Una ‘patrulla veïnal’ assetja migrants i assalta un centre de menors a Sant Salvador de Guardiola

Els atacs, durant els quals se sentien consignes xenòfobes i amenaces de mort segons testimonis presencials, arriben després que grups de veïnes s’hagin organitzat en 'sometents' de vigilància contra els robatoris
Vidre del vehicle del d'acollida de menors Estrep
després que un veí propinés cops amb una barra metàl·lica,
 mentre un educador i un jove estaven dins
Tres persones del barri del Calvet de Sant Salvador de Guardiola han estat detingudes pel Mossos d’Esquadra, acusades de participar en els atacs contra el Centre d’Acollida l’Estrep, situat a la mateixa població. L’actuació policial es deriva de la denúncia interposada per la direcció del centre per incitació a la violència i la xenofòbia. Per altra banda, també han estat denunciades diverses veïnes per agressió a dues persones el 21 de setembre a la tarda a l’esmentada urbanització.

Els robatoris que hi ha hagut durant les darreres setmanes a la urbanització del Calvet han estat el detonant dels fets. Arran aquesta situació, es van començar a muntar patrulles veïnals, alguna de les quals hauria protagonitzat incidents i agressions contra persones migrants. El primer incident va efectuar-se el dilluns 21 de setembre al pàrquing del Calvet, quan dues persones d’origen magrebí van aturar mentre anaven a buscar un corder pel dia del Xai. Minuts després, segons relata un dels agredits a la Directa –el qual es vol mantenir en l’anonimat–, va acostar-se un grup de veïns i sense preguntar-los res el van començar a colpejar acusant-lo de robar a una de les cases de la urbanització. També van causar desperfectes al seu cotxe.

L’alcalde del municipi, Albert Miralda (CDC), es va personar al centre durant un dels atacs, i des de l'Ajuntament s'ha demanat explicacions als mossos per les tres detencions

Les dues persones van refugiar-se a un bosc proper i van trucar als Mossos d’Esquadra. Més tard, efectius policials van aparèixer i van detenir-les, sota la denúncia veïnal per un presumpte robatori. Van passar 72 hores a comissaria. Una d’elles va sortir en llibertat el dijous 24 de setembre, després de corroborar la seva versió, i l’altra persona actualment està al CIE de Zona Franca. Ambdues han posat una denúncia per les agressions viscudes i els danys al vehicle.

“Vamos a matar a esos moros”

Per altra banda, el Centre d’Acollida Estrep, un centre d’acollida de menors adscrit a la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) el qual allotja menors amb situació d’exclusió social i on hi ha un tant per cent elevat de joves d’origen migrant, també ha estat objecte d’atacs aquests dies.

El detonant d’aquestes agressions també ha estat l’acusació dels diversos robatoris que hi ha hagut durant les darreres setmanes cap als joves que viuen a l’Estrep. Emma Torres, directora del centre, ha negat les acusacions i ha expressat que “cap dels menors esta darrere dels esmentats robatoris”. Segons Torres, l’acusació “és fruit d’estereotips xenòfobs”.

Segons testimonis presents en l’atac al centre, una de les consignes més cridades entre els veïns durant l’atac de la nit del 21 de setembre va ser: “Vamos a matar a esos moros”.

Amb navalles i bats de beisbol

Els fets contra l’Estrep es remunten als dos atacs que va haver-hi el dilluns i dimarts d’aquesta setmana. El primer se situa el 21 de setembre cap a les 2/4 de 10 de la nit, quan van aparèixer entre deu i quinze vehicles, amb més d’una quarantena de persones davant del centre. Segons Emma Torres, algunes de les persones atacants duien “bats de beisbol, navalles i alguna arma de foc” i d’altres anaven amb unes grans llanternes que enlluernaven les finestres de les habitacions dels menors, tot cridant “moros de mierda, bajad si tenies cojones”.

Algunes d’aquestes van aconseguir entrar dins del recinte amb intenció d’anar a buscar algun dels interns. Dos vehicles del centre de l’Estrep van ser apedregats. Enfront de l’agressivitat algunes de les educadores van trucar als Mossos d’Esquadra, els quals van dispersar l’enfrontament.

Alguns testimonis presents relaten que les amenaces de mort als joves, i també als educadors, eren constants ique alguns dels assaltants anaven “amb la mà alçada, cridant consignes racistes i ‘Viva España’”

Alguns testimonis presents relaten que les amenaces de mort als joves, i també als educadors, eren constants i que l’atac era d’índole feixista i racista, ja que alguns dels assaltants anaven “amb la mà alçada, cridant consignes racistes i ‘Viva España’” a més de lluir estètica ultra. Algunes internes al centre van contestar als atacants amb pedres llançades des de dins.

Cal destacar que una de les persones que va aparèixer al centre va ser l’alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda (CDC). Segons relata un testimoni dels fets, l’actuació de l’alcalde va ser de “permissivitat total” i quan un dels educadors va dirigir-se a ell dient-li perquè no feia res, l’alcalde el contestà dient “que és normal que passi això, després del que feien els menors del centre”.

La segona agressió es va produir l’endemà, 22 de setembre, quan unapatrulla veïnal va atacar un dels vehicles del centre, on hi anaven un jove i un educador. Tot seguit, van trencar els vidres del cotxe amb les dues persones dins.

Assetjaments i estigma

Segons ha informat Emma Torres, arran els greus atacs diversos joves van patir crisis d’ansietat, un dels quals fou traslladat a l’hospital. Un altre intern també va patir lesions lleus en un d’aquests atacs. La situació que és viu a Estrep és de “molta por”, “indefensió” i també “d’indignació” segons ha explicat Torres.

Alguns d’aquests joves tenen por a sortir fora del recinte i sobretot tenen més inseguretat a les nits”, ha expressat la directora. I és que segons han explicat fonts properes a l’Estrep –que no han volgut identificar-se– a principis de setmana es van produir diversos seguiments dels vehicles del centre per part de patrulles veïnals, amb amenaces a les educadores del centre. Algunes persones veïnes impulsores de les patrulles veïnals han fet declaracions per TV3 desmarcant-se d’aquests atacs violents i negant les agressions que des del centre se’ls imputa. Després dels atacs de principis de setmana, tan el Centre com la població de Sant Salvador de Guardiola han estat sota vigilància regular dels Mossos d’Esquadra. 

Algunes persones veïnes impulsores de les patrulles veïnals han fet declaracions desmarcant-se d’aquests atacs violents i negant les agressions que des del centre se’ls imputa

Segons Emma Torres, aquests actes el que fan es crear més estigma als joves, ja que aquest col·lectiu ja és molt vulnerable de per si. Cal recordar que els menors de l’Estrep provenen de problemàtiques socials greus i de situacions d’exclusió social. Segons fonts del centre, l’Ajuntament sempre ha discrepat amb l’Estrep, “fomentant així una rumorologia sobre les suposades actuacions dels menors”. Des de l’Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola, s’ha fet una crida “a la calma i la responsabilitat” de la població i també, segons ha publicat un mitjà de comunicació local, han demanat explicacions als Mossos d’Esquadra per les tres detencions.

Segons han informat fonts de l’ Estrep, la setmana vinent hi ha prevista una reunió entre Mossos d’Esquadra, la DGAIA i l’Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola.Per altra banda, col·lectius socials de la comarca, entre els quals hi ha Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, han convocat una assemblea aquest dissabte a la tarda, per tractar el cas i generar possibles mobilitzacions i actes de suport a les agredides.

https://directa.cat/actualitat/una-patrulla-veinal-assetja-migrants-assalta-un-centre-de-menors-sant-salvador-de

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.