Entitats urgeixen ajudes per evitar que famílies pobres perdin la custòdia dels seus fills

Més de la meitat dels casos actuals de desemparament es resoldrien amb una prestació
La Fundació Acció Social Infància (Fasi), que vela per la protecció de les famílies catalanes més vulnerables, ha apressat la Generalitat i els ens locals a activar ajudes econòmiques per evitar que l'administració retiri la tutela a aquells pares que no poden fer-se càrrec dels seus fills per qüestions merament econòmiques.

"Hi ha el risc que les situacions de pobresa de les famílies puguin ser interpretades per l'administració com a negligència o desemparament", ha alertat en una entrevista d'Europa Press el director d'operacions de Fasi, Ricard Calvo.

Per al representant d'aquesta fundació de protecció familiar "no pot ser" que els fills d'una família sense recursos acabin al circuit administratiu de protecció sense que abans s'hagi intentat pal·liar la situació mitjançant el suport econòmic i social.

Ha subratllat que no hi ha constància que la Generalitat estigui retirant més tuteles de menors per qüestions econòmiques, tot i que sí que s'està disparant el risc que això ocorri: "És important que no es condemni les famílies sense recursos a estar apartades dels seus fills. Se les ha d'ajudar perquè puguin fer-se càrrec dels seus petits".

Calvo ha recordat que cada vegada són més les famílies catalanes que han perdut el seu habitatge i es veuen obligades a viure en habitacions, el que "evidentment, pot desencadenar en una situació de desemparament dels fills, que no poden tenir les seves necessitats cobertes amb garanties".

"Per aquesta raó és urgent ajudar aquestes famílies abans que es produeixi un desemparament real i els nens acabin en centres", ha valorat Calvo, que ha apostat perquè els equips socials atenguin aquests casos al mateix domicili, lluny de recursos d'institucionalització.

Per aconseguir-ho, ha apel·lat especialment als ajuntaments i serveis socials de proximitat a enfortir les xarxes de detecció més pròximes per evitar que cap família quedi desatesa.

"Hi ha nens que van a l'escola sense esmorzar i fins i tot germans que comparteixen el mateix llit en una habitació. Això és pobresa, no maltractament o negligència", ha asseverat Calvo, que ha demanat que abans de retirar una custòdia s'intenti solucionar la situació econòmica de l'entorn familiar.

Segons les dades que maneja Fasi, prop del 80% de les situacions de desemparament que es detecten a Catalunya actualment són fruit de negligències i desatencions per part dels pares, no de maltractaments ni d'abusos sexuals, per la qual cosa "més de la meitat de casos es resoldrien amb una ajuda econòmica i un seguiment exhaustiu de la família", ha valorat Calvo.


A Catalunya va començar fa dos anys una tendència negativa de la xifra de nens tutelats per l'administració, una cosa inèdita fins aleshores ja que anualment s'havien anat incrementant el nombre de menors emparats per la Generalitat: "Cal tenir en compte que des del 2010 s'ha canviat la manera de computar les tuteles i que s'han creat mecanismes de guarda i protecció que fan variar les estadístiques", ha dit.
MENYS COSTOS

"La despesa de la institucionalització d'un menor en un centre és deu vegades superior al què costa ajudar econòmicament una família", ha comptabilitzat Calvo, que ha recordat que el cost de la manutenció d'un nen en un centre és d'uns 3.000 euros al mes.

Per aquesta raó, ha apostat per seguir l'estela de França, on es destinen nombrosos recursos econòmics a les famílies, el que fa que els índexs de protecció i tutela de l'administració siguin molt baixos i per tant, es produeixi un estalvi econòmic en paral·lel a un millor benestar social: "Està demostradíssim que qualsevol recurs que es dediqui a una família acabarà repercutint de manera directa en els fills".

"Les famílies no estan rebent el suport necessari pel fet de tenir un fill", ha afegit, i ha apostat per fomentar les capacitats parentals d'aquelles persones que ho necessitin a través de programes d'ajuda a l'entorn més pròxim, especialment mitjançant la intervenció al mateix domicili.

MÉS VALENTIA POLÍTICA
Segons Calvo, a Catalunya "es necessiten polítics més valents, que s'atreveixin a donar una ajuda econòmica a aquestes famílies", pel que ha criticat que l'administració prefereixi oferir serveis abans que prestacions perquè és una opció que produeix més acceptació social.

"Donar una paga a les famílies sense recursos perquè puguin cuidar dels seus fills amb garanties no té perquè generar un efecte crida ni rebuig social", ha afirmat, i ha recordat que aquest tipus de suport econòmic pot evitar molts casos de malnutrició i de desemparament.

Calvo ha apostat per "reformular" l'actual sistema de protecció de menors per fomentar el creixement dels nens en un entorn familiar, la qual cosa Fasi ja l'està portant a terme a través del projecte Cases d'Infants, que en dos anys ha atès 182 menors i les seves famílies.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.