Els pacients amb TDAH tindran a Barcelona un centre amb les tècniques de mapeig cerebral més avançades


Dissabte, posarem en portada al ‘Criatures’, el TDAH. Experts i familiars ens parlaran del diagnòstic d’aquest trastorn que suscita algunes polèmiques.

Precisament, Barcelona acull des de dimarts passat un centre mèdic pel tractament de malalties neuronals des d’una perspectiva multidisciplinar i amb l’aplicació de les tècniques més innovadores basades en la neurometria i la neuroteràpia. Es tracta d’innea (Institut de Neurometria Aplicada), l’equip de treball del qual està format per psiquiatres, psicòlegs i logopedes, amb l’objectiu de personalitzar els tractaments i concentrar tots els especialistes necessaris en un mateix espai.

Ubicat al Passeig de Sant Gervasi nº12-14, al cor de Barcelona, aquest centre obre les portes amb una primera missió important: oferir als pacients amb TDAH i a les seves famílies una alternativa pel diagnòstic i tractament de la malaltia.

“El trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat és, segurament, una de les malalties neuronals més difícils de diagnosticar de manera objectiva i una de les que més es pot beneficiar de l’ús de tècniques com les que integrem a innea. A més, alguns membres de l’equip fundador i directiu d’innea hem viscut d’aprop aquest trastorn al tenir familiars afectats, per això estem especialment sensibilitzats en poder ajudar a d’altres famílies com nosaltres”, comenta Ana Cantin, directora del centre.

Es calcula que entre un 5 i un 7% dels nens i adolescents espanyols pateixen aquest trastorn, però s’estima que un 62% està mal diagnosticat. De fet, entre tots els trastorns de conducta, el TDAH és un dels que més errors de diagnòstic comporta ja que els seus símptomes són molt semblants a d’altres trastorns psicològics i psiquiàtrics.

Les principals conseqüències del mateix són un baix rendiment escolar i problemes de conducta que deriven en tensions familiars i una mala integració social del propi pacient. Un bon diagnòstic diferencial i el tractament adequat pel grau de TDAH del pacient són la clau per a millorar la qualitat de vida d’aquests nens i les seves famílies.

En aquest context, recentment ha sigut aprovat per la FDA (Agència Americana del Medicament) l’ús de tècniques basades en l’electroencefalograma (EEG) pel diagnòstic d’aquesta malaltia. Diversos estudis han mostrat com aquesta pot ajudar a identificar millor els pacients amb TDAH i determinar també quines àrees del cervell necessiten més estimulació.

L’àrea de diagnòstic d’innea, innea metrics, inclou dins l’estudi del pacient l’ús del qEEG per a realitzar un mapeig cerebral i oferir un diagnòstic diferencial, que complementi l’observació clínica habitual en aquests pacients. “Per aconseguir-ho, comptem amb una base de dades amb 10.000 casos registrats que, mitjançant la comparació, permet establir paràmetres de normalitat així com fins a 6 nivells diferents de TDAH”, afegeix Ana Cantin.

Pel tractament, innea ofereix innea solutions, que pot combinar sessions de neurofeedback i neuroestimulació, amb l’assessoria i seguiment de diferents perfils professionals. Amb l’ús d’aquestes tècniques, innea es posiciona com a centre pioner a Catalunya en el diagnòstic i tractament de les malalties neuronals des d’un punt de vista realment integral, oferint comoditat i millors resultats als seus pacients i familiars.

Al mateix centre es combina per primer cop la feina conjunta d’experts en psiquiatria, psicologia i logopèdia, a més de les tècniques descrites anteriorment. D’aquesta manera, a cada visita es poden aglutinar, si és necessari, diferents teràpies, per estalviar temps als pacients i acompanyants, adaptant-se al màxim a les necessitats de tots els pacients, especialment dels nens. Així, per exemple, el neurofeedback es presenta en forma de joc, similar a una videoconsola, per a que els més joves segueixin les sessions entrenant el cervell i millorant la seva atenció.

El centre, que té un horari de 16:30 a 20:30h de dilluns a divendres, està obert per a tot tipus de persones amb malalties neurològiques, sense distinció entre si ja estan diagnosticades o si volen realitzar un primer diagnòstic. Per a concretar cita, s’ha de trucar al 932 490 544, o bé entrar a la web www.inneainstitut.com i sol·licitar-la on-line.

Sobre innea (Institut de Neurometria Aplicada) innea neix a Barcelona com a centre especialitzat en el diagnòstic i tractament de trastorns neuronals, que combina la neurometria i la neuroteràpia amb un equip multidisciplinar, per a un millor abordatge dels pacients. L’ús de les darreres tècniques de mapeig cerebral, electroestimulació i neurofeedback, permeten oferir per primera vegada a Catalunya, un millor diagnòstic diferencial de malalties neuronals, com el TDAH, i una major efectivitat en el tractament. Així mateix, la concentració en un sol centre de psiquiatres, psicòlegs i logopedes, oferirà major comoditat al pacient i les seves famílies, així com més agilitat en tot el procés. La intenció del centre és garantir la tranquil·litat de les famílies i els pacients gràcies a un diagnòstic més precís i un tractament menys invasiu, que ofereixi millors resultats: reduint tractaments farmacològics, millorant la integració social de l’individu i aconseguint una millora del seu rendiment.

http://criatures.ara.cat/blog/2014/03/27/els-pacients-amb-tdah-tindran-a-barcelona-un-centre-amb-les-tecniques-de-mapeig-cerebral-mes-avancades/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.