Obres del nou centre socioeducatiu del Raval per atendre menors en situació vulnerable i les seves famílies


Es tracta d’un nou local de l’Associació Educativa Integral del Raval, centre obert federat a la Fundació Pere Tarrés. El nou espai permetrà incrementar el nombre d’infants atesos i reduir les llistes d’espera així com comptar amb espais per al treball individualitzat dels menors i les seves famílies i millorar la qualitat i la coordinació dels projectes.

Barcelona, 13 de desembre de 2013. Posar a disposició de la població més vulnerable del barri del Raval de Barcelona un projecte socioeducatiu d’atenció integral a menors en situació de risc i les seves famílies, aquest és el objectiu del nou espai que ha començat el seu camí aquesta tarda amb l'acte d'inauguració de les obres, que ha anat a càrrec de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

“Lèxit de la nostra ciutat està en l'acollida i integració dels infants i joves que viuen en ella” ha assegurat Xavier Trias, que ha afegit que "moltes entitats com l'AEIRaval, que avui celebra deu anys, van néixer en l'època de creixement econòmic, la qual cosa vol dir que no es cobrien correctament les necessitats socials".

L'alcalde de Barcelona també ha tingut paraules de reconeixement per a la Fundació Pere Tarrés destacant que "fa un treball extraordinari a tot el país per integrar a totes les persones i que se sentin com uns catalans més". Finalment, Trias ha recordat que la importància de l'acte d'avui "és la demostració que quan entitats, administracions públiques i organitzacions treballen conjuntament es poden fer moltes coses".

El nou centre que s'ubica al costat de al Rambla del Raval es dirà “Espai Socioeducatiu Estel d’Assís” i tindrà una superfície total de 329m2 repartits en 9 espais que permetrà incrementar el nombre de menors atesos fins a 110 nens, i així reduir les llistes d’espera. També permetrà realitzar activitats al matí, disposar d’espais per al treball personalitzat amb famílies i joves i facilitarà el seguiment, la coordinació i la qualitat, entre d’altres. El pressupost estimat del projecte ascendeix a 230.000 euros.

“Aquest local ens permet un nou espai, un nou concepte i un nou model d'intervenció integral que donarà moltes oportunitats tant a infants, com a joves com a les famílies del centre”, ha afirmat José Ventura, vicepresident de l’AEIRaval, una entitat que fa més de 10 anys que treballa per atendre les necessitats dels infants i joves del barri i les seves famílies. És un dels més de vint centres oberts i diaris que federa la Fundació Pere Tarrés on s’acullen més de 2.500 infants en situació de vulnerabilitat social cada tarda. “Tirar endavant un centre d'aquestes característiques és molt difícil. Per això, una inauguració com aquesta és tan important i agraïm la col·laboració de totes les persones que ho han fet possible", ha destacat el director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol,

El nou centre socieducatiu del Raval estarà ubicat en els baixos de l’edifici de la seu social del sindicat UGT de Catalunya que està situat a la Plaça Manuel Vázquez Montalbán. “Per a nosaltres és un gran honor compartir aquest espai amb una entitat com l'AEIRaval”, ha afirmat José Maria Àlvarez, secretari general de UGT Catalunya. La implicació de la UGT ha estat una de les peces clau per fer possible aquest nou recurs al barri. També el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Fundació Pere Tarrés i els membres i col·laboradors de l’entitat han estat fonamentals en la realització d’aquest projecte. Malgrat tots aquests esforços, estan en marxa accions per aconseguir finançament per a l’execució de les obres d’adequació de l’espai.

Un centre socioeducatiu de referència al barri del Raval de Barcelona
El barri del Raval de Barcelona és un dels territoris on l’afectació del nou context econòmic ha tingut més efecte en la població. Densitat de població de 437 hab/ha, 50% d’habitants d’origen immigrant, edificacions velles i degradades, 25% de pisos on viuen més de 4 persones, població amb pocs recursos, aquests són alguns dels indicadors del barri que es tradueixen en dificultats per als nens i joves i les seves famílies.

Ja fa 10 anys que l’AEIRaval treballa per atendre les necessitats dels infants i joves del barri i les seves famílies. Actualment, compta amb 3 locals situats en diferents indrets del barri. Són locals petits, precaris i que no permeten atendre amb la qualitat necessària els menors i les seves famílies i que dificulten les tasques de seguiment i coordinació. A més de permetre atendre més infants i reduir les llistes d’espera, el nou espai socioeducatiu facilitarà la realització d’activitats al matí que es fan amb joves que no estudien ni treballen, així com disposar d’espais per al treball personalitzat amb les famílies i els joves en risc d’exclusió social. La llum natural, l’optimització energètica, l’estalvi econòmic en els subministraments i en el pagament del lloguer també són factors que millorarà el nou local. Finalment, la convivència i contacte diari en un mateix espai facilitarà poder unificar criteris, el seguiment i la supervisió, la continuïtat i qualitat dels projectes. En definitiva, aquest centre vol esdevenir un lloc de referència per a les famílies del Raval i ser capdavanter en l’atenció educativa i social a infància i famílies que requereixen una intervenció intensiva i integral.

En tres sales s’ubicarà el centre obert infantil que acollirà 41 infants de 4 a 11 anys. El centre obert Aula Jove estarà situat en dos sales més per treballar amb 40 joves d’entre 12 i 15 anys. El centre socioeducatiu Aula Oberta amb 25 places ocuparà una altra sala. A més d’aquestes sales, es disposarà d’un despatx i sala de reunions, una sala per a la intervenció del servei de suport psicosocial i una darrera sala per al treball individualitzat amb joves. El projecte el realitzarà el despatx d’arquitectes Oikosvia Arquitectes SCCL.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.