Martín Pallín: "El judici paral·lel és inevitable"

Les connotacions negatives de la imputació, segons aquest magistrat emèrit, són fruit dels mitjans i els polítics

Per a l'elaboració de la informació 'La pena de l'imputat' s'han utilitzat les aportacions d'experts encomunicació, dret i política. Els textos aquí recollits són una transcripció més extensa de lesentrevistes mantingudes amb alguns d'ells, de les quals a la citada informació només es destaquen alguns breus extractes i frases.
José Antonio Martín Pallín.
¿Creu que ser imputat té connotacions negatives?
Una imputació només és atribuir a una persona un fet. Davant d'això, el govern judicial ho pot rebutjar perquè és inversemblant o no té fonament o pot seguir endavant amb la investigació i això dóna lloc que pugui arribar a concloure amb una proposta que s'obri judici oral perquè hi ha indicis que s'hagi comès el delicte.

Els mitjans de comunicació i els mateixos polítics, i aquest fals clixé que és millor ser imputat perquè portes advocat i no com a testimoni perquè en aquest cas no pots mentir, aquest embolic que tenen a la ment alguns juristes, és el que ha donat lloc que la condició d'imputat tingui aquestes connotacions negatives. Fins que un jutge no decideix fer la proposta d'obrir el judici oral contra una persona no hi ha una imputació judicial seriosa i ferma.

¿Fins a quin punt la pressió mediàtica influeix en l'exercici de la justícia?
Avui dia el judici paral·lel és inevitable. Hauríem de fer tots pedagogia i advertir a l'opinió pública que tot això és provisional i subratllar que només té entitat quan un tribunal, després del judici, decideix condemnar o absoldre. Tenim per endavant una tasca de cultura social i jurídica.

A aquest debat sobre imputat o acusat, s'hi uneix el de la responsabilitat política d'un càrrec públic quan és imputat per corrupció. ¿Ha de dimitir un polític pel fet de ser imputat?
En absolut. Jo puc fer-lo dimitir del seu càrrec si vaig a un jutjat de Barcelona i l'acuso d'haver-me robat la cartera. És un disbarat.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/politica/martin-pallin-entrevista-magistrat-emerit-imputacio-condemna-social-2367976

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.