NORMES BÀSIQUES DE SEGURETAT a la XARXA



La majoria dels problemes que poden trobar-se a Internet es produeixen precisament com a conseqüència de no respectar tota una sèrie de normes bàsiques de seguretat. La majoria d'aquestes són de sentit comú, i totes molt fàcils d'aplicar. Tingues present i repassa-les de tan en quan. Sempre hi ha normes que no parem atenció.

PEL QUE FA AL CORREU ELECTRÒNIC
No has d'obrir correus electrònics de remitents desconeguts, i menys si es troben en altres idiomes. Amb freqüència es tracta d'spam (correu brossa) i pot contenir arxius o documents adjunts amb virus que perjudiquen el teu dispositiu.

En el compte de correu que utilitzis habitualment no incloguis el teu nom i cognoms, edat o data de naixement. Has d'usar nicks, noms inventats o neutres. Pep12@... No és una bona idea. Diu massa de tu. És preferible utilitzar altres tipus bon pas@...

Pots tenir diverses comptes de correu electrònic: una seria amb el teu nom per a qüestions “oficials” i res més, i una altra com la que t'aconsellem per un ús habitual.

No omplis formularis que t'arribin per correu electrònic, en especial aquells que et demanin dades personals. Compte amb els correus de bancs on demanen que confirmis un compte o un pagament bancari. Sempre són falsos.
La contrasenya del teu correu electrònic és molt important. No la comparteixis amb ningú, i utilitza combinacions de lletres i números, utilitza alguna majúscula i algun símbol, si pot ser.

No utilitzis sempre la mateixa contrasenya per a tot .

No has de seguir i reenviar les cadenes que enviïs a través del correu electrònic.
Quan enviïs un correu a diferents persones alhora, has de posar les adreces en “còpia oculta”, en l'apartat “CCO”.

RESPECTE A LES SALES DE XAT
A Internet la gent no sempre és qui diu ser. És molt fàcil enganyar i mentir i molta gent ho fa. En especial aquelles persones que poden suposar un risc. No et creguis tot el que et diuen.

T'aconsellem que no parlis amb persones que no coneixes a les sales de xat públiques, de la mateixa manera que no et posaries a parlar sobre la teva vida amb un desconegut al carrer que portés una careta.

No facilitis en aquestes sales les teves dades personals que permetin la teva localització o identificació: els teus cognoms, la teva adreça, l'escola o institut on estudies…
Recorda que també has de respectar la privacitat de les persones que coneixes. No facilitis tampoc dades dels teus familiars o amics/gues.

No enviïs fotografies teves a través d'aquestes sales. No saps realment el que poden fer amb les teves imatges i on poden acabar essent distribuïdes.
Bloqueja a aquelles persones que es dirigeixen a tu de forma agressiva o feridora, així com a aquelles que envien missatges obscens. No permetis que ningú et tracti malament. Dirigeix-te als demés amb correcció i exigeix el mateix d'ells.

Si algú t'insulta o amenaça és bo copiar o guardar les converses. Poden ser d'utilitat més endavant i, per suposat, recorda sempre que pots dirigir-te al Centre Internet Segura: info@cesicat.cat

RESPECTE A LAS XARXES SOCIALS
Et recomanem posar en el teu perfil una imatge que no t'identifiqui directament: un avatar o alguna icona que t'agradi.

El teu perfil com a menor d'edat ha de ser sempre privat. És molt important.
No agreguis a persones que no coneguis físicament, i amb les que mantinguis contacte regular. No serveix de res tenir un perfil privat si després afegeixes a 200, 300 o 400 persones.

No incloguis informació personal rellevant en el teu perfil, que permeti la teva localització o clara identificació. No indiquis en quin centre escolar estudies, ni quins dies estàs de vacances fora de casa, ni informació personal sobre la situació de la teva família.

Recorda que també has de tenir cura de la privacitat dels teus familiars i amics, pel que no has d'incloure informació personal sobre ells sense el seu coneixement i consentiment.

