L'atenció social a les persones amb drogodependències i/o altres addiccions

Diverses cultures han consumit drogues, de manera més o menys controlada i acceptada socialment, i lligada a cerimònies o fets religiosos. Malgrat això, és a partir de la segona meitat del segle XX quan la producció, la comercialització i el consum de drogues irromp en la dinàmica de lliure mercat als països industrialitzats.

La Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, aprovada per unanimitat pel Ple del Parlament de Catalunya, garanteix l'accés als serveis socials a totes les persones amb necessitats socials i posa en funcionament un nou model d'atenció que constitueix el quart pilar de l'estat del benestar a Catalunya. L'article 7 d'aquesta Llei explicita les situacions amb necessitat d'atenció especial i entre els destinataris hi ha les persones amb drogodependències i altres addiccions.

El Sistema públic de serveis socials té com a finalitat assegurar el dret de les persones a viure dignament durant totes les etapes de la vida mitjançant la cobertura de llurs necessitats personals bàsiques i socials; especialment, té com a destinatàries les persones que es troben en situació de risc social, com és el cas de les persones amb drogodependències. S'estructura en serveis socials bàsics i en serveis socials especialitzats. Els serveis especialitzats s'organitzen atenent la tipologia de les necessitats, per donar resposta a situacions i necessitats que requereixen una especialització tècnica o la disposició d'uns recursos determinats. És en aquest nivell on s'enquadra l'atenció a persones amb drogodependències i/o altres addiccions.

Xarxa d'atenció a les drogodependències (XAD)
El Departament de Benestar Social i Família va participar en l'elaboració del Pla director de salut mental i addiccions, que defineix la Xarxa d'atenció a les drogodependències (XAD) com una xarxa integrada per centres dependents de diversos organismes (administracions locals, organitzacions no governamentals, ICS). Les seves activitats estan coordinades per l'Òrgan Tècnic de Drogodependències, amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família pel que fa als serveis residencials i als programes de reinserció.

http://www20.gencat.cat/portal/site/bsf/menuitem.cb7c44c1c72cf6b43f6c8910b0c0e1a0/?vgnextoid=2e412f5559274210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=2e412f5559274210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.