Un 10% de menors de 12 anys es queda sol a casa


Malgrat que la gran majoria de les famílies es preocupa per prendre les mesures de protecció adequades per a prevenir accidents dels seus fills, prop del 10 per cent dels nens menors es queden sols al domicili en algun moment, el que representa un major risc d’accident, que a Espanya és la tercera causa de mort entre els menors de 15 anys. Així ho revela l’Estudi sobre Accidents en la població infantil espanyola, realitzat per l’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap ) i Fundación Mapfre .

Aquest informe, en el qual han col·laborat més de 200 pediatres d’atenció primària que treballen en centres de salut de tot Espanya, destaca, a més, que l’edat dels nens és un factor de risc per a patir determinats tipus d’accidents. Els menors de 2 anys pateixen amb més freqüència intoxicacions i caigudes, els que tenen entre 2 i 4 pateixen en major mesura ofegaments, ennuegaments i cremades, i els més grans, cops i caigudes.

També destaca el fet que els nens que tenen més accidents són els segons de dos germans (32,3%) i els fills únics (27,4%) i que 6 de cada 10 accidents es produeixen fora del domicili i la resta dins la llar, essent la sala d’estar el lloc més freqüent (32%). Assenyala a més, que el 72% dels nens van necessitar atenció mèdica, que van rebre majoritàriament en un centre de salut, i que un 4% van ser ingressats en un hospital.

Com a aspectes positius, l’informe posa de manifest que 9 de cada 10 pares compleix amb algunes de les mesures de protecció més rellevants, entre les quals destaquen: deixar els nens a les zones de joc que són més adequades a la seva edat, comprovar les etiquetes de les joguines a l’hora de comprar-les, mantenir fora de l’abast dels nens els productes de neteja i medicaments, i protegir els endolls adequadament, entre d’altres.

Amb l’objectiu de prevenir els accidents infantils, Fundación Mapfre i l’AEPap distribuiran en centres de salut i entre les famílies un decàleg amb mesures clau de prevenció, que també estarà disponible a la pàgina web de Fundación Mapfre, i que inclou, entre d’altres, les següents recomanacions: no deixar mai sol un nen petit a casa, protegir les finestres i escales, no cuinar en cap cas amb un nadó en braços i prestar molta atenció als objectes que estan a l’abast del menor per evitar possibles ennuegaments, entre d’altres incidents.

També es recomana extremar la precaució, especialment durant els mesos d’estiu, que és quan es produeixen 1 de cada 3 accidents en els més petits. En aquesta línia també s’aconsella mantenir les mesures de protecció que habitualment es tenen en el lloc on es gaudeix de les vacances, així com no perdre de vista als menors en platges i piscines, i recordar a les famílies que davant qualsevol emergència s’ha de trucar al 112, un telèfon que, segons l’informe, el 18% dels pares desconeix.

http://criatures.ara.cat/blog/2014/06/04/un-10-de-menors-de-12-anys-es-queda-sol-a-casa/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.