El trastorn bipolar en nens i adolescents

Les persones amb trastorn bipolar tenen un risc genètic de transmetre la malaltia als fills, però, aquest motiu ha d'impedir a una parella el tenir fills? Si el nen té Trastorn Bipolar, quins són els símptomes que podem detectar en nens i adolescents?Quin reg existeix de transmetre la malaltia als fills? Com és lògic, si una persona pateix trastorn bipolar, els seus fills tindran més risc de desenvolupar la malaltia que els fills d'una persona que no la pateix. Aquest risc se situa al voltant del 15-20% quan un dels dos pares té la malaltia, amb una probabilitat alguna cosa major per part de la mare que per part del pare. Si el trastorn bipolar ho pateixen tots dos pares, el risc és del 50-75%. No sempre existeix una herència immediata, ja que de vegades la malaltia es pot saltar una o dues generacions. D'altra banda, no sempre s'hereta la malaltia del mateix tipus ni intensitat ja que un pare amb trastorn bipolar de tipus I pot donar lloc a un fill *ciclotímico. S'estima que la incidència bipolar infantil és de l'1-6% incloent les formes més lleus i les més greus.

Quin reg existeix de transmetre la malaltia als fills?
Com és lògic, si una persona pateix trastorn bipolar, els seus fills tindran més risc de desenvolupar la malaltia que els fills d'una persona que no la pateix. Aquest risc se situa al voltant del 15-20% quan un dels dos pares té la malaltia, amb una probabilitat alguna cosa major per part de la mare que per part del pare. Si el trastorn bipolar ho pateixen tots dos pares, el risc és del 50-75%. No sempre existeix una herència immediata, ja que de vegades la malaltia es pot saltar una o dues generacions. D'altra banda, no sempre s'hereta la malaltia del mateix tipus ni intensitat ja que un pare amb trastorn bipolar de tipus I pot donar lloc a un fill ciclotímic. S'estima que la incidència bipolar infantil és de l'1-6% incloent les formes més lleus i les més greus.

Quins són els símptomes del trastorn bipolar infantil?

És difícil diagnosticar el trastorn bipolar en un nen perquè hi ha característiques pròpies de la infància que es poden confondre amb els símptomes de la malaltia, per exemple, els símptomes psicòtics poden passar per ser "fantasies del nen". Els criteris diagnòstics per al trastorn bipolar són totalment aplicables a l'edat adulta, però en nens i adolescents són menys eficients i vàlids. Els nens amb trastorn bipolar és freqüent que presentin hipersexualitat, és a dir, un interès més elevat pel sexe del que seria adequat en aquesta edat. Els nens presenten amb major freqüència que els adults episodis mixts i cicles ràpids. També és freqüent la presència de marcada irritabilitat de forma més o menys continuada i permanent. És freqüent que en la infància es pugui confondre amb el Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat o amb Trastorns de Conducta.

A manera de resum, els símptomes més freqüents que solen presentar-se durant la infància són (aquests símptomes no tenen perquè donar-se en tots els nens amb la malaltia):

- Alteracions de l'estat de l'ànim
  • Humor eufòric, irritabilitat
  • Depressió: tristesa, plors
Els canvis en l'estat de l'ànim solen ser ràpids i poden aparèixer de forma explosiva.

- Símptomes de tipus conductual i cognitius
  • Marcada hiperactivitat, poden presentar episodis d'agitació
  • Desobediència
  • Oposicionisme, negativisme
  • Dificultats d'atenció
  • Deshinibició sexual
  • Començar activitats que no s'acaben
  • Pensament molt accelerat
  • Conductes arriscades
- Alteracions de tipus psicofisiològic
  • Enuresi (orinar-se damunt)
  • Alteracions en el somni (insomni, terrors nocturns)
Quin és el tractament més adequat per a aquests nens?

Com en el trastorn bipolar adult, els nens també són medicats amb fàrmacs reguladors de l'humor però a dosis més baixes. El valproato sòdic (Depakine) s'utilitza amb preferència al liti en nens i adolescents. A més, quan apareixen símptomes de excitabilitat, irritabilitat i inquietud motora important, solen prescriure's neurolèptics. Si es presenta ansietat, s'utilitzen les benzodiacepinas ja que produeixen millorança en la inquietud psicomotora i regularitzen el somni. En ocasions puntuals de la malaltia, també es prescriuen els antidepressius.

Hem de renunciar a ser pares per tenir trastorn bipolar?

Tenir fills és una decisió molt personal, encara que les raons més importants per prendre aquesta decisió haurien de ser el desig personal i el sentir-se capacitat per educar al fill. Si vostè està correctament medicat i tractat, no ha de sentir-se impedit de tenir un fill.

Com podem saber si el nostre fill tindrà la malaltia abans que es desenvolupi?

Actualment, els estudis genètics no permeten realitzar un diagnòstic precoç a partir d'un estudi genètic. De moment, no hi ha cap forma de saber si el seu fill patirà la malaltia.

El meu fill té trastorn bipolar, què podem fer els pares?

Quan hagin observat comportaments que els facin sospitar que el seu fill podria presentar un trastorn bipolar i decideixin consultar-ho amb el metge, és recomanable que portin informació detallada sobre els canvis de comportament del seu fill. Així mateix, és necessari que col·laborin amb els especialistes que tracten al seu fill i s'involucrin totalment en el tractament. D'altra banda, és recomanable que s'informi sobre la malaltia i dels tractaments disponibles en l'actualitat.

Recomanacions generals a tenir en compte pels pares:
  • Han de mostrar una actitud ferma davant els problemes de comportament del seu fill
  • Siguin tolerants amb aquells problemes que no siguin realment importants
  • Aprenguin tècniques de relaxació i respiració per poder ajudar al seu fill
A més de la medicació, hi ha algun tipus de tractament psicològic eficaç?

Durant la fase aguda, no és possible fer cap tipus de tractament de tipus psicològic a causa de la falta de col·laboració. Quan el nen o adolescent es va recuperant, es pot iniciar un pla de tractament psicològic integral que tingui en compte les esferes afectiva, conductual, familiar i escolar.

A manera de resum, està acceptat per la comunitat científica que el trastorn bipolar infantil existeix. Hem resumit els símptomes més freqüents en la infància. Si vostè observés algun d'aquests símptomes i, a més hi ha antecedents familiars de trastorn bipolar, és important que ho consultin amb un especialista en psiquiatria infantil al més aviat possible, ja que la detecció precoç i el tractament primerenc són factors de bon pronòstic.

Més informació:
forumclínic: Existeix el trastorn bipolar infantil?
forumclínic: Quin risc tinc de transmetre el Trastorn Bipolar als meus fills?
forumclínic: Tractament del Trastorn Bipolar

Bibliografia
Vieta, E. Colom, F. Convivir con el trastorno bipolar. Editorial Médica Panamericana. 2003

http://www.forumclinic.org/ca/trastorn-bipolar/reportatges/el-trastorn-bipolar-en-nens-i-adolescents

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.