Migrants menors: tutelats i després abandonats

Molta alarma social ha creat aquests dies el 'boig del Born', un 'perillós criminal' que va tenir en suspens veïns i policies al matar un home i ferir-ne un altre en aquest cèntric barri de Barcelona. Aquest jove va arribar a Espanya de nen, sol, a la recerca d'oportunitats com molts altres menors, els anomenats 'menors migrants no acompanyats'. 

Complint la legislació que empara tots els menors, siguin de l'origen que siguin, el noi va ser tutelat per l'Administració i acollit en un centre de protecció. El jove mantenia una bona actitud, s'implicava en els estudis i progressava ràpidament amb el castellà. ¿Com va arribar a convertir-se en un monstre? Als 18 anys, els joves tutelats, estrangers i espanyols, queden en situació d'especial vulnerabilitat a l'abandonar els centres on són emparats. 

Sense el suport de les seves famílies ni d'una xarxa social sòlida i mancats de formació, els joves migrants afronten una autonomia que en aquestes circumstàncies és pràcticament impossible. Aquest noi, com molts altres, feia 10 mesos que era al carrer, sobrevivint a base d'estrebades i evadint-se de la seva nova realitat esnifant pega. 

No va poder seguir la seva formació ni res del que es va proposar i va ser abocat a una espiral de degradació que finalment l'ha portat a la presó, on pagarà per la mort d'una persona innocent. Molt sorprèn aquesta història quan, fa a penes tres setmanes, la persona responsable de l'atenció dels joves extutelats proclamava l'èxit de les polítiques aplicades en l'acompanyament en el seu trànsit a la vida adulta. 

Senyors, l'Administració no es responsabilitza de les seves obligacions: cuidem els nens desemparats per abandonar-los a la seva sort als 18 anys. Nosaltres els convertim en nens del carrer; abans, mai ho van ser.

http://www.elperiodico.cat/ca/cartas/entre-tots/migrants-menors-tutelats-despres-abandonats/99684.shtml


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.