Quin és el principal motiu d'embaràs no desitjat?

Eudona / Catalunya

Molts dels embarassos no desitjats, sobretot en adolescents, es produeixen per desconeixement. Al nostre país, cada tres minuts té lloc un avortament per un embaràs no desitjat. Moltes dones no saben quan tenen més probabilitats de quedar embarassades, per evitar aquestes situacions és imprescindible rebre informació sobre el funcionament del cicle ovàric o cicle menstrual.

Les dones tenen la regla perquè, cada mes, el seu cos es prepara per a un possible embaràs. El procés és el següent: els ovaris maduren un únic òvul i fabriquen hormones (estrògens, progesterona i testosterona). Aquestes hormones s'encarreguen de produir a l'úter i a la resta d'òrgans sexuals els canvis necessaris per a una futura i possible gestació.

El cicle ovàric comença amb el primer dia de la regla i al llarg dels 7 o 8 dies següents, l'úter es prepara per rebre l'òvul fecundat. Entre el dia 12 i 16 del cicle menstrual, si durant el trajecte per la trompa de Fal·lopi l'òvul és trobat per un espermatozoide tindrà lloc la fecundació. El preembrió arribarà a l'úter 3 o 4 dies després de la fecundació, un cop a l'interior de l'úter ha d'ancorar, és el que coneixem com implantació, és l'inici de l'embaràs.

Si l'òvul no és fecundat a les 12 hores següents a l'arribar a la trompa anirà perdent vitalitat i acabarà per morir 48 hores després de l'ovulació. De la mateixa manera els espermatozoides que estan a la vagina sobreviuran a l'interior de l'úter i les trompes de 2 a 3 dies.

Si no es produeix la fecundació baixa la quantitat de progesterona, aproximadament 14 dies després de l'ovulació, és el que coneixem com a regla o període.

En conclusió els dies de major probabilitat d'embaràs són les 48 hores prèvies a l'ovulació, és a dir entre el dia 12 al 16 de cicle. A més, i com a anècdota, durant el coit, l'home ejacula entre 2 i 4 ml de semen, el qual conté aproximadament 200 milions d'espermatozoides.

Per preguntes sobre aquest tema o altres relacionats, no dubteu en contactar l'usuari Eudona o a www.eudona.com.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.