El projecte Xeix s’amplia per facilitar la integració dels nouvinguts d’origen pakistanès

El districte de l’Eixample dóna un pas més en el projecte Xeix d’integració de col·lectius nouvinguts i, a partir d’ara, també es comença a treballar amb la comunitat pakistanesa que resideix o treballa al districte. A més, la iniciativa també s’ha ampliat geogràficament i ara també es desenvoluparà al barri de Sant Antoni.

Així, aquest projecte fins ara comptava amb una mediadora experta en llengua i cultura xinesa. Ara també en formarà part de la iniciativa una mediadora especialitzada en llengua i cultura pakistanesa per tal de facilitar l’apropament a ambdues cultures. Aquestes dues professionals treballaran indistintament en ambdós barris.

En total, aquest projecte compta enguany amb un pressupost d’uns 94.000 euros provinents tant des de la Direcció de Serveis d’Immigració i Interculturalitat com des del districte de l’Eixample per tal de poder impulsar totes aquelles mesures i accions previstes per a facilitar la integració dels ciutadans nouvinguts. El projecte Xeix, a més, compta amb l’estreta col·laboració de les associacions comercials del territori, com són en aquest cas, l’Associació de Comerciants Eix Fort Pienc (ACEFP) i el Sant Antoni Comerç (SAC).

El regidor del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, ha explicat que “la nostra voluntat és continuar ampliant aquest projecte per a facilitar la integració de les persones nouvingudes al districte a tots els barris de l’Eixample” i ha afegit que “al barri del Fort Pienc portem un parell d’anys treballant amb la comunitat xinesa i l’experiència està sent molt positiva. Ja es comencen a veure els resultats d’aquesta iniciativa amb un enfortiment del teixit associatiu”.

Els objectius principals d’aquesta iniciativa són d’una banda, la consolidació del projecte al barri del Fort Pienc mitjançant la continuació de les línies de treball endegades en les fases anteriors i continuar amb la implementació de la mesura de govern “Teixint Identitats”. D’altra banda, també es busca estendre aquesta iniciativa innovadora i d’èxit a d’altres barris de l’Eixample, a través del projecte XarxEixample, així com dels òrgans i plataformes de participació.

En el cas del barri del Fort Pienc, en ser aquesta la tercera fase del projecte, es treballa des d’un punt de vista comercial, educatiu, cultural i social. En el cas de Sant Antoni, es començaran desenvolupant accions sobretot en la vessant comercial i de promoció de l’associacionisme comercial, tal i com es va fer en la primera fase al Fort Pienc. La voluntat municipal és que la iniciativa segueixi la mateixa evolució a Sant Antoni que al Fort Pienc i en futures fases poder ampliar el radi d’acció de les iniciatives a l’àmbit educatiu, cultural i social.

Així, pel que fa a Sant Antoni, està previst que les principals actuacions a desenvolupar són:

- Prospecció del territori per a obtenir dades i estadístiques bàsiques per a l’actuació i localització de possibles agents interessats a participar en el projecte.
- Formació adreçada als principals agents implicats en matèria d’interculturalitat i de les cultures xinesa i pakistanesa.
- Creació i traducció dels materials adequats per a l’explicació i la difusió del projecte.
- Formació i difusió sobre altres cultures per tal de trencar estereotips i treballar l’estratègia antirumors a les entitats dels barris i en els fòrums i òrgans de participació
- Foment de l’associacionisme comercial entre membres d’ambdós col·lectius.

En ambdós barris es treballarà amb els col·lectius xinès i pakistanès, amb un especial interès en els comerciants; els comerciants autòctons; les entitats dels barris com poden ser AMPA, de lleure, esportives…; entitats xineses i pakistaneses; equipaments públics i els seus usuaris; professionals en matèria d’immigració; entitats i associacions d’àmbit comercial; responsables d’empreses ubicades al barri i a la població en general.

Algunes de les activitats previstes per als dos col·lectius a Fort Pienc i Sant Antoni són:

- Cursos de formació comercial per a població nouvinguda i autòctona.
- Activitats de dinamització comercial.
- Incorporació activa de les comunitats xinesa i pakistanesa al teixit associatiu dels barris.
- Ensenyament del xinès com a activitat extraescolar.
- Introducció d’elements de les cultures xinesa i pakistanesa en les programacions dels equipaments públics
- Increment de l’oferta d’activitats amb participació d’elements d’ambdues cultures.
- Formació per als professionals sobre immigració, antirumors i el trencament dels estereotips i concepció de negocis en aquelles cultures, difusió de l’experiència del Xeix a Fort Pienc a la resta de barris del districte.

En aquest projecte, participen: Districte de l’Eixample, Consorci d’Educació de Barcelona, Barcelona Activa, Direcció de Serveis d’Immigració i Interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona, Associació de Comerciants Eix Fort Pienc, Sant Antoni Comerç, Casa Àsia, Institut Confuci i altres entitats asiàtiques vinculades, Universitat Autònoma de Barcelona i PIMEC. A més, també els centres cívics, biblioteques, escoles i instituts del Fort Pienc i Sant Antoni.

Una iniciativa que s’inicia l’any 2012 treballant amb la comunitat xinesa del Fort Pienc

El projecte Xeix es va posar en marxa el mes d’octubre de l’any 2012 i tenia com a principal objectiu la progressiva incorporació de la comunitat xinesa en la vida associativa del barri del Fort Pienc. Aquestes accions inicials es van destinar a l’àmbit comercial i aquest any s’han ampliat també a l’entorn educatiu. En aquest cas, enguany encetem la tercera fase de la iniciativa.

Les principals línies d’actuació en el cas del barri del Fort Pienc són:

- Impuls de l’associacionisme comercial com a punt de trobada i generació d’identitat de barri. Potenciador de l’associacionisme comercial per a la incorporació de professionals i comerciants nouvinguts, amb una quinzena d’associats d’origen xinès. El Xeix permet treballar en la formació específica de comerciants d’origen xinès, amb traducció simultània i amb un programa dissenyat específicament per a les necessitats detectades i expressades a través del contacte quotidià i de la participació en l’ACEFP.
- L’escola com a espai de coneixement i reconeixement de les comunitats presents al barri. Introducció del xinès com a activitat extraescolar amb una classe setmanal d’una hora i mitja a dos centres educatius del Fort Pienc: escola Fort Pienc i Institut Fort Pius. Aquesta és una activitat dirigida als alumnes a partir de 4rt de primària. Els grups poden tenir un màxim de 15 alumnes i hi haurà dos grups per centre un de nivell ’inicial i un altre d’inicial avançat. El professorat que dóna les classes són alumnes en pràctiques dels estudis de Traducció i Interpretació i estudis de l’Àsia Oriental de la UAB.
- La promoció del desenvolupament d’activitats econòmiques i culturals al voltant dels oficis vinculats a les arts escèniques de la cultura, com a marca comercial i punt clau en la construcció de la identitat del barri. S’ha treballat en la celebració anual d’una Fira de les Arts Escèniques al Fort Pienc; celebració de l’Any Nou xinès i carnestoltes; participació a la celebració de Sant Jordi; accions diverses en el marc de l’estratègia antirumors…

http://premsa.bcn.cat/2014/04/19/el-projecte-xeix-samplia-per-facilitar-la-integracio-dels-nouvinguts-dorigen-pakistanes/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.