Els nens dolents no existeixen

Esperem que això ho tinguin en compte el tió, el pare Nadal o els reis durant aquestes festes. Els nens dolents no existeixen, en tot cas, hi ha els nens que fan coses mal fetes o coses que a nosaltres no ens agraden.

Sabies que no hi ha cap nen dolent en la faç de la terra?

Cap nadó neix sent “dolent”, cap nen o nena d’1 any, de 3 anys, de 5 anys, etc. és dolent ni dolenta.

Però molts pares, educadores, avis, adults en general els fem créixer sentint-se dolents perquè els diem sense pensar ¡ ets dolent! quan han fet alguna cosa que considerem no adequada.
Fem es creguin i sentin dolents

a) Un nen de 1 any pica a un altre a la guarderia i la professora el renya mentre li diu ets dolent!

b) Una nena de tres anys fa una rebequeria al supermercat perquè la seva mare no vol comprar-li una gormanderia. La seva mare sufocada i furiosa li crida , ets dolenta, porta’t bé!

c) El meu fill de tres anys, s’entesta a no fer petons als seus avis paterns quan vénen a visitar-nos, llavors li diuen ets dolent perquè no em vols donar un petó .

Quan els seus avis se’n van, miro al meu fill als ulls i li dic ”Tu no ets un nen dolent. Mai et creguis que ets dolent encara que t’ho digui la teva àvia, la teva professora, un amic. La teva àvia s’enfada perquè no li fas un petó, però això no vol dir que tu siguis un nen dolent “.

Al nen que li estan constantment repetint que és dolent, canalitza la seva conducta a ser dolent: més agressiu, menys obedient, més contestador, amb l’agreujant que aquest missatge negatiu perjudica molt la seva autoestima i el seu esperit.

No són dolents, fan coses mal fetes
Els nens dolents no existeixen, en tot cas, hi ha els nens que fan coses mal fetes o coses que a nosaltres no ens agraden :

a) Al nen que agressiu se li pot renyar dient-li Picar està mal fet. Als amics se’ls donen carícies, si pegues fas mal. Aquest missatge l’ajuda a entendre sense fer mal a la seva autoestima. 

b) En el cas de la rebequeria al súper el missatge constructiu seria Estic disgustada amb tu perquè t’has portat molt malament al súper. portar-se malament no vol dir ser dolent.

c) El missatge correcte de l’àvia seria em molesta no em donis un petó quan vinc a veure’t. Però si el meu fill no compleix els seus desitjos, no és un nen dolent (potser tossuda en aquests moments, o un nen que vol cridar l’atenció de la seva àvia).

Eines per créixer amb seguretat

Els nens petits aprenen de les nostres respostes. Mostra el teu fill, nét, alumne, nebot, amic allò que fa malament, però fes-ho sense danyar el seu esperit, sense etiquetar-lo de dolent, sense fer-li mal a la seva autoestima.

Els nens necessiten aprendre el què és correcte i el que no, necessiten que els mostris el què poden fer i el què no com a eines que li serveixi per créixer amb seguretat i confiança en ell mateix.

http://ampaipse.wordpress.com/category/pares/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.