AMICS!

Ara que ja s’han acabat les vacances i comencem l’escola, és un bon moment per a parlar dels amics!

De segur que aquest estiu heu fet amics… O potser no? Que us costa, fer noves amistats? O al contrari, feu amics a dojo? Durant les vacances es retroben amistats de l’estiu anterior, o potser se’n fan de noves. I ara, de tornada a l’escola, teniu ganes de veure els amics de sempre? O us fa mandra, perquè encara esteu amb el cap al càmping, a les colònies, a la platja... O potser comenceu a l’institut i us fa una mica de por, això de començar de zero?

Sí, parlem de les vostres amistats! Amics per donar i per vendre: nous, vells, d’estiu, d’hivern, de l’escola, de les extraescolars, o moooolt especials… 

Els amics de l’estiu

Fa dos anys, per vacances, vaig conèixer un nen que ara és el meu millor amic. Es diu Gerard i té nou anys. Marc, 11 anys, Terrassa

Jo acabo de tornar d’unes colònies de dotze dies a la Garrotxa i he fet dos superamics! Ona, 11 anys, Barcelona

Oh, les vacances d’estiu! Quin gran moment per a fer un grapat d’amics i amigues! Temps lliure, colònies, càmping, apartament a la platja... Quanta gent nova que coneixerem! Potser al principi ens costa apropar-nos-hi, però al final segur que fem amics de debò. I hi xerrem, hi juguem, ens hi enfadem, ens hi divertim, hi plorem... Vaja, que estem a la glòria! Ens sembla que el temps s’atura i ens agradaria estar tota la vida amb ells. Fins i tot alguna vegada hi ha algú amb qui connectem tant que es converteix en més que un amic o amiga...

Però l’estiu s’acaba, arriba el trist final i ens cauen les llàgrimes a l’hora de marxar. Però qui sap: potser l’any que ve ens retrobem amb els amics que hem fet i el somni d’estiu torna a començar!

Els amics de l’escola

El setembre tornaré a veure els meus companys i per fi sabré com és el nen nou que vindrà!!! Maria, 10 anys, Barcelona

La tornada a escola! Per una banda sí que fa mandra, això de tornar a classe després de tant temps de descansar. Però per l’altra, tenim tantes ganes de tornar a veure els nostres amics de sempre! A més, ens hem d’explicar el que hem fet i conegut a l’estiu... Ara bé, encara que els ho expliquem amb detalls, no s’ho podran ni imaginar! Normalment la tornada a l’escola és senzilla i no hi ha cap problema per a retrobar els nostres amics. Però, i si comencem l’institut o hem canviat d’escola? Llavors hem de fer amics de nou, i això de vegades ens costa una mica. No patiu: us donarem algun truc perquè pugueu trencar el gel al principi de curs! 

Els amics de les extraescolars, del barri, de l’esplai...

Quan vaig de campaments amb el cau ja els conec perquè estem junts tot l’any. Eulàlia, 10 anys, Barcelona


Ep, no ens oblidem dels amics del temps lliure i dels caps de setmana! Dels companys de bàsquet, de música, de dansa, de l’esplai, del cau... En un ambient així, de joc i d’esbarjo, conèixer nous nens i nenes es fa molt més senzill. Si és una activitat que fem sempre, com l’esplai o el cau, és fantàstic, perquè ja coneixem tothom i ens veiem contínuament. Però potser comencem una nova activitat i no hi tenim cap conegut. Uf, quina vergonya...

Doncs no! Amb els trucs que us donem segur que no tindreu cap problema i haureu conegut tots els nens i nenes al cap de deu minuts! 

Per què tenir amics és important?

Ens respon el nostre especialista psicòleg FRANCESC J. FOSSAS.


L’home és un ésser social i, de fet, passem una gran part del nostre temps acompanyats. Un vessant d’aquesta vida social és l’amistat, que es pot definir com un vincle afectiu que s’estableix lliurement entre persones i que té com a elements fonamentals el fet de compartir activitats o circumstàncies, la comunicació i comprensió mútues, l’afecte i l’interès per l’altre, la confiança, la sinceritat, la disponibilitat i el compromís. A qui no li agrada tot això? L’amistat ens estimula a treure el millor de nosaltres i, al mateix temps, ens fa receptors del millor dels altres i és, per tant, una gran font de benestar i felicitat. No hi ha dubte que, com diu la dita, “qui té un amic té un tresor”.

Com FER amics?

Si us costa fer amics, aquí teniu la solució als vostres problemes.

Uns trucs molt senzills per a fer noves amistats:

“Aaatxim! No tens pas un mocador?”

Atreviu-vos a fer el primer pas

De vegades va bé buscar una excusa per a començar una conversa: demanar alguna cosa, parlar del temps... Si l’altre també té ganes de fer amics, us donarà corda de seguida. I ja haureu trencat el gel!

“Passa-me-la!”

Activitats col·lectives

Un partit de futbol, jocs al pati, a la piscina... De seguida que ho veieu, correu- hi! Les activitats en grup són la manera més fàcil de relacionar-se, tant de vacances com a l’escola. I si bé al principi us pot fer una mica de vergonya, quan tingueu un munt d’amics a la butxaca, ja ni us en recordareu!

“Que puc jugar?”
Vèncer la timidesa

Si veieu que tothom es diverteix i vosaltres esteu avorrits en un racó i morts de vergonya, heu de passar a l’acció. Agafeu aire ben fort i, amb pas decidit, aneu cap allà i pregunteu amb veu forta i segura: “EI, QUE PUC JUGAR AMB VOSALTRES?” Segur que la resposta serà un “SÍ, I TANT!” Al cap i a la fi , fer amics sempre ve de gust. I per a vèncer la timidesa, l’única solució és ser una mica valents i esforçar-nos!

Com NO fer amics?
  • A la platja. Quedar-te quiet i callat a la tovallola amb llàgrimes als ulls, mirant com tots els nens i nenes fan castells de sorra i juguen a l’aigua.
  • A l'escola. Asseure’t en el racó més inhòspit del pati, arronsat com un cargol, contemplant amb una bona cara de pena com tothom juga menys tu.
  • Al càmping. Anar cada dia a veure com fan activitats d’animació però fer que no amb el cap quinze vegades seguides cada cop que et pregunten si hi vols participar.
  • A l'institut. Asseure’t a l’últim lloc de la classe sense aixecar la vista perquè ningú no et digui res, mentre t’aprens de memòria totes les guixades que hi ha al pupitre.
  • A l'espai. El primer dia que hi vas, posar-te a plorar i dir que vols tornar a casa i anar amb el papa i la mama.
  • A la classe de dansa. Tancar-te dins un lavabo per posar-t’hi el mallot i les sabatilles: així no has de parlar amb ningú als vestuaris.
http://www.cavallfort.cat/cavallfort/ca/cavall-fort/arxiu/1132/5-finestra.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.