Et donem les claus per gaudir d’una revetlla de Sant Joan segura amb els petits de casa

La nit de Sant Joan és festa, diversió, família, revetlla. És foc, és aigua. És coca, petards i fogueres. Però, lamentablement, massa sovint és també una nit d’ensurts si no es prenen les mínimes mesures de seguretat. A les portes d’una de les festes més celebrades a casa nostra, et donem les claus per viure, intensament i amb seguretat, la revetlla de Sant Joan.

Si els teus petits són amants dels petards…

El primer que cal que sàpigues és que la majoria de material pirotècnic està limitat per a majors de 12 anys. Assegura’t de llegir les instruccions de cada article, ja que és aquí on s’indica l’edat mínima d’utilització. La Generalitat de Catalunya organitza els petards recreatius en tres categories, segons la seva tipologia i el perill que tenen. Els de tipus I, considerats de risc baix, només poden ser utilitzats a partir de 12 anys. Els de tipus II –risc mitjà- són a partir de 16 anys. Els de tipus III estan limitats als majors de 18 anys, ja que són considerats de major risc. En la següent infografia de la Generalitatpodeu veure els tipus de petards:

Tipus de petards segons la Generalitat de Catalunya | (c) www.gencat.cat
A banda de llegir les instruccions d’ús i complir les limitacions d’edat, cal que segueixis –i facis seguir als teus petits- unes mínimes mesures de seguretat, com ara no guardar-se mai els petards a les butxaques ni subjectar-los mai amb les mans en el moment d’encendre’ls. Per cert: la manera més segura per encendre els petards és utilitzar metxes o similars.

I què passa quan un petard no s’ha encès bé? El més segur és no tocar-lo fins al cap de mitja hora i remullar-lo amb aigua.

Els petards també són perillosos pel medi ambient: no es poden llençar a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones. Heu de tenir especial compte amb la roba estesa i els tendals. I no cal dir que d’encendre petards dins de casa o fins i tot als balcons o finestres, res de res!

Les fogueres purifiquen… però també cremen!

Una altra de les tradicions de la nit de Sant Joan són les fogueres. Ja sabeu que no es poden fer sense tenir l’autorització corresponent de l’Ajuntament. Vigileu que els nens no s’acostin massa a la foguera: sovint desprenen guspires que són perilloses. I no deixeu, en cap cas, que saltin damunt les brases. Tota precaució és bona: l’objectiu és passar-s’ho bé al voltant del foc purificador, no convertir la nit en una tragèdia.

http://www.petitsabadell.cat/blog/et-donem-les-claus-per-gaudir-duna-revetlla-de-sant-joan-segura-amb-els-petits-de-casa/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.