Adopció i acolliment (2014).Recull variat de documents i recursos especialitzats sobre l’acolliment i l’adopció.

Aquest recull complementa i actualitza l’anterior dossier temàtic sobre "Adopció i acolliment" de l’any 2011. Tots els materials referenciats es poden consultar a DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials.
Data de publicació: 04/03/2014

Elaborat per: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials


Monografies
El acogimiento en familia ajena: bases conceptuales y metodológicas para la toma de decisiones. Madrid: Cruz Roja Española, 2012. 159 p.
L’acolliment en família aliena es constitueix com una de les mesures més adequades per als casos de nens i nenes privats de cura parental o que corren el risc de trobar-se en aquesta situació. Es pretén donar prioritat a la utilització d’aquesta mesura a menors entre 0 i 6 anys, facilitant els processos administratius, reconeixent drets i atorgant responsabilitats als acollidors i atenent criteris particularitzats que prioritzin sempre l’interès de l’infant. 

Adopció, acolliment familiar i escola. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya, 2013. 1 recurs electrònic (31 p.) 
Guia escolar que vol proporcionar eines als professionals de l’educació i a les famílies per conèixer i entendre les característiques i les necessitats educatives i escolars dels infants adoptats i acollits. 

Adopción e identidades: cultura y raza en la integración familiar y social. Barcelona: Octaedro, 2011. 159 p. (Con vivencias; 10) 
Llibre que reflexiona sobre el desenvolupament i la constant remodelació de la identitat al llarg de la vida, els esdeveniments que hi poden influir i el seu paper en la integració familiar i social. 

Ales Uría Acevedo, María de las Mercedes. El derecho a la identidad en la filiación. Valencia: Tirant lo Blanch, 2012. 508 p. (Tirant monografías ; 787) 
Aquesta obra intenta respondre a la pregunta sobre la vigència del principi de veritat biològica en el camp de la filiació: quina és la seva relació amb el sistema de principis i drets de l’ ordenament jurídic i, més concretament, quina és la seva vinculació con el dret a la identitat

La aventura de adoptar: guía para solicitantes de adopción internacional. Madrid: Ministerio de Sanidad y Política Social . 2010. 142 p. 
Guia que orienta als sol·licitants de l’adopció internacional. Aporta testimonis de diverses famílies que han passat per aquest procés i exposen les seves experiències. 

Fursland, Eileen. Social networking and contact: how social workers can help adoptive families. London: British Association for Adoption & Fostering, BAAF, cop. 2010. 114 p. 
Llibre que reflexiona sobre la manera com Internet, les xarxes socials i altres tecnologies estan canviant el paisatge de contactes d'adopció, recerca i retrobament, i sobre la seguretat, la privacitat i la protecció de la identitat de totes les persones implicades en el procés. 

Gilligan, Robbie. Promoting resilience: supporting children and young people who are in care, adopted or in need. London: British Association for Adoption & Fostering, cop. 2009. viii, 123 p. 
Publicació que proposa activitats i mètodes de promoció de la resiliència adreçats als professionals de l'àmbit dels serveis socials. Aquesta monografia és fonamental en l'aclariment dels conceptes de resiliència i vulnerabilitat i de la seva aplicació pràctica. 

Gonzalo Marrodán, José Luis; Pérez-Muga, Óscar. ¿Todo niño viene con un pan bajo el brazo?: guía para padres adoptivos con hijos con trastornos de apego. Bilbao: Desclée de Brouwer, cop. 2011. 166 p. (Amae) 
Obra que es centra en la teoria de l’afecció explicant de forma simple i amb metàfores atractives les diverses tipologies d’afecció que pot desenvolupar l’infant. A més, aporta exemples pràctics sobre com actuar en cada cas. 

Hemos adoptado: guía de la postadopción. Barcelona: Larousse, 2012. 112 p. 
Guia que tracta sobre les qüestions més rellevants que sorgeixen en el període de postadopció. Realitzada amb la intenció d’acompanyar i potenciar el creixement de tot l’entorn familiar, basat en la comunicació, la reflexió i el diàleg. 

Intervención con familias adoptivas. Madrid: Síntesis, 2010. 237 p. (Manuales de psicología ; 16) 
Llibre adreçat als professionals implicats en el procés d’adopció que ofereix recursos terapèutics que tenen la resiliència com a eix central, orientats cap a la força i la potencialitat de reconstrucció del ser humà. 

