Una nova mirada als infants i els seus drets

25 anys després de la convenció de les Nacions Unides, es continuen vulnerant drets fonamentals recollits en la declaració

Les entitats reclamen inversió, però també més implicació i conscienciació social

Participants a la festa organitzada el cap de setmana a l'estació del Nord
Han passat 25 anys des de la Convenció dels Drets dels Infants, que, per primer cop, va reconèixer els nens com a ciutadans i subjectes de drets en lloc de com simples objectes a protegir. Des de llavors s'ha legislat molt, s'ha escrit molt sobre què cal fer per cobrir les necessitats dels nens i els adolescents, en especial en aquests moments de crisi. Però les xifres de l'Idescat i informes com els de Càritas, la Unesco i el síndic de greuges posen de manifest que en aquest cas, com en la majoria, teoria i pràctica estan tan lluny que no arriben ni a tocar-se. 

Més del 27% dels infants de Catalunya viuen per sota del llindar de la pobresa i 130.000 nens resideixen en llars on cap dels adults treballa. Amb aquestes xifres i una inversió en infància de només un 0,9% del PIB –a l'Estat espanyol és de l'1,4% i a la Unió Europea, del 2,2%–, l'aspiració de poder complir els objectius de la convenció aprovada per les Nacions Unides el 1989 sembla quimèrica.

A Catalunya s'han dedicat alguns esforços durant l'últim any a donar visibilitat a la problemàtica dels nens. El juliol de l'any passat, una setantena d'entitats, organitzacions i partits polítics van signar el Pacte per la Infància. I des de llavors fins ara s'han fet reunions de seguiment i es continua treballant per elaborar un pla d'atenció integral a la infància i l'adolescència que hauria d'abastar des de l'any 2014 fins al 2017. També hi ha inversions i ajuts puntuals. Beques menjador, ajuts per a activitats de lleure, subvencions a entitats... Des del Departament de Benestar Social i Família s'insisteix que la infància és la màxima prioritat i s'anuncia la creació, coincidint amb el 25è aniversari del Consell Nacional de la Infància i l'Adolescència de Catalunya, d'un nou òrgan consultiu integrat per 46 infants i joves. Però les entitats que hi treballen no hi estan d'acord. “És veritat que s'inverteix en infància quan hi ha urgències o es publiquen els indicadors de Càritas i la Creu Roja, però són mesures puntuals que no passen a consolidar-se en polítiques efectives”, declara el president de la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència, Fedaia, Jaume Clupés, que entén que cal “un programa transversal, un eix vertebrador de les polítiques públiques que garanteixi la cobertura de les necessitats dels nens en tots els aspectes”. I, sobretot, cal que la infància “sigui una prioritat pressupostària”.

Enric Canet, del Casal dels Infants, entén que “falta molta feina en xarxa i molta generositat per part de les entitats, perquè la solució ha de ser multifactorial”.

Des d'aquest punt de vista, el psicòleg i pedagog Jaume Funes entén que “hi ha un excés de literatura i poques mesures concretes”. Per Funes, els ajuts puntuals “són pedaços”, perquè en realitat la infància encara no és una prioritat, “sinó una mena de nebulosa social”.

Des d'Unesco Catalunya també es demanen mesures concretes, entre les quals l'aprovació d'un ajut de 100 euros mensuals per nen a famílies en situació de pobresa relativa. I el síndic de greuges insisteix que els informes que prepara el seu departament –malnutrició infantil, pobresa infantil i dret al lleure educatiu– “haurien de servir de guia de les polítiques públiques”.

Hi ha un excés de literatura sobre els drets de la infància i poques mesures concretes
Jaume Funes
PSICÒLEG

Mentre no aconseguim canviar
la mentalitat d'adults, veurem els nens com incapaços i ximples
Lourdes Gaitán
SOCIÒLOGA

10.500 nens reivindiquen el seu dret a l'oci

Nens amb les samarretes de Fundesplai 
Un total de 10.500 nens d'escoles i esplais ocuparan avui diversos carrers de Catalunya per reivindicar el seu dret a l'oci. La campanya ha estat muntada per Fundesplai amb el lema #DretalLleure. L'objectiu és expressar públicament com un dels drets més elementals està en risc a causa de la crisi.

Primer Consell Nacional de la Infància
La Creu Roja ha impulsat una campanya especial contra la pobresa infantil amb la qual té previst distribuir ajudes d'alimentació i vestuari d'hivern a prop de 5.000 infants catalans en situació de risc d'exclusió. La campanya d'hivern de la Creu Roja està dotada econòmicament amb 319.000 euros.

“La infantesa és un mite”

La idea és senzilla. Els nens tenen també drets universals. De tota manera, costa molt canviar inèrcies i modificar la mirada. “Mentre no canviem la nostra mentalitat d'adults, veurem els nens com incapaços i ximples”, opina la sociòloga Lourdes Gaitán, que entén que “cal superar tòpics” i tenir clar que “la infantesa en si és un mite”.

El psicòleg social Ferran Casas advoca per generar nous espais de participació, i Oriol Escardívol, professor d'economia pública, insisteix en la “necessitat de més recursos” per combatre les desigualtats.

3.000 infants en risc d'exclusió a Port Aventura

El president de la Generalitat, Artur Mas, presenta aquesta tarda el Consell Nacional de la Infància i l'Adolescència de Catalunya, un òrgan consultiu i participatiu integrat per 46 infants i joves que té com a finalitat fer propostes als organismes competents i opinar sobre les polítiques que afecten infants i joves.

Projecció del documental ‘Infància en risc'

La Fedaia, federació d'entitats que treballen amb infants en risc d'exclusió, ha impulsat una campanya a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #somriuxlainfancia per promocionar la festa que organitza dissabte a Port Aventura i a la qual assistiran més de 3.000 infants en situació vulnerable.

La Creu Roja atendrà més de 5.000 infants

La projecció del documental Infància en risc i una taula rodona sobre el tema són alguns dels actes organitzats per la Fundació Vicki Bernadet, que ha muntat avui una jornada de portes obertes. A l'acte assistirà la directora Clara Vinardells i Imma Pérez, del Consorci Serveis Socials de Barcelona.

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/797072-una-nova-mirada-als-infants-i-els-seus-drets.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.