Compte amb les fotografies que puges. Tot i que pensis que només les veuran els teus amics, pensa que qualsevol d'ells pot fer-ne còpies i penjar-ne alguna en un altre lloc. Si penges una fotografia has de pensar que pot arribar a veure-la qualsevol persona: pares, professors, companys, etc. i que pot estar circulant durant anys per la xarxa.
Abans de pujar una fotografia en la que apareguin altres persones al teu costat, has de comunicar-ho i obtenir la seva autorització.

Has de ser respectuós/a quan escriguis en el mur dels demés, i has d'exigir el mateix. Recorda que les paraules “se les emporta el vent”, però el que s'escriu a Internet es queda i és possible identificar a l'autor.
No participis en perfils o grups en els que s'insulta, amenaça o es falta al respecte a altres persones. Si trobes un d'aquests grups hauries de denunciar-ho de forma anònima. Pots fer-ho a la pròpia xarxa social, informant a través de la Línia de Denúncia anònima o directament als Mossos d'Esquadra.

SI FAS SERVIR EL MÒBIL O TAULETA TÀCTIL
La missatgeria instantània és molt popular en els mòbils: Whatsapp, Line, BlackBerry Messenger, Skype, Hangouts... No hem de perdre de vista que moltes de les coses que ens podem dir amb text poden ser més valorades si es comuniquen cara a cara.
Perquè no te’l prenguin evita exposar-lo davant els amics i protegeix el desbloqueig amb un patró gràfic, un pin o una contrasenya.

Sospita de trucades i SMS de desconeguts i ocults. No donis dades personals sense estar del tot segur de qui hi ha a l’altre costat de la línia.
Descarrega’t només les aplicacions de mòbil que estan als markets oficials (Iphone, Android, Blackberry,...) per evitar que incloguin virus, siguin fraudulentes o espiïn les teves dades.
Abans de compartir una notícia o publicar una fotografia o vídeo pensa-t’ho bé. No facilitis o publiquis dades, informació, fotografies o vídeos d’altres persones sense que t’hagin donat el seu permís.

Cal vigilar la gran difusió que poden arribar a tenir les imatges amb contingut sexual que poden ser gravades i compartides en grups de missatgeria instantània.
Si omples formularis amb les dades personals o per fer compres des del mòbil assegurat d’usar comunicació segura https i amb el 3G actiu.

Evita l’ús de xarxes wi-fi obertes de les quals no coneixes el propietari. Algú pot tenir control de les sessions a la teva xarxa social o al teu correu electrònic quan l’obris des del mòbil.
Hem de configurar les opcions de l’aparell perquè respecti la nostra privacitat.Hem de vigilar quan donem permís per connexions de proximitat amb altres dispositius (Bluetooth) i la nostra geolocalització (GPS) que demanen diferents serveis (Google Maps, Twitter, Foursquare, Instagram,...).

SI T'AGRADEN ELS JOCS EN XARXA
Primer cal assegurar-se si el contingut del joc és adequat per la teva edat. Els nivells de dificultat del joc i les habilitats necessàries per jugar-hi necessiten una edat mínima.

Quan juguis en línia amb els teus amics, vigila les pàgines on accedeixes i no donis mai dades personals (nom, adreça, telèfon...) ni dades bancàries.


Les etiquetes descriptives informen si el joc conté continguts de: violència, llenguatge inapropiat, por, drogues, sexe, discriminació, apostes, joc amb altres persones.

A Internet no tothom és amic. No quedis amb les persones que coneguis mitjançant la xarxa. I si quedes amb algú, avisa els teus pares o algun amic que t'acompanyin i queda en un lloc públic.

Per a qualsevol dubte que tinguis, podem ajudar-te a: internetsegura[arroba]cesicat.cat o al telèfon: 900 300 777 (Infància Respon)

http://internetsegura.cat/normas_basicas_de_seguridad.php

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.