"Cal donar eines als cuidadors no professionals per cuidar i cuidar-se"

Més de 1.300 persones han superat amb èxit la formació per a persones cuidadores no professionals que organitza Benestar Social i Família.
La Fundació Pere Tarrés i la Creu Roja han impartit els cursos, que també han comptat amb la col·laboració de Fundació Catalunya-La Pedrera


La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presidit aquest matí el lliurament de certificats a l’alumnat dels cursos per a cuidadors i cuidadores no professionals de persones amb dependència. En l’acte, que s’ha celebrat a l’Auditori de la Pedrera, també hi han participat el president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès; el director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol; la directora de l’Àrea d’Impuls Social de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Marta Torras i la directora general de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials, Carmela Fortuny.

Un total de 1.349 persones han superat el 2013 aquesta formació dirigida a persones cuidadores no professionals. En aquesta edició s’han realitzat 60 cursos presencials de 25 hores de durada, així com 21 cursos semipresencials de 31,5 hores. Els primers han estat impartits per la Creu Roja, mentre que dels cursos semipresencials se n’ha encarregat la Fundació Pere Tarrés.

D’altra banda, també s’ha posat en marxa el Projecte pilot de seguiment i capacitació individualitzada de persones cuidadores de persones en situació de dependència en zones rurals. Es tracta d’un servei de formació, suport pràctic i seguiment al domicili adreçat específicament a les persones cuidadores no professionals de zones rurals de 10 hores de durada i centrada, sobretot, en la vessant pràctica . En aquesta primera edició hi han pres part 84 cuidadors i cuidadores no professionals de les comarques de l’Alta Ribagorça, les Garrigues, el Pallars Sobirà, la Segarra, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès i el Garraf. Aquest projecte s’ha realitzat conjuntament amb la Creu Roja.

Durant la seva intervenció, la consellera Munté ha destacat que “cal donar eines als cuidadors no professionals per cuidar i cuidar-se”. En conjunt, el programa formatiu ajuda les cuidadores i els cuidadors a tenir cura de les persones que atenen amb l’aprenentatge d’actituds, continguts i procediments que contribueixin també a garantir el seu propi benestar. Cal tenir en compte que la responsabilitat de tenir cura d'una persona dependent pot ocasionar esgotament físic i emocional més o menys continuat. Aquests curosos proporcionen a la persona cuidadora no professional suport i eines per desenvolupar la seva tasca en les millors condicions possibles.

El Departament de Benestar Social i Família, en conveni amb la Creu Roja i Fundació Pere Tarrés, ha desenvolupat aquest programa arreu de Catalunya. El Departament col·labora des de l’any 2009 amb aquestes institucions per dur a terme un projecte de formació integral en aquesta matèria. Des de llavors, més de 11.000 alumnes s’han inscrit en aquests cursos.

Aquest 2013 el pressupost per aquestes accions formatives ha estat de 298.822 euros, dels quals 85.000 euros han estat aportats pel Departament de Benestar Social i Família. Per la seva banda, Creu Roja ha aportat 181.822 euros, procedents sobretot de la subvenció a del 0,7% del IRPF per a fins socials, i la Fundació Pere Tarrés ha aportat 32.000 euros en espècie.

Aquest 2014 es mantindrà la col·laboració del Departament amb aquestes entitats pel desenvolupament del programa de persones cuidadores. 

La figura del cuidador no professional
S'anomena cuidador o cuidadora informal o no professional, o curador o curadora aquell familiar o aquella persona del seu entorn que atén de forma continuada una persona en situació de dependència, amb la que habitualment hi conviu, i a la qual està vinculada afectivament.

A 31 de desembre de 2013, a Catalunya hi havia un total de 104.211 persones que rebien la prestació de cuidador no professional prevista a la Llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.