Com és l’accés a Internet?

ESTUDI SOBRE L’ACCÉS DELS MENORS A INTERNET

Cada cop és més habitual que els nens i els adolescents comencin més d’hora a utilitzar les noves tecnologies. Concretament, l’ordinador i Internet són algunes de les activitats més esteses dins d’aquest tipus de públic.

Des del nostre blog, em cregut interessant visualitzar com és l’ús que els menors fan de la xarxa. A més, aprofitant que l’EGM ha volgut incloure els nens de menys de catorze anys en el seu estudi d’Audiència a Internet, em decidit parar una mica d’atenció en un tema en què pares i educadors cada cop hi estan més interessats.

Creiem que aquest estudi pot ser útil per a les persones que vulguin saber específicament com és l’ús d’Internet que fan els menors de la mà d’un rigorós anàlisi realitzat per la Asociación para la Investigación de Medios de Comunicación.

Seguidament, exposarem les conclusions més importants que em extret d’aquest estudi quantitatiu i que poden servir per tenir un coneixement més concret de com és l’ús d’Internet dels menors. Després, mostrarem les representacions gràfiques acompanyades d’un petit comentari descriptiu:

- Augment de l’ús de l’ordinador entre els menors: des de un 32% als 4 anys fins a un 94% als 13 anys.
- Les noies superen als nois, tant en l’ús de l’ordinador (+3 punts percentuals) com en l’ús d’Internet (+6 punts percentuals)
- Les llars són el lloc més habitual de connexió a Internet (80%), seguit del centre d’estudis (50%)

Als dos primers gràfics podem observar com un 30% dels nens ja utilitza l’ordinador als 4 anys i el 94%, als 13 anys. A més, a l’hora d’accedir a Internet, el creixement és constant: 20% per part dels nens de 4 anys fins a un 90% en el cas dels adolescents.



En els dos següents gràfics podem veure que la diferència d’ús de l’ordinador entre noies i nois és més gran als 7, 9 i 11 anys. Per una altra banda, els nois les superen només als 8 anys. En quan a la connexió a Internet, segueix la superioritat de les noies en totes les franges, excepte als 11 anys.



Finalment, en els últims dos gràfics podem veure com el principal lloc d’accés a l’ordinador és la llar. A partir dels nou anys, es connecten en un 64,5% fins arribar al 84,8% als 13 anys. El centre d’estudis ocupa el segon lloc del rànquing: 39,8% des de els 9 anys fins al 62,6% als 13 anys. En quan a la connexió a Internet, la llar també és el lloc principal en els nens de 13 anys amb un 75,8%.



(Font: Informe sobre acceso de los niños a Internet, primera oleada del EGM 2012 (febrero/marzo de 2012)

Javier Villar Sánchez

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.