Kaniuk, Jeanne. Ten top tips for supporting adopters. London: BAAF Adoption & Fostering, cop. 2010. 129 p. (Ten top tips) 
Llibre que intenta exposar la complexa gamma de sentiments que s'engendren en aquestes noves unitats familiars que els dóna l'oportunitat d'aprendre junts com ser una família; com ser pares d'un nen que ha patit un dolor emocional i el rebuig, i com ser un nen que pot confiar en els adults. 

Llosada, Joan; Mayoral, Joan; Planas, Paquita. La meva família m'acull: projecte per promoure i millorar la família extensa i donar-li suport. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, Direcció General d'Atenció a a Infància i l'Adolescència, 2012. 1 fullet (28 p.). (Papers; 26) 
Projecte que promou la família extensa i com donar-li suport. Neix amb la voluntat de mantenir els infants i adolescents en el seu entorn familiar sempre que sigui possible, tot evitant el trencament de la convivència familiar amb l'ingrés en un centre residencial. 

Mitjans de comunicació i adopció: consideracions sobre el tractament informatiu de l'adopció. [Barcelona]: Consell de l'Audiovisual de Catalunya, 2013. 1 recurs electrònic (13 p.) 
L’objectiu és aportar eines i recursos per al tractament de l’adopció per part dels mitjans, per tal que, també en l’àmbit de la informació, prevalgui i s’asseguri sempre l’interès superior de l’infant. 

Rech-Simon, Christel. Consejos de supervivencia para padres adoptivos. Barcelona: Herder, cop. 2010. 198 p. 
Document que proporciona als pares de fills adoptats consell i formes d’actuar per tal de millorar la relació existent. 

San Román, Beatriz. Adopción y escuela: guía para educadores y familias. [Barcelona]: Blur, DL 2008. 159 p. 
Llibre que descriu des de la posició dels nens i nenes protagonistes la seva experiència adoptiva. A més, exposa els riscos que es deriven de les situacions abandó, privació i tractes inadequats, i proposa actuacions que possibilitaran un apropament més sensible a les necessitats i posicions dels infants. 

La situació escolar dels adolescents acollits en centre residencial, família extensa o aliena a Catalunya. Institut de Recerca sobre la Qualitat de Vida, Universitat de Girona. 2010. 34 p. 
Informe sobre un projecte de recerca a 5 països amb el propòsit de conèixer les trajectòries formatives dels nois i noies que han estat als respectius sistemes de protecció a la infància, per tal de tenir elements que permetin definir les actuacions necessàries per millorar aquestes trajectòries.

Verrier, Nancy Newton. El niño adoptado: comprender la herida primaria. Barcelona: Albesa, 2010. 246 p
Llibre que tracta sobre els períodes prenatals i perinatals i de la relació que s’estableix entre mare i fill, donant especial importància a la pèrdua i a les conseqüències que representa la separació d’ambdos. 

Vilaginés, Carme. La otra cara de la adopción: aspectos emocionales de los que no se habla. [Barcelona?]: Xoroi Edicions, cop. 2012. 143 p. (Caleidoscopio) 
Llibre escrit amb l’objectiu de facilitar informació bàsica sobre les necessitats psicològiques d’un nen per desenvolupar-se com a persona i d’informar adequadament sobre els aspectes més desconeguts de les adopcions. 

Wolfs, Renée. More adoption conversations: [what, when and how to tell]. London: BAAF Adoption & Fostering, cop. 2010. 220 p. 
Guia escrita per un pare adoptiu que exposa el problemes que comporta adoptar adolescents de l’estranger i que ofereix suggeriments per a solucions útils i mètodes de comunicació assolibles.

Llibres per a infants
Bauer, Marion Dane. Una mare per a l'Owen. Barcelona: RBA: Serres, 2007. 29 p. 
Aquest conte, basat en una història real esdevinguda després del tsunami de 2004, explica com un petit hipopòtam que perd la seva mare és "adoptat" per una tortuga. 

Durán, Cristina; Giner Bou, Miguel A. La máquina de Efrén. [Madrid]: Sins Entido, 2012. 
Relat autobiogràfic d'un llarg procés d'adopció internacional que descriu des de la primera sol·licitud fins a la trobada amb l'infant. 

Margarit, Meritxell. La capsa dels records. Barcelona: Mediterrània, 2008. 40 p. (Tu què faries?; 14) 
Còmic que tracta sobre l’acollida d’un noi de 10 anys i a partir de les seves vivències permet fer-se una idea de què vol dir acollir a un infant. 

Ramos, Susana. El polvo de las estrellas: Ana, Andy y Ly en busca de una familia. Madrid: Sekotia, 2009. 47 p. 
Conte que explica com diversos nens es coneixen i comencen a conviure amb persones diferents als seus pares biològics i les seves experiències.

