Microtraumes en la infància dels pares


Avui a La Contra de La Vanguardia ens parla la psicòloga i pedagoga Anna Rigat, treballadora del CDIAP d’Olot. Ella, amb altres col·legues de professió, acaba d’escriure el llibre: “Relaciones, vivencias y psicopatología. Las bases relacionales del sufrimiento mental excesivo“.En aquest article ens parla de coses tan bàsiques i senzilles que val la pena llegir-lo perquè de vegades fa falta que algú ens digui que l’amor és essencial en l’educació dels fills, i que eduquem com ens han ensenyat. Si hem tingut una infantesa difícil, amb traumes importants, hem d’aprendre a sanejar-los per poder encarar el repte de la maternitat (o paternitat) amb la seguretat de que allò que transmetem és positiu pels nostres fills.

Porto molts anys treballant com educador a molts indrets diferents: escoles, instituts, casals, centres oberts i centres penitenciaris; i puc dir que quan treballes amb persones te n’adones de la importància que té la transmissió als fills de pors, inseguretats, rancors, tabús,… Fins i tot veus com pares i mares que han viscut sense l’amor materno-paterno-filial passen angoixa en adonar-se’n que no saben estimar als seus fills.

És molt complex canviar i aprendre, però no impossible; amb ajuda psicològica i acompanyament social (com el que ofereix l’educador social) es poden canviar moltes dinàmiques.

Com diu l’Anna Rigat, “Si els pares se centren en renyar, sancionar, castigar, sense caliu, el nen aprendrà aquesta fredor”. Les mares i pares ens hem de guanyar el respecte dels fills d’una manera sana: jugant, compartint, protegint i, sobretot, donant molt d’amor.

Des d’Educadors Familiars us animem a reflexionar sobre com ha estat la nostra infantesa, i si darrera d’aquesta qüestió hi ha respostes tèrboles, amb traumes o amb tristesa, busquem algun professional que ens guiï en l’educació dels nostres fills (com fem a Educadors Familiars), ja que tot i fer-ho inconscientment, podem estar transmetent part d’aquests “microtraumes” als petits.

Fem que els nostres fills siguin més feliços coneixent i sanejant la nostra pròpia infantesa.

http://blog.educadorsfamiliars.com/microtraumes/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.