Nens i Adolescents

La psicologia infantil és una de les moltes branques de la psicologia i una de les àrees d'especialitat estudiats amb més freqüència. Aquesta branca se centra en la ment i el comportament dels nens de desenvolupament prenatal fins a l'adolescència. La psicologia infantil tracta no només de com els nens creixen físicament, sinó també del seu desenvolupament mental, emocional i social.

Històricament, els nens van ser vistos sovint simplement com versions més petites dels adults. Quan Jean Piaget va suggerir que els nens pensen de manera diferent que els adults, Albert Einstein va proclamar que el descobriment va ser "tan simple que només un geni podria haver pensat en això."

Avui dia, els psicòlegs reconeixem que la psicologia de l'infant és única i complexa, però podem diferir pel que fa a la perspectiva de prendre quan es produeix el desenvolupament. Així mateix, els experts difereixen en les respostes que s'hagin de les preguntes més importants en la psicologia del nen, com ara si les primeres experiències són més importants que les posteriors o si la naturalesa o la criança tenen un paper més gran en certs aspectes del desenvolupament.

Els diferents contextos de la psicologia infantil

Quan penseu en el desenvolupament, què ve a la ment? És probable que penseu en els factors interns que influeixen en la manera que el nen creix, com la genètica i les característiques personals. No obstant això, el desenvolupament implica molt més que les influències que sorgeixen des de l'interior d'un individu. Els factors ambientals com ara la família, les relacions socials i la cultura en què vivim, també juguen un paper essencial.

Alguns dels contextos més importants que hem de tenir en compte en la nostra anàlisi de la psicologia infantil inclouen:

El context social: les relacions amb els companys i els adults tenen un efecte en com els nens pensen, aprenen i es desenvolupen. Famílies, escoles i grups d'amics fan una part important del context social.

El context cultural: La cultura d'un nen viu en la aporta un conjunt de valors, costums, supòsits compartits i formes de vida que influeixen en el desenvolupament durant tota la vida. La cultura pot jugar un paper en com els nens es relacionen amb els seus pares, el tipus d'educació que reben i el tipus de cura infantil que es proporciona.

El context socioeconòmic: La classe social també pot jugar un paper important en el desenvolupament del nen. L'estatus socioeconòmic, es basa en una sèrie de factors diferents, incloent la quantitat de persones que hi ha en la seva educació, la quantitat de diners que guanyen, la feina que tenen i on viuen. Els nens criats en llars amb un nivell socioeconòmic alt, tendeixen a tenir més accés a oportunitats, mentre que els de llars amb nivell socioeconòmic més baix tenen menys accés a coses com ara salut, nutrició i educació de qualitat. Aquests factors poden tenir un gran impacte en la psicologia del nen.

Recordeu, els tres contextos estan en constant interacció. Mentre que un nen pot tenir menys oportunitats a causa d'un baix nivell socioeconòmic, enriquir les relacions socials i les seves fortes llaços culturals poden ajudar a corregir aquest desequilibri.

La comprensió del que mou als nens és una tasca enorme, de manera que l'estudi de la psicologia infantil és alhora àmplia i profunda. L'objectiu final d'aquest camp és l'estudi de les moltes influències que es combinen i interactuen per ajudar els nens que són i utilitzar aquesta informació per millorar la criança, educació, atenció infantil i altres àrees de psicoteràpia altres es van centrar en benefici dels nens. En tenir una comprensió sòlida de com els nens creixen, pensen i es comporten, els pares i els professionals que treballen amb nens podem estar més ben preparats per ajudar els nens sota la seva cura.

http://www.xavieronate.com/ca/nens-i-adolescents

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Teorías de la Adolescencia: Stanley Hall y Margaret Mead

QUI SÓN? COM ELS VEIEM? CENTRES DE MENORS (CRAE I CREI)

Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) a Barcelona ciutat.