"La participació del Departament de Justícia en el programa Cercles respon al nostre compromís en la construcció d'una política d'execució penal europea"
El conseller de Justícia, que ha inaugurat la I Conferència Internacional Cercles de Suport i Responsabilitat per a la intervenció dels agressors sexuals en l’àmbit comunitari, ha recordat que “els programes de tractament i d’inserció social han de tenir present el propòsit final d’evitar noves víctimes”
En el marc del projecte europeu Circles E4 EU, Catalunya participa en el programa pilot Cercles per a la reinserció dels interns amb delictes sexuals amb l’ajuda de voluntaris, en el moment del seu retorn a la societat
El conseller de Justícia, Germà Gordó, que ha inaugurat avui la I Conferència Internacional Cercles de Suport i Responsabilitat per a la intervenció dels agressors sexuals en l’àmbit comunitari, ha assegurat que “la participació del Departament de Justícia en el projecte europeu Cercles respon al nostre compromís en la construcció d’una política d’execució penal europea”.
En aquest mateix sentit, el conseller Gordó s’ha referit al projecte europeu Cercles com un programa eficaç per fer front a un repte comú als països del nostre entorn. Gordó ha definit aquest repte com el de “facilitar el retorn a la societat dels penats per delictes sexuals en les millors condicions possibles per evitar la reincidència”. “Els programes de tractament i d’inserció social han de tenir sempre present –ha puntualitzat el conseller- el propòsit final d’evitar noves víctimes”.
El conseller de Justícia ha ressaltat que es tracta d’un “model que considera que la rehabilitació dels delinqüents i la seguretat pública són dos objectius que no es poden abordar l’un sense l’altre”. “La nostra experiència i la de països del nostre entorn ens indica que esmerçar recursos i esforços per a la rehabilitació i reinserció de persones sotmeses a penes de presó és la millor manera de reduir-ne la reincidència”, ha exemplificat el titular de Justícia.
Gordó ha explicat que els programes de tractament “sempre tenen el propòsit d’evitar noves víctimes i també constitueixen mecanismes per contribuir a una societat més justa, cohesionada i segura”. I, alhora, ha recordat que “el treball essencial en aquesta tasca correspon a l’Administració, però hi juga un paper fonamental la col·laboració entre els poders públics, les entitats socials i la societat civil, per assolir el repte d’integrar socialment aquells que han complert la seva responsabilitat penal, fent possible la convivència i la seguretat pública”.
Gordó ha ressaltat que un dels elements centrals del projecte Cercles de Suport i Responsabilitat és el grup de voluntaris i ha recordat que actualment hi ha un miler de col·laboradors en diferents activitats a les presons de Catalunya i que aquest programa europeu reforça la col·laboració entre professionals i voluntaris.
El conseller de Justícia no ha volgut tancar la inauguració d’aquesta primera Conferència Internacional sense deixar d’expressar el seu agraïment a tots els professionals, organitzacions implicades i, d’una forma molt especial, als voluntaris que han dedicat els seus esforços per fer realitat aquest projecte, en el qual també hi participen l’Obra Social de La Caixa i la Universitat de Barcelona.
“El projecte Cercles constitueix un pas més en el desenvolupament d’un model penitenciari i d’execució penal que el Govern de la Generalitat aplica des que va assumir les competències penitenciàries, ara fa 30 anys”, ha afegit el conseller de Justícia per tancar la Conferència.
El programa europeu Cercles de Suport i Responsabilitat
Els Cercles de Suport i Responsabilitat són una iniciativa de la justícia comunitària, única i innovadora, per al seguiment posterior a la sortida de presó dels delinqüents sexuals de mitjà i alt risc per a la comunitat. Dins del marc del projecte europeu Circles E4 EU, Catalunya –juntament amb Bulgària i Letònia- va iniciar l’any 2013 el programa pilot Cercles per a la reinserció dels interns amb delictes sexuals.
La 1a Conferència Internacional del Cercles de Suport i Responsabilitat reuneix aquests dies al Caixafòrum prop de 300 participants en representació de 28 països, alguns del quals, com ara Canadà, Regne Unit o Holanda, ja apliquen, amb l’ajuda de voluntaris, aquest programa de seguiment dels delinqüents sexuals.
Els Cercles van començar l’any 1995 al Canadà com a iniciativa d’una organització religiosa local que, davant l’imminent alliberament definitiu d’un delinqüent sexual reincident, es va organitzar per ajudar-lo a superar el rebuig social i, alhora, per evitar que iniciés un nou procés de reincidència. El seu creador i impulsor va ser el Reverend Harry Nigh.
Amb aquesta finalitat, es va crear, gairebé de manera espontània, un grup de persones de la comunitat on residia aquest delinqüent sexual per donar-li suport, supervisar-lo en les activitats de la vida quotidiana i facilitar-li així la integració social i preservar la seguretat de la comunitat.
Per a la sessió de demà divendres, 21 novembre, podeu consultar el Programa de la 1a Conferència Internacional Cercles de Suport i Responsabilitat
http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=276694&idioma=0&departament=8&canal=
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Si voleu participar, deixeu la vostra aportació i la recollirem, animeu-vos.