixafem i posem una ametlla crua sencera al mig.

PANELLETS DE TARONJA: A la massa que ja tenim, li afegim el suc d’una taronja i la seva pell ratllada molt finament. Fem boletes i les ensucrem.

PANELLETS DE LLIMONA: Igual que els de taronja, però amb el suc d’una llimona.

PANELLETS DE XOCOLATA: A la massa que ja tenim, li afegim xocolata en pols (pot ser d’aquesta que posem normalment a la llet) i els tirem sucre llustre per sobre.

http://www.sortirambnens.com/dolc/216-panellets.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.