Pot Facebook posar en perill un judici?

Ahir el diari 'The Times' va publicar un reportatge d'investigació que feia referència als jurats populars britànics i la seva interacció amb les xarxes socials. El sistema jurídic anglès -al igual que l'espanyol- prohibeix als membres d'un jurat popular debatre o comentar detalls del judici amb altres persones, ni tant sols familiars. Al nostre país s'opta fins i tot per recloure els participants en un hotel i privar-los d'emprar el telèfon mòbil. D'aquesta manera s'aconsegueix que puguin centrar-se només en les proves i les conclusions assolides al llarg del judici i emetre un veredicte final.

No cal dir que Internet és una de les maneres més emprades avui en dia per posar-se en contacte amb els nostres amics i familiars, més concretament a través de Facebook. Al Regne Unit no apliquen un control tant extrem com el nostre dels membres del jurat popular i és per aquest fet que ha saltat l'alarma entre la comunitat jurídica al descobrir-se com alguns membres del jurat feien enquestes a Facebook preguntant a amics i familiars si l'acusat era culpable o innocent segons el seu parer. 

En altres casos apareixen membres del jurat assegurant que, al seu parer, el demandat és culpable. Afirmació que fan a la xarxa dies abans de concloure's el judici, el que significa no haver escoltat tots els testimonis ni vist totes les proves. En la majoria dels casos el jutge no va tenir coneixement d'aquestes converses a la xarxa i, per tant, no van tenir conseqüències. Malauradament en altres ocasions sí ha estat així i properament s'asseuran a la banqueta dels acusats un membre del jurat popular i un demandant per comentar a través de Facebook detalls del judici durant els dies de la seva celebració. El procediment versava sobre una denúncia per tràfic de droga molt important al país, resultant amb pèrdues milionàries al haver-se de repetir el judici i que el demandat -actualment a la presó- ha presentat un recurs per a sortir en llibertat.

'The Times' ha pogut localitzar el perfil obert a Facebook de diversos membres de jurats populars penjant comentaris al seu mur: "Treballant de jurat i avorrit fins a les celles. No li veig cap sentit a tot això! Culpable i fora!"; "Encara falten un parell de dies perquè això s'acabi però per mi és 100% culpable"; "Avui faig de jurat popular. Alguna cosa em diu que són tots CULPABLES!". Entre les publicacions a la xarxa social s'han pogut veure casos extrems com el d'una dona que explica com va aconseguir convèncer a la resta de membres del jurat perquè acabés el veredicte empatat: "He aconseguit ensarronar als meus companys perquè 6 votin culpable a l'acusat i els altres 6 innocent. Tot això malgrat el demandat es va donar a la fuga el primer dia de judici. Esperava que el jutge, com a mínim, apreciés la simetria".

Desconec de quina manera pot afectar això als judicis que aquí celebrem. Tanmateix és un motiu més per posar sobre la taula la conveniència dels jurats populars i com aquests poden realment aportar més coses positives que negatives en un procediment legal. No cal anar gaire lluny per veure la polèmica a casa nostre. 

La setmana passada es va determinar que el judici contra l'home acusat de matar el seu nadó haurà de repetir-se perquè el jurat popular no s'ha posat d'acord a l'hora d'emetre un veredicte.

http://blogs.aragirona.cat/marc-estarriola/blog/1181/pot-facebook-posar-en-perill-un-judici

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.