Articles
Diehl, David C. “Youth in foster care: developmental assets and attitudes towards adoption and mentoring”. A: Child & family social work, vol. 16, issue 1 (february 2011), p. 81-92. 

López López, Mónica; Del Valle, Jorge; Bravo Arteaga, Amaia. “Estrategias para la captación de familias acogedoras”. A: Papeles del psicólogo, vol. 31, núm. 3 (2010), p. 289-295. 

Montserrat Boada, Carme. “Els acolliments d'infants en família extensa: disseny i avaluació d'un programa de grups de suport acollidors”. A: RTS: revista de treball social, núm. 180 (abr. 2007), p. 62-85. 

Ostler, Teresa. “Foster children who decide to be called by a new first name: links to extreme defences, identity and attachment”. A: Adoption & fostering, vol. 37, núm. 4 (2013), p. 339-351. 

Samrai, Amandeep. “Exploring foster carer perceptions and experiences of placements and placement support”. A: Adoption & fostering, vol. 35, núm. 3 (2011), p. 38-49. 

Schofield, Gillian. “Contact for infants subject to care proceedings”. A: Adoption & fostering, vol. 35, núm. 4 (2011), p. 70-74. 

Selman, Peter. “Intercountry adoption in Europe 1998-2008: patterns, trends ans issues”. A: Adoption & fostering, vol. 34, núm. 1 (2010), p. 4-19. 

Selwyn, Julie. “The views of children and young people on being cared for by and independent foster-care provider”. A: British journal of social work, vol. 40, no. 3 (April 2010), p. 696-713. 

Sen, Robin. “Contact between children in out-of-home placements and their family and friends networks: a research review”. Child & family social work, vol. 16 issue 3 (August 2011), p. 298-309. 

Shotton, Gillian. “Telling different stories: the experience of foster/adoptive carers in carrying out collaborative memory work with children”. A: Adoption & fostering, vol. 34 (2010), núm. 4, p. 61-68. 

Simpson, Jennifer E. “Managing unregulated contact in the age of new technology: possible solutions”. A: Adoption & fostering, vol. 37, no 4 (2013), p. 380-388. 

Sleep disturbance in adopted children with a history of maltreatment”. A: Adoption & fostering, vol. 37, núm. 4 (2013), p. 404-411. 

Smeeton, Joe. “Birth parents' perception of professional practice in child care and adoption proceedings: implications for practice”. A: Child & family social work, vol. 16 issue 4 (November 2011), p. 444-453. 

Y mi hijo adoptivo se hizo grande: consecuencias de la adopción internacional”. A: Trabajo social hoy, núm. 55, (3er cuatrimestre 2008), p. 119-128.

Recursos web
Pàgina web de la Generalitat de Catalunya que proporciona informació actual i exhaustiva, legislació, estadístiques, associacions, ajudes, etc. sobre l’acolliment familiar, l’adopció nacional i internacional, i el Servei d’atenció postadoptiva (http://bit.ly/1bRrtgs) que ofereix un espai d’ajuda i d’intercanvi a les famílies adoptives o persones adoptades. Organitza trobades, xerrades i conferències, grups de reflexió i debat, assessoraments a escoles i professionals, etc, i difon material multimèdia, bibliografia i recursos web.

Pàgina web del Ministeri que aporta informació sobre les adopcions, normativa estatal i autonòmica, estadístiques, publicacions i recursos.

Entitats que atenen les persones que es plantegen la possibilitat d'acollir un infant o que ja estan vivint aquesta experiència, com també a tots els qui estan sensibilitzats amb el tema de l'acolliment.

Entitats catalanes sense ànim de lucre que donen suport als processos d'adopció i a les famílies adoptives

Informació sobre les dues federacions existents col·laboradores de l’adopció internacional a Espanya: la Federación Española de ECAIS (FEECAI) i la Federación Interautonómica de ECAIS (FIDECAI).

Entitats sense ànim de lucre que treballen en la protecció dels menors i desenvolupen les funcions de mediació que els atribueix la llei per integrar els infants en una família.

http://www20.gencat.cat/portal/site/dixit/menuitem.b8aa048b9745a314f2801d10b0c0e1a0/?vgnextoid=5f3768802d1d0310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=5f3768802d1d0310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&gccnoice=1&contentid=6da514ff35874410VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&newLang=ca_ES

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

PERFIL Y FUNCIONES DEL EDUCADOR SOCIAL.