El Casal dels Infants vol fer reviure la Betsaida


A la cantonada entre la carretera de Santa Coloma i el carrer de les Monges, en un enclavament fronterer entre les ciutats de Sant Adrià, Badalona i Santa Coloma, existeix un espai que guarda centenars d’infàncies i records entre els seus murs i que continua gravat a la memòria de molts veïns i veïnes: l’antiga escola Betsaida, un centre que va veure créixer molts nens i nenes, que va ser clausurada el 2008 i que, des de llavors, no ha tornat a obrir les seves portes. Fins ara.

Durant els darrers anys s’havia parlat d’algun pla per aprofitar el buit que va deixar la Betsaida, però cap s’ha arribat a culminar. Ara, després d’alguns intents, sembla que la seva revitalització es pot donar per iniciada. I és que el Casal dels Infants, l’entitat socio-educativa amb seu central al Raval de Barcelona i projectes a diferents ciutats de l’Àrea Metropolitana, pretén tornar a omplir de vida l’emblemàtic edifici.

La mirada de l’associació es va fixar en la Betsaida fa més d’un any. A través del boca a boca i de contactes veïnals, el Casal va conèixer la propietària de la finca i es va seure a parlar amb ella. L’enteniment va ser senzill. Totes dues parts coincidien en l’aspecte principal del projecte: donar continuïtat a la vocació educativa que l’espai havia professat tant de temps. Així doncs, el Casal dels Infants ha aconseguit la concessió de l’edifici per un període de 25 anys, amb un lloguer mensual que ni entitat ni propietat han volgut fer públic donat que es tracta d’una “aportació en clau social que respon més a una formalització del pacte de col·laboració”.

L’entitat havia donat ja el primer pas d’un projecte que vol ser referència per a més de 400 nens, nenes, joves i les seves famílies, tot un col·lectiu de persones amb les que el Casal ja treballa a La Mina, el Besòs, Llefià o Sant Roc. En alguns d’aquests barris, l’associació funciona gràcies a la col·laboració d’altres grups municipals i a la cessió d’espais. En aquest sentit, obrir el seu propi local els permetrà funcionar de forma més autònoma, ampliar els seus programes socio-educatius, esdevenir un punt de referència a la zona i obrir l’antiga escola a la participació de la ciutadania.

L’espai més ampli del Casal
Amb 642 metres quadrats, la Betsaida serà l’infraestructura més àmplia del Casal dels Infants. Es recuperaran el pati, el terrat i la pista esportiva, s’obriran diverses sales polivalents, de reunions, una d’informàtica i per a l’esbarjo infantil. La remodelació es durà a terme en dues fases: les plantes baixa i primera, i, més tard, la segona i el terrat. Els treballs començaran tan bon punt es materialitzi la corresponent llicència d’obres per part de l’administració. La intenció és que l’edifici estigui llest per obrir portes el setembre d’aquest mateix any, amb l’inici del proper curs escolar.

Un projecte de mig milió
El principal escull del pla és el seu cost. Remodelar i reobrir l’escola suposa una inversió de prop de mig milió d’euros, 438.000, concretament, una xifra molt alta per a una entitat social sense ànim de lucre. Després de donar-li moltes voltes, però, es va confirmar la viabilitat del projecte, que ja compta amb 172.000€ assegurats de la mà de la Generalitat. Falten 262.000 més, que el Casal està cercant entre institucions públiques i privades a través d’una àmplia campanya de finançament.

Crida al voluntariat
El Casal dels Infants és una associació sense ànim de lucre que duu a terme tasques socio-educatives amb sectors de la població que es troben en risc d’exclusió. Tot i comptar amb un sòlid grup de professionals, la base del seu treball es sustenta sobre una àmplia xarxa de voluntariat de les ciutats on té presència. L’obertura de Betsaida suposarà un increment de la necessitat de voluntaris a la zona. El que el Casal sí ha volgut deixar clar és que aquest nou projecte no significa pas el trasllat dels plans que té en marxa a la zona, que continuaran funcionant, sinó enfortir la presència actual. L’equip de l’entitat a les tres ciutats supera les 200 persones a dia d’avui, entre voluntaris i professionals.

- See more at: http://www.diaridesantadria.com/el-casal-dels-infants-vol-fer-reviure-la-betsaida?fb_action_ids=596373317117680&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B1426652847578284%5D&action_type_map=%5B%22og.likes%22%5D&action_ref_map=%5B%5D#sthash.E5UHSMwN.dpuf

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.