El Síndic investiga si la Generalitat minimitza l'ingrés de nens en centres tutelats per estalviar

 Niños, Lectura, Educación, Escuela, Infancia, Infantil

Foto: ICUB
Benestar Social subratlla que el millor per als petits és que visquin amb famílies
 
BARCELONA, 24 Feb. (EUROPA PRESS)
 
El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una investigació per saber si la Generalitat està potenciant la cura de menors tutelats per part de la seva família extensa germans, avis i oncles per estalviar-se l'ingrés dels petits en centres d'acollida i residencials, on el cost de la manutenció és de 3.000 euros per nen al mes.
Ho ha explicat a Europa Press la responsable d'infància del defensor del poble català, Maria Jesús Larios, que ha concretat que aquesta actuació d'ofici s'ha iniciat després de rebre nombroses queixes del sector i constatar aquesta tendència amb les xifres facilitades per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat (Dgaia).
Segons les dades que maneja el Síndic corresponents a l'abril del 2012, en un any s'han reduït en 97 els petits que viuen en centres d'acollida, un fet que asseguren "que val la pena estudiar" perquè aquest tipus de recursos han estat tradicionalment saturats, a més que la crisi ha incrementat el risc de desatenció dels fills.
En el mateix període han augmentat al voltant d'un 5% els petits tutelats que han passat a ser atesos per la seva família extensa, fins a arribar als 3.062, respecte dels 569 interns en centres d'acollida i els 2.019 en centres residencials.
Fonts de la Conselleria de Benestar Social i Família de la Generalitat han explicat a Europa Press que el millor per als petits és desenvolupar-se en un entorn familiar, bé sigui la pròpia o una família d'acollida aliena, per la qual cosa s'està potenciant aquesta opció, que no té res a veure amb una estratègia de contenció pressupostària.
"Quan es demostra que un menor està desemparat, la primera mesura que cal promoure és l'acollida en família extensa", han concretat les mateixes fonts, que han dit que un 95% de les famílies que es troba en aquesta situació estan satisfetes.
Larios ha explicat que "gairebé sempre, el millor per als petits és estar amb una família", bé sigui extensa o aliena, tot i que no en tots els casos es recomana aquesta mesura de protecció, especialment quan s'han produït maltractaments i abusos sexuals.
"Si recula aquest menor en mans dels seus avis o oncles pot ser que el contacte amb els seus pares no es trenqui i es repeteixi l'abús", ha afegit Larios, que ha subratllat que, amb la seva investigació, el Síndic persegueix constatar que cap infant es troba en aquesta situació.
Les mateixes fonts de la Conselleria han admès que mantenir els nens en un entorn familiar resulta "menys costós", tot i que han recordat que aquells que acullen els petits reben prestacions que oscil·len entre els 326 i els 393 euros, en funció de la renda i l'edat dels menors.
 

MENYS NENS TUTELATS

 A més d'una reducció de nens en situació de desemparament que es troben interns en centres, també ha caigut el nombre de menors tutelats per la Generalitat malgrat que la xifra havia anat incrementant progressivament des del 2008.
Així, mentre que a mitjans del 2011 hi havia 7.622 petits sota tutela de la Generalitat, el setembre del 2012 la xifra havia baixat fins a 7.092, segons dades facilitades a Europa Press per la Conselleria 2.609 en centres, 2.942 atesos per la seva família extensa, 945 per famílies alienes i 597 en situació d'acollida preadoptiva.
Amb l'entrada en vigor de la nova Llei de drets i oportunitats en la infància i l'adolescència, aprovada el maig del 2010, es va flexibilitzar la retirada de la tutela de menors en els casos menys greus, la qual cosa va contribuir al fet que hi hagi menys nens tutelats.
Aquestes situacions de desprotecció lleu han passat a ser considerades de "risc" i, al constatar que l'infant no està en perill i que només es produeixen lleus símptomes de desatenció, no es retira la tutela als pares, però sí que se'ls fa adoptar un compromís educatiu, una situació en la qual el setembre del 2012 es trobaven 1.547 nens.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.