La valentia de buscar un camí propi sense renunciar als orígens culturals determina la trajectòria del nou protagonista de ‘Joves amb IVA’

Ángel Fernández, de 25 anys,
viu i treballa com a integrador i educador social
al barri Font de la Pólvora, a Girona

Joves amb IVA’, el projecte que fa visibles perfils de joves exemplars pel seus valors, actitud i el seu compromís cívic i social, disposa des d’avui d’un nou audiovisual que ja es pot visualitzar al canal Youtube de la Direcció General de Joventut. Aquest vídeo presenta l’Ángel Fernández Plantón, de 25 anys, a qui anomenen “el Nene”, que va néixer, viu i treballa com a integrador i educador social al barri Font de la Pólvora, a Girona. “El Nene” assegura que és la persona més estranya que hi ha al seu barri: amb 25 anys no està casat, té estudis universitaris, viu sol, ha viatjat i, sobretot, té una concepció del món diferent a la de la gent que l’envolta. Explica que ha patit una forta pressió social de la seva família extensa perquè ha volgut estudiar i aposta per un estil de vida alternatiu. Superant els encasellaments, avui es considera“ciutadà del món. Sóc gitano? Sí. Què és ser gitano? Un sentiment”.

L’Ángel parla de la situació marginal però també de la “part bona” de Font de la Pólvora, un barri que actualment ocupa la major part de la comunitat gitana que viu a Girona. Pel fet d’haver nascut i viscut aquí, explica que té una doble visió com a habitant però també com a professional de l’àmbit social. El seu treball, clarament vocacional, combina la coneixença de la seva comunitat amb els recursos d’educador amb l’objectiu d’augmentar la qualitat de vida en el sector est. “Em veig amb l’obligació de poder canviar alguna cosa. I si ho puc fer és perquè noto que la gent em pren com un referent”.

En el camp del treball social amb infants, que sempre ha centrat la seva trajectòria professional, denuncia els estereotips i la predeterminació dels nens i nenes que s’escolaritzen a Font de la Pólvora.“Crec que una de les coses que fa minvar la promoció i el desenvolupament personal i social de la gent d’aquest barri són aquestes escoles. Són escoles guetos. Ja està definit què passarà amb un nen que hi vagi”. La seva proposta és fomentar una distribució dels infants entre totes les escoles de la ciutat de Girona i “que les professores no caiguin en l’error de condemnar a aquell nen pel barri d’on ve”. Malgrat les reticències entre la seva comunitat, els seus pares i germà sempre han respectat l’estil de vida de “el Nene”. El seu pare reitera el consell que l’ha guiat “ves amb qui vulguis però no deixis de ser el que ets tu, no deixis de ser gitano”.

El projecte La sèrie ‘Joves amb IVA’, iniciativa en col•laboració entre la Direcció General de Joventut i el Centre d’Estudis Jordi Pujol, amb la producció de Giny Comunicació, vol fer públics els testimonis de persones joves que, des de diversos àmbits professionals, d’acció cívica o d’opció personal, es regeixen per Idees positives (I), Valors sòlids (V) i Actituds constructives (A), conceptes que formen les sigles d’IVA. Enfront de la vulnerabilitat i la incertesa del moment actual, ‘Joves amb IVA’ dóna a conèixer i promou els perfils de persones joves que poden esdevenir referents generacionals d’emprenedoria, bones pràctiques i responsabilitat col·lectiva. El projecte identifica i selecciona joves amb perfil ‘IVA’, als quals es realitza una entrevista en profunditat. Amb els enregistraments d’aquests testimonis s’obté una sèrie d’audiovisuals que es difon a través de la xarxa.

L’objectiu és posar aquests vídeos a l’abast de tothom, especialment del món associatiu i dels portals de la xarxa adreçats al públic juvenil. 

http://www.oficinajove.cat/ca/noticies/la-valentia-de-buscar-un-cami-propi-sense-renunciar-als-origens-culturals-determina-la-trajectoria-del-nou-protagonista-de-joves-amb-iva

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.