Circuit ordinari d'un menor en risc social


Perquè s'entengui com ha derivat el sistema ordinari d'un menor en risc social i el sorgiment dels equips UDEPMI (Unitat de detecció i prevenció del maltractament infantil) i EVAMI (Equip de valoració de maltractaments infantils) he ampliat el primer organigrama, de manera que un seria l'organigrama ordinari i l'altre organigrama enllaço el sistema ordinari amb els equips UDEPMI i EVAMI, i també, en relació amb el centre d'acollida on faig les pràctiques (d'aquesta manera també putser aclareixo alguns comentaris que faig dins el Diari). Entrem en materia:

La Unitat de detecció i prevenció del maltractament infantil (UDEPMI), de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, té la seu a Barcelona i presta serveis a tot el territori, les 24 hores del dia i tots els dies de l'any. Aquests serveis els desenvolupa en els àmbits de la circumscripció de cada Servei territorial d'atenció a la infància i l'adolescència, respecte dels quals actua per autorització de l'òrgan competent, el director general d'atenció a la infància i l'adolescència.

L'objectiu prioritari de la UDEPMI, a través de la seva vinculació al telèfon Infància Respon 900 300 777, és donar resposta immediata a comunicacions, denúncies socials i sol·licituds d'informació en relació amb casos de maltractaments infantils.

Per donar compliment a aquest objectiu, des de la UDEPMI es realitzen les següents funcions:
  • Atenció immediata per a la protecció dels infants i adolescents, especialment en els supòsits de maltractaments detectats en l'àmbit sanitari.
  • Activació i/o derivació dels casos als equips especialitzats corresponents (Equips de valoració dels maltractaments infantils -EVAMI- i Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència -EAIA-), així com la coordinació de les actuacions de les diverses unitats territorials de la DGAIA.
  • Resposta immediata a comunicacions, denúncies i sol·licituds d'informació en relació amb possibles maltractaments infantils.
Coordinació directa davant del cas, amb les unitats d'altres departaments implicades en la detecció i la intervenció en matèria de maltractaments infantils (xarxa de centres sanitaris, Mossos d'Esquadra, centres educatius i serveis socials de primària), així com de l'àmbit judicial i de la Fiscalia.

Igualment, la UDEPMI, a través del seu telèfon i fora de l'horari laboral dels Equips funcionals d'infància, gestiona qualsevol incidència d'infants i adolescents sota la tutela de la DGAIA. Aquesta unitat també canalitza totes les actuacions necessàries per donar resposta a situacions d'urgència social en què es puguin trobar els infants i adolescents al territori de Catalunya.

Els EVAMI són equips de valoració de maltractaments infantils detectats a l'àmbit sanitari. Tenen caràcter permanent i estan integrats per un/a professional de la psicologia i un/a del treball social.

Aquests equips tenen la funció d'assessorar, valorar i informar dels casos de maltractament o sospita de maltractaments notificats a l'organisme competent des d'hospitals, centres d'atenció primària o d'altres serveis sanitaris.

En funció de la valoració d'aquests equips es pot determinar la retenció hospitalària de l'infant o adolescent o l'ingrés en un centre d'acolliment mentre es diagnostica la situació i les mesures pertinents.

Des de la seva creació, el paper dels EVAMI ha estat molt important sobretot en les intervencions d'urgència dels caps de setmana, els dies festius i fora dels horaris laborals ordinaris, i en col·laboració amb la xarxa de centres sanitaris on es detecten la major part dels casos de maltractaments greus.



PROCÉS ARGUMENTAT DES DE L'INGRÉS D'UN MENOR FINS QUE DESINTERNA.

Esquema del procés de diagnòstic:
- Ingrés del noi: a través de mesures de convivència, EFI, UPEDEMI o nois que ingressen a l'espera d'una plaça a un centre residencial. En qualsevol cas el menor tindrà assignat igualment un tutor i cotutor i un/a referent dins l'equip tècnic. S'inicia amb l'acollida i diagnòstic dels menors tutelats per l'administració que cal una atenció professional de caràcter residencial per desenvolupar íntegrament les seves necessitats físiques, afectives i socials, alhora en faci la proposta de protecció adequada valorant la seva situació personal i familiar.

- Recollida d'informació: Dossier d'ingrés. Observació inicial Equip d'Atenció a la Infància i Adolescència (EAIA), Serveis Socials d'Atenció Primària (SSAP), Centre de Salut Mental per l'Infància i l'Adolescència (CSMIJ) DG Justícia Juvenil, Equip d'Assessorament Pedagògic (EAP), escoles, Hospitals, jutjats, etc.

- Impressió diagnòstica (de cada tècnic I tutor): primera anàlisi d'informació global / primera hipòtesi /pla de treball individualitzat infant i/o adolescent/família. Després es fa el seguiment del cas (reunió interdisciplinària de traspàs d'informació / projecte d'observació i pla de treball individual. Valoració)

- diagnòstic del cas: valoració interdisciplinària i proposta de mesura global

- síntesi avaluativa: visió diagnòstica global del cas / diagnòstic específic de cada tècnic / informe d'observació del tutor / informe mèdic / propostes específiques de cada disciplina /propostes de mesura global, administrativa i tècniques / devolutiva al infant/adolescent i a la família

- derivacions: es pacta reunió amb l'EAIA per traspassar el cas / devolució als professionals que hauran d'intervenir

La guia bàsica de propostes fet l'estudi diagnòstic, les més freqüents són:

- l'acolliment simple en institució:trasllat a un CRAE O CREI
- atenció en la pròpia família
- acolliment a família extensa o família aliena
- derivació del menor al programa S.A.E.J o a un recurs de l'Àrea de Suport al Jove tutelat i ex-tutelat (ASJTET)
- desinternament per majoria d'edat

http://practiqueselena.blogspot.com.es/2014/04/circuit-ordinari-dun-menor-en-risc.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.