La depressió en adolescents


El diari ARA obre amb una portada duríssima: “La depressió CASTIGA els adolescents”, i continua: “L’OMS alerta que les malalties mentals ja són la tercera causa de mort entre els 10 i els 19 anys”; “A Catalunya, els suïcidis passen al davant dels accidents i la sida com a motiu de decés dels joves”.

Hem de reconèixer que després de llegir la portada i l’interior del diari, et quedes amb el cor en un puny. A Catalunya, per exemple, el suïcidi ja és la primera causa de mort entre els joves, per d’amunt dels accidents de trànsit. També ha crescut el nombre d’infants i adolescents atesos a la salut mental. Ha incrementat un 45%.

Després de llegir tota la informació, incloent-hi la que parla del Codi Suïcidi i de l’entrevista amb Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions, Educadors Familiars notem a faltar que parli de tot el vessant educatiu i social. Per experiència, quan ens hem trobat amb noies i nois amb malaltia mental, normalment va associat un problema de relacions social. També, normalment, les famílies estan passant-ho molt malament i la desesperació i l’amargura ronden massa sovint pels domicilis.

Educadors Familiars ha detectat que molts cops aquestes famílies entren a formar part del circuit de Salut i sovint s’oblida que darrere d’un malalt hi ha una persona. Educadors Familiars quan intervé en un domicili amb una noia o noi amb malaltia mental, a part de coordinar-se amb tots els professionals que estan atenent la família, el primer que fem és tractar al malalt com a persona que és. Intentem fer que surti del cercle viciós que és una malaltia i també fem suport a la família. En aquest tipus de situacions, més que mai, treballem dintre el domicili. Intentem portar aire fresc. Intentem trobar ponts sans fora de l’àmbit de salut mental. I, cada persona, cada família, necessita una atenció única.

Educadors Familiars no som la solució definitiva però podem ser un element nou que porti a aquestes famílies un altre enfoc alhora d’abordar la problemàtica.

http://blog.educadorsfamiliars.com/la-depressio-en-adolescents/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.