Maltractament infantil

Concepte

No hi ha una definició consensuada del maltractament infantil. Cal contemplar un mínim de tres criteris per a la definició del maltractament infantil: la perspectiva evolutiva i la presència de factors de vulnerabilitat de l’infant – adolescent, i l’existència de dany real o potencial.

La Convenció dels Drets dels Infants en l’article 19 defineix els maltractaments com: “(...) totes les formes de violència física o mental, lesions, abusos, abandonament o tracte negligent, maltractament o explotació, inclosos els abusos sexuals, físics o mentals, mentre (l’infant) està sota la tutela dels seus pares, tutors legals o de qualsevol altra persona que en tingui la tutela”.

Protocol marc d’actuacions en casos d’abusos sexuals i altres maltractaments greus a menors entén que “un infant és maltractat quan és objecte de violència física, psíquica, i/o sexual, de fet i/o per omissió, per part de les persones o institucions de les quals depèn en el seu correcte desenvolupament o per part de qualsevol altre persona”.

Sovint s’ha identificat el maltractament infantil dins l’intrafamiliar, però també s’han posat de relleu altres formes de maltractament infantil fora de l’àmbit familiar: extrafamiliar, institucional i social, així com l’explotació sexual infantil.

En general, hi ha un consens força generalitzat en les formes que la bibliografia i els estudis de prevalença identifiquen com a principals tipus de maltractament: maltractament físic,negligencia, abús sexual i maltractament- abandonament emocional.

Altres formes de maltractament, algunes vegades identificades com a tipus i altres com a subtipus són: maltractament prenatal, submissió quimicofarmacèutica, síndrome de Münchausen per poders, explotació laboral, corrupció, retard no orgànic en eldesenvolupament, abandó, incapacitat de control de la conducta del menor,...

Principals tipus i subtipus de maltractament infantil

-Maltractament físic
-Síndrome de Münchausen per poders
-Negligència – abandonament
-Maltractament prenatal
-Retard no orgànic en el desenvolupament (hipotròfia per abandonament)
-Maltractament emocional
-Rebuig
-Aïllament
-Terroritzar
-Corrupció

Marc conceptual

En la Negligència es poden identificar categories segons les àrees on, principalment, es manifesta: alimentació, vestimenta, higiene, atenció mèdica, supervisió i vigilància, higiene i seguretat de la llar, educació45. Així com també, abandonament de la custòdia i expulsió de la llar.

Els principals tipus de maltractament infantil no es manifesten de manera pura o aïllada, sinó que ho fan de manera combinada. La freqüència i gravetat és inversament proporcional, així en un extrem hi trobarem el maltractament més freqüent i menys greu: maltractament per omissió (negligència i abandonament emocional), mentre a l’altre extrem hi trobarem el menys freqüent i més greu: maltractament actiu (físic i emocional) i abús sexual.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.