Conceptes sobre menors i serveis socials

Acolliment familiar simple

Mesura de caràcter transitori que consisteix a confiar de manera temporal la guarda d'un menor a una família o persona que faci possible el desenvolupament integral de la seva personalitat. Hi ha un seguiment i també assessorament i ajut de la DGAIA.

Acolliment familiar preadoptiu

Mesura de protecció prèvia a l’adopció. S’aplica quan, després de valorar les necessitats i circumstàncies del menor i les circumstàncies de la família d'origen es donen els supòsits previstos a la normativa vigent. Tècnicament, es descarta la possibilitat del retorn del menor amb els pares biològics.

Atenció en la pròpia família

La DGAIA assumeix la tutela de l’Infant i els pares en mantenen la guarda. Es dóna suport psicosocial a la família, de caire personal o econòmic i hi ha un seguiment de l'evolució del cas per part d'un delegat d'atenció a la infància o d'altres professionals especialitzats.

Atenció en un centre residencial d’acció educativa (CRAE)

La mesura d’acolliment en una institució consisteix a ingressar el menor en un centre adequat a les seves característiques amb la finalitat que rebi l'atenció i l'educació necessàries. S'aplica quan es preveu que el desemparament o la necessitat de separació de la pròpia família seran transitoris i quan no ha estat possible o aconsellable l'acolliment per una persona o família.

Centre d'acolliment

Servei residencial, propi o col·laborador de la DGAIA, dotat d'un equip tècnic pluridisciplinari (metge, psicòleg, pedagog i assistent social) que té com a objectiu fer l'observació i el diagnòstic de la situació dels menors que els han estat confiats i les seves famílies per tal d'elaborar la proposta de mesura corresponent. Al centre d'acolliment, s'hi deriven únicament els menors que necessiten una atenció immediata i cal separar del nucli familiar.

Centre obert

Establiment destinat a la prevenció i atenció del menor en risc fora de l'horari escolar. Té com a objectiu l'estructuració de la personalitat, l'adquisició d'aprenentatges bàsics i l'atenció a les mancances socioeducatives. És un recurs que depèn dels consells comarcals, dels ens locals o d'entitats privades d'iniciativa social.

Contenció en el nucli sense mesura

L'EAIA ha finalitzat l'estudi sociofamiliar i no considera necessari proposar una mesura administrativa. L'infant continua en el seu nucli de convivència i es fa un seguiment del cas en coordinació amb l'EBASP.

Declaració de la situació de desemparament

Resolució motivada de l'organisme competent de l'Administració, que a Catalunya és la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA). Es notifica a les parts afectades i al ministeri fiscal en el termini de dos dies per tal que es garanteixin els drets afectats.

Delegat d'atenció a la infància (DAI)

Professional de l'educació dedicat a una tasca de seguiment intensiu de menors tutelats per la DGAIA que viuen amb la seva família d'origen. La intervenció del DAI s'inicia per resolució administrativa, a proposta de l'EAIA.

Desemparament d'un menor

Es produeix per inexistència, absència o incapacitat de les persones que en tenen la guarda; incompliment dels deures de protecció; no es respecta el desenvolupament integral del menor o hi ha algun tipus de maltractament greu.

Equip d'atenció a la infància i l'adolescència (EAIA)

Servei social especialitzat. Equip tècnic format per un psicòleg, un pedagog i un treballador social. Recull, globalitza i valora la informació, emet les propostes tècniques més beneficioses per als menors que els han estat derivats des dels EBASP o la DGAIA i en fa el seguiment. És l'equip de referència de la família natural i del menor en alt risc social. Les seves intervencions tenen com a objectiu incidir en les condicions adverses de risc i modificar-les.

Família aliena

Persones o famílies que no tenen cap relació de parentiu amb el menor.

Família extensa

Persona o membres que tenen una relació de parentiu per consanguinitat o per afinitat amb el menor.

Guarda administrativa

Si el desemparament es deu a força major de caràcter transitori, l'entitat pública exerceix només la guarda mentre es mantingui la situació.

Guarda del menor

Obliga, a qui l'exerceix, a vetllar pel menor, tenir-lo en la seva companyia, alimentar-lo, educar-lo i procurar-li una formació integral. Aquesta responsabilitat recau sobre el pare i la mare, titulars de la pàtria potestat o, en el seu defecte, sobre els tutors ordinaris.

Major

Els espanyols són majors d'edat als 18 anys (Constitució espanyola, article 12).

Menor

Tot ésser humà menor de 18 anys, tret que en virtut de la llei que li sigui aplicable, hagi assolit la majoria d'edat abans (Convenció sobre els drets dels infants, 1989)

Menor desemparat

Es considera desemparat el menor:

a) quan manquen les persones a les quals per llei correspon d'exercir les funcions de guarda o quan aquestes persones estan impossibilitades per exercir-les o en situació d'exercir-les amb greu perill per al menor.

b) quan s'aprecia qualsevol forma d'incompliment o d'exercici inadequat dels deures de protecció establerts per les lleis per a la guarda dels menors o manquen a aquests els elements bàsics per al desenvolupament integral de llur personalitat.

c) quan presenta signes de maltractaments físics o psíquics, d'abusos sexuals, d'explotació o d'altres de naturalesa anàloga.

(Llei 37/1991 sobre mesures de protecció dels menors desemparats i de l'adopció)

Menor maltractat

Un menor és maltractat quan és objecte de violència física, psíquica i/o sexual. També si pateix de manca d'atencions per part de les persones o les institucions de les quals depèn per al seu desenvolupament (Societat Catalana de Pediatria).Tipologia, indicadors i denúncia de situacions de maltractaments

Mesures de protecció

Mesures que ha de prendre l'entitat pública per assolir la protecció efectiva dels menors desemparats. Poden ser: l'atenció en la pròpia família, l'acolliment simple per una persona o família; l'acolliment simple en un centre públic o col·laborador; l'acolliment familiar preadoptiu i qualsevol altra mesura aconsellable, de caràcter assistencial, educatiu o terapèutic, ateses les seves circumstàncies. Les mesures s'han d'adoptar sempre amb l'informe previ dels equips tècnics competents i s'ha de tenir en compte l'interès del menor.

Pla interdepartamental per a majors de 18 anys

Conjunt de mesures i intervencions adreçades als joves que han estat tutelats per la DGAM i arriben a la majoria d'edat. També es poden acollir al Pla els joves atesos en centre residencials que han complert els 16 anys amb l'objectiu de preparar-ne el desinternament progressiu.

Pis assistit

Recurs per als joves extutelats majors d'edat que no compten amb mitjans propis i un mínim de garanties per assolir l'autonomia personal. També s'ofereix als menors de 16 a 18 anys tutelats per la DGAIA en determinades circumstàncies

Seguiment d'una mesura

L'EAIA proposa que la DGAIA assumeixi la tutela del menor i elabora un pla d'intervenció que inclou l'aplicació d'alguna mesura protectora. L'EAIA fa el seguiment del procés del menor i de la seva família biològica.

Servei d'urgències

Servei de la DGAIA d'atenció immediata i permanent per a les situacions de risc greu que afecten menors i les seves famílies viscudes pels afectats o els professionals com a insostenibles (menors abandonats, víctimes de maltractament físic o sexual greu per part de les persones que els atenen, fugits del seu domicili, estrangers sense documentació i sense cap adult responsable, etc.)

Tutela administrativa

La declaració de desemparament comporta l'assumpció automàtica de les funcions tutelars sobre el menor per part de l'organisme competent (DGAIA). Implica la suspensió de la potestat del pare i de la mare o de la tutela ordinària durant el temps d'aplicació de la mesura. La DGAIA pot delegar la guarda dels menors que ha tutelat.

http://usuaris.tinet.cat/jje/conceptes.htm